A profi bokszot irányító ír maffiafőnököt egy meccs előtt akarták lelőni

775799641 Box Horizontal, Tyson Fury, boksz, Dillian Whyte
Britain's Tyson Fury (R) lands a punch to knockout Britain's Dillian Whyte in the sixth round and win their WBC heavyweight title fight at Wembley Stadium in west London, on April 23, 2022. - Tyson Fury stopped British rival Dillian Whyte in the sixth round to retain his WBC heavyweight crown at a packed Wembley on Saturday. In his first fight on UK soil in four years, Fury was treated to a hero's welcome by a 94,000-capacity crowd and largely dictated the tempo before ending proceedings in devastating fashion. (Photo by Adrian DENNIS / AFP)
Vágólapra másolva!
A profi ökölvívásban nem ritkák a sportágat megrázó botrányok, legyen szó leszámolásról, doppingról, vagy elcsalt meccsekről. A legnagyobb szervezetek irányítói megszokták, hogy időről időre rendet kell tenniük a portájukon, és már rutinosan intézik az ilyen ügyeket. Most éppen a WBC-n, az egyik legnagyobb hivatásos szervezeten van a sor, hogy valamilyen úton-módon kilábaljon abból a mocsárból, amibe a Daniel Kinahannel túlságosan szorosra fűzött kapcsolat miatt süllyedt. 

Az ír szervezett bűnözés berkeiben kevésbé jártas, de a sporthírekben elmélyülő olvasók először 2019 tavaszán találkozhattak gyakrabban a Kinahan névvel, mégpedig a kevert harcművészek egykori ír bajnoka és állandó bajkeverője, Connor McGregor jóvoltából. Aki egy dublini kocsmában kétszer orrba vágott egy középkorú férfit, akinek egyetlen bűne az volt, hogy egy szelfit akart csinálni a szigetországban szupersztár státuszban lévő sportolóval. A brit bulvársajtó persze imádta a sztorit, és hamarosan már arról cikkeztek, hogy a megütött férfi a rettegett dublini Kinahan bűszervezet egyik "alkalmazottja" volt.

A Kinahan-klánt pedig "Dapper Don" Christy (azaz Christian) Kinahan és fia, Daniel irányítják, és nagyon nem ajánlott velük rosszban lenni. Az ügynek nem lett folytatása, McGregor bocsánatot kért, a sértett elfogadta, és soha nem derült ki, hogy valóban Kinahanék embere volt-e, és volt-e kapcsolatfelvétel a bűnözők és a UFC-sztár között.

A Kinahan-klán felemelkedése és a boksz

A BBC cikke szerint a dublini bűnözői csoport az 1990-es években, az ír gazdaság fellendülésével egy időben kezdte meg működését, majd tett szert egyre nagyobb hatalomra az ír alvilágban. Mára olyan hatalmasra duzzadt a "cég", hogy amerikai bűnüldözési források a világ egyik legnagyobb és legtöbb pénzt megmozgató szervezett bűnözői körének tartják. A Kinahan-klán fő profilja a drogkereskedelem és a pénzmosás. Peruból származó kokainnal kezdődött az üzlet,

ma pedig szerény becslések szerint is az Európába érkező drog egyharmada rajtuk keresztül jut el a kontinensre.

Ahol ennyi pénz van, ott óhatatlanul előkerülnek a riválisok is, így a Kinahan klánnak is meggyűlt a baja az üzletükre törő Hutch-családdal. A 2016 körüli bandaháborúban a BBC cikke szerint legalább 18-an haltak meg. Kinahanék megőrizték a hatalmukat, de a szervezet központját elvitték Dublinból, és egy kontinenssel arréb, Dubajban rendezkedtek be. Az amerikai drogellenes ügynökség, a megannyi mozifilmből és sorozatból jól ismert DEA szerint a közel-keleti városban működik most az elosztó központ.

És hogy jön a képbe az ökölvívás? A válasz nyilvánvalóan nem túl bonyolult: egyrészt Írországban roppant népszerű a sportág, úgy amatőr, mint profi szinten megannyi kiemelkedő búnyost adott a sziget a világnak. Másrészt a bűnszervezetek körül mindig is nagy számban tűntek fel és kaptak munkát a jó kötésű, kemény öklű legények, akikre nyilván az edzőtermekben és a bokszgálákon a legkönyebb rátalálni. Harmadszor pedig a profi ökölvívás legmagasabb szintje, az, ahol nem a falunapok hevenyészett ringjeiben osztják a pofonokat, hanem igazi, globális sztárok küzdenek dollárban számolva milliós gázsikért, miközben a tévés közvetítések jogdíjaiból - ugyancsak dollárban - tízmilliós összegek folynak be, tökéletes terep a pénzt és a csillogást egyformán kedvelő gengszternek. És persze ideális terepe lehet az illegális ügyletekből befolyó pénzek tisztára mosásának is, ami persze nem azt jelenti, hogy profi boksz egy pénzmosoda lenne.

Tyson Fury és az MTK Global

Nem, a vitathatatlan nehézsúlyú világbajnok, a brit Tyson Fury nem került kapcsolatba a nagy múltú budapesti sportegyesülettel. Az MTK Global nevű szervezetet Kinahan és néhány üzlettársa hozta létre, ezen keresztül menedzseltek nem egy nagy nevű bokszolót, és kerültek szoros kapcsolatba az egyik legnagyobb profi szervezettel, a WBC-vel. Az MTK Global menedzsment cégként segítette számos hivatásos bokszoló karrierjét, köztük nem egy igazi klasszisét is, azaz nem csak egy voltak a sok kis ilyen-olyan, jobb-rosszabb bunyóst futtató társaság közül.

Billy Joe Saunders, az MTK Global egyik sztárja a Canelo Álvarez elleni 2021 tavaszi címmérkőzés előtt Forrás: Getty Images via AFP/2021 Getty Images/Al Bello

Ők egyengették egy időben az amatőrként világbajnok és olimpiai bronzérmes, majd a profik között a WBO nagylégsúlyú bajnoki, illetve a WBA pehelysúlyú ideiglenes világbajnoki címéig vivő sportolót. De ugyancsak az MTK Global futtatta a vitathatatlan kisváltósúlyú világbajnokot, a skót Josh Taylort, valamint a WBO korábbi közép- és nagyközépsúlyú bajnokát, Billy Joe Saunderst.

És egyáltalán nem utolsó sorban a nehézsúly koronázott királya, Tyson Fury is sokat köszönhet Kinahannek.

Aki ilyen formátumú bokszolókat futtat, és juttat el világbajnoki címig, az nem kispályás, ugyanis ez komoly pénzt és befolyást feltételez,

vagyis nehéz azt mondani, hogy Kinahannek és az adott szervezeteknek semmilyen kapcsolatuk nem volt egymással.

Erre feltehetően már a nagy szervezetek is rájöttek, ugyanis 2017-ben Kinahan hivatalosan kiszállt az MTK Globalból, és háttérbe vonult. A háttérbe húzódás mögött egy tragédia állt: 2016-ban a Jamie Kavanagh és Antonio Joao Bento dublini meccse előtt tartott sajtótájékoztatón

lövöldözés tört ki, amiben meghalt Kinahan asszisztense.

A támadás célpontja minden bizonnyal maga a maffiafőnök volt.

Ami nem jelentette azt, hogy teljesen kivonult volna a sportágból. Olyannyira nem, hogy 2020 tavaszán Tyson Fury még mindig Daniel Kinahannek mondott köszönetet, amiért segített tető alá hozni az időközben meghiúsult Anthony Joshua elleni szupermeccset.

Az internet nem felejet: Kinahan és Fury Dubajban

Ami hiba volt, ugyanis az ír parlament egyik képviselője, Leo Varadkar felszólalt a törvényhozásban, jelezve, hogy nem vet jó fényt az országra, hogy a hivatalosan ír színekben bokszoló Fury egy maffiafőnöknek mond köszönetet. Kinahant ugyanis, aki mindaddig sikeresen óvta a hírnevét, egy évvel korábban, azaz 2019-ben hivatalosan is megnevezte az ír legfőbb ügyészség, mint a bűnszervezet egyik vezetőjét, ami nagyon rossz színben tünteti fel azokat a bokszolókat és szervezeteket, akik és amik kapcsolatban voltak Kinahannel, még, ha a maffiafőnök már csak, mint teljesen kívülálló tanácsadóként is jellemzi magát.

- adott jellemzést Kinahanről és szervezetéről az egykori világbajnok bokszoló, ma menedzserként dolgozó Barry McGuigan.

5 millió dolláros jutalom

A Kinahannal fenntartott kapcsolat idén áprilisban vált végképp kellemetlenné az érintettek számára, amikor az amerikai államkincstár (US Treasury) komoly szankciókat vetett ki hét nagy formátumú bűnözőre, köztük Daniel Kinahanre is. Mindezt még megtoldotta a DEA egy 5 millió dolláros nyomravezetői díjjal - ennyit kap, aki olyan érdemi információval szolgál számukra, amely segít kézre keríteni a család három vezetőjét, azaz idősebb és ifjabb Christopher, illetve Daniel Kinahant.

Ennek már a fele sem tréfa:

Gyorsan el is kezdett mindenki kitolatni a Kinahan név mögül. Tyson Fury - aki egyébként nincs rajta azon a 600 nevet tartalmazó listán, akiket különböző szankciókkal, például ki- és beutazási tilalommal sújtanak az amerikai hatóságok - is sietett rögtön leszögezni, hogy neki ugyan semmilyen kapcsolata nincs egykori tanácsadójával és nyaralócimborájával.

Bob Arum, Fury és általában a profi boksz egyik legbefolyásosabb menedzsere (a másik Eddie Hearn) is villámgyorsan elmondta minden létező fórumon, hogy

Ma már lehet, hogy nincs, de az Irish Mirror című ír lap tudni véli, hogy Kinahan 7,5 millió eurónak megfelelő összeget kapott, hogy részt vett Fury négy címmeccsének megszervezésében. Arum erre válaszul annyit elismert, hogy cége, a Top Rank valóban kapcsolatban állt a bűnözővel, amellett viszont váltig kitartott, hogy Furynak ehhez az együttműködéshez semmi köze nem volt - azon kívül persze, hogy ő lépett a kötelek közé.

Tyson Fury és Bob Arum ünnepel, miután előbbi legyőzte Tom Schwarzot a Las Vegas-i MGM Grand Garden Arenában 2019. június 15-én Forrás: Getty Images via AFP/2019 Getty Images/Steve Marcus

Nem volt olyan szerencsés, mint Fury a korábbi profi bokszoló, Matthew Macklin, aki 2012-ben Kinahan társaként vett részt az MTK Global alapításában: őt a minap nem engedték felszállni egy Las Vegasból induló gépre, nem hagyhatja el az Egyesült Államokat. A Macklint foglalkoztató Sky Sports szerint szakértőjüknek már semmi köze sincs az idő közben inaktívvá vált MTK Globalhoz és Kinahanhez sem.

Bob Arum és Eddie Hearn is leszögezte, hogy semmilyen kapcsolatuk nincs már Kinahannel, és minden előírást be fognak tartani, hogy távol tartsák magukat az írtől.

Ugyancsak igyekszik minél látványosabb távolságot tartani az egyik legnagyobb profi bokszszervezet, a WBC (World Boxing Council) elnöke, Mauricio Sulaimán, akit legutóbb idén tavasszal fotóztak le, amint Dubaiban találkozott Kinahannel. Állítása szerint azonban már "hosszú ideje nincs semmilyen kapcsolat köztük", a dubaji találkozást pedig "fatális véletlen"-nek nevezte, ami szerinte is hiba volt, és elismerte, hogy "teljesen figyelmen kívül hagyta a szituációt" - mármint, hogy a világ egyik legkeresettebb bünőzőjével tölti az időt...

Mauricio Sulaimán (balra) és Kinahan (jobbról):

Drew Harris, ír rendőrfőkapitány finoman figyelmeztette a promóciókat és a bokszmeccseket közvetítő tévéket, hogy jobban teszik, ha a jövőben jobban figyelnek arra, kikkel kötnek üzleteket, és kit engednek a sportág közelébe.