Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ez a különbség az olasz és a klasszikus fagyi között

default user icon
MME
Biztosan ti is láttátok már amikor fagyizni indultok, hogy számtalan üzlet kínálatbán ott szerepel az olasz fagylalt. Ám azzal is tisztában vagytok, hogy mi a különbség az olasz, és a többi fagyi között? Ti vágjátok, hogy mi az a gelato? Ha nem, akkor most itt az idő, hogy megtudjátok.

Legyen szó hagyományos, házi, kézműves, vagy olasz fagyiról, a nyár kellős közepén, amikor tombol a kánikula, a hőmérők higanyszálai kiakadnak, bármelyikből lazán be tudunk tolni néhány gömbbel. Ha mindig is tudni akartátok, hogy mi a különbség az olasz és klasszikus desszert között, akkor most nagyon jó helyen jársz, hiszen most mindenkit kiokosítunk a finedininglovers.com útmutatását követve.

Gelato kontra fagylalt

Első blikkre azt gondolná az ember, hogy a galeto és a klasszikus fagyi között nem sok különbség van, ami egyébként részben még igaz is lehetne. Mindkettő cukorral, tejjel esetleg tejszínnel, illetve utóbbi kettő kombinációjával készül, fagyasztás előtt pedig alaposan összekeverik, majd levegővel dúsítják.

Mindezek ellenére akad néhány olyan különbség, aminek köszönhetően könnyen megkülönböztethető az olasz a klasszikus társától. Utóbbiba ugyanis több levegő kerül, így állaga könnyebb lesz, a gelato viszont ennek az ellenkezője, azaz sűrűbb és selymesebb.

A fagyi készítésénél legtöbbször tejszínt és tojássárgáját is használnak, addig a gelato leginkább tejalapú, tojás pedig csak nagyon ritkán kerül bele. Így a két desszert zsírtartalmában is különbözik egymástól, ezért a klasszikus fagylalt íze vajasabb, fogyasztásánál egy vékony réteg képződik a nyelvünkön. A gelato alacsonyabb zsírtartalmának köszönhetően viszont sokkal hamarabb érezteti magát ízlelőbimbóinkon.

A tárolásban is lényeges különbség van a két desszert között. Az összetevők miatt a fagyi esetében szigorúan kerülendő az olvadás lehetősége, míg a gelato 6-8 fokon érzi jól magát. A hőmérséklet-különbségnek köszönhetően a klasszikus fagyi nyalása közben sokszor érezhetjük, hogy a nyelvünk is lefagy, viszont olasz társánál ez a probléma nem áll fenn.

További differencia a két finomság között az, hogy a fagylalt szinte bármilyen ízben kapható, addig a gelato csak a klasszikus olasz ízekkel játszik. Ilyen például a csokoládé, a vanília, a pisztácia, a mogyoró, a sztracsatella vagy a tiramisu.

Gelato kontra sorbet

Az intenzívebb ízvilágú sorbet cukor és gyümölcspüré, gyümölcslé, esetleg alkohol hozzáadásával készül, ráadásul a gelatóval és a fagylalttal szemben teljesen tejmentes. Tárolása picit magasabb hőfokot követel meg a fagyival szemben, hiszen így lesznek az ízek tökéletesek, állaga pedig annyira puha, hogy fogyasztása tökéletes és kellemes élményt nyújtson.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss