Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ezzel a trükkel teheted újra folyóssá a besűrűsödött, kristályos mézet

default user icon
MME
A méz rendszeres fogyasztása számos jótékony hatással jár. Magas antioxidánstartalma és finom íze kedvelt édesítőszerré teszi. Egy dolog lehet bosszantó a mézfogyasztók számára: a kristályosodás. Ha te is jártál már így, reméljük, nem dobtad ki a mézet: ez a folyamat ugyanis teljesen normális és nem jelenti azt, hogy a méz megromlott.

A kristályosodás három tényezőtől függ: a mézben lévő glükóz és fruktóz arányától, a tárolási hőmérséklettől és a mézben lévő egyéb anyagok (viaszdarabok, virágpor) mennyiségétől. Gyorsíthatja a kristályosodást, ha a glükóz szintje magasabb a fruktózhoz képest, ha magas a tárolási hőmérséklet, illetve ha nagyobb mennyiségben került a mézbe más anyag. A különböző mézfajták kristályosodása eltérő: leggyorsabban a repceméz szilárdul meg (pergetés után akár már 2-4 héttel), az akácméz viszont évekig folyékony maradhat.

A kristályos méz ugyanolyan finom és ehető, mint a folyékony. Ha zabkásába vagy más meleg ételbe, italba teszed, egyszerűen csak kanalazd bele a csészébe, tányérba, és hő hatására a méz megolvad. Ugyanígy a pirítóson is szépen elterül.

Ha nem szereted a kristályos mézet, állítsd a mézes üveget egy tál meleg vízbe addig, amíg a benne lévő szilárd méz újra az eredeti állagára olvad.

Ha kicsit gyorsabban szeretnél folyós mézhez jutni, vegyél ki az üvegből egy-két kanállal (vagy amennyire szükséged van) és melegítsd fel mikrohullámú sütőben. Ne melegítsd a mézet műanyag edénybe, és a benne lévő értékes enzimek sérülése miatt az egész mennyiséget se melegítsd meg minden alkalommal.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss