Bukott manchesteri focistákkal akar csodát tenni a Juventus

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL BUST DISAPPOINTED GOALPOSTS
Manchester United's French midfielder Paul Pogba reacts after missing a chance during the English League Cup third round football match between Manchester United and Rochdale at Old Trafford in Manchester, north-west England on September 25, 2019. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Az olasz Juventus két nyári sztárigazolása a francia világbajnok Paul Pogba és az argentin Ángel Di Maria volt. Korábban mindkét futballista játszott a Manchester Unitedben, ahol a szurkolók sokszor kifütyülték, sőt olykor meg is dobálták a két játékost. A két klasszis új esélyt kapva most az olasz rekordbajnokot próbálja visszavezetni Európa legjobb csapatai közé.

Négy évvel ezelőtt mindkét klasszis játszott a 2018-as világbajnokság egyik legemlékezetesebb mérkőzésén. 2022. június 30-án a francia labdarúgó-válogatott 4-3 verte a világbajnoki címre áhítozó Argentínát, és talán nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy Didier Deschamps csapatának ez a siker adta meg az első lökést ahhoz, hogy végül elhódítsák a világbajnoki trófeát.

A meccsen az argentinok szélsője, Ángel Di Maria bombagólt szerzett, de a franciák oldalán Paul Pogba is kiválóan futballozott, bár gólt nem szerzett.

Nagyot harcolt egymással a két játékos a vb-döntőben Forrás: AFP/Jewel Samad

A két játékos évek óta klasszisnak számít a posztján az európai klubfutballban, éppen ezért érdekes, hogy mindketten eltöltöttek egy szörnyű időszakot a Manchester United csapatánál, ahol a játékukkal kiváltották a szurkolók nemtetszését.

Van Gaal nem kedvelte a játékát

Di María a Rosario Central játékosaként lett profi, és 2007-ben a portugál Benfica mindössze 8 millió euróért hozta át Európába. A tragikusan elhunyt Fehér Miklós utolsó klubja 2010-ben már szép haszonnal adta tovább 33 millió euróért a Real Madridnak.

Spanyolországban az argentin szélsőnek 190 tétmeccse volt, és ezeken a találkozókon 36 gólt szerzett és 84 gólpasszt adott. Ilyen számok után érthető, hogy a Sir Alex Ferguson 2013-as visszavonulása után lejtmenetben lévő Manchester United benne látta az újabb sikerek egyik titkát.

2014-ben az angol sztárcsapat 75 millió eurót sem sajnált a játékjogáért, ám gyorsan kiderült, hogy játékstílusa nem igazán passzolt az angol élvonalhoz,

és különösen nem a Unitedet ekkor irányító holland Louis van Gaal edzői elképzeléseihez.

Nem értette meg egymást az edző és a játékos Forrás: DPPI via AFP/Paul Greenwood

Van Gaal mindig híres volt arról, hogy megkövetelte a taktikai fegyelmet a játékosaitól. A holland edző nem értékelte Di Maria improvizációra épülő, kreatív játékstílusát, és mindig fejtörést okozott neki, hogy hova tegye be a csapatba. Van Gaal a szélsőposzton játszó futballistáitól mindig azt várta, hogy ne mozogjanak el a pálya belső részei felé, hanem tartsák a posztjukat, így húzva szét az ellenfél védelmét, és adva meg ezáltal a kellő szélességet a Manchester United játéka számára. Di Maria viszont kötetlenebb szerepkörben tudott volna kiteljesedni, és ezért szenvedés volt nézni az argentin szélső röghöz kötött játékát.

Di Mariát egyetlen idény elteltével kicsivel több mint 10 milliós veszteség mellett, 63 millió euróért passzolták el Párizsba. A 27 bajnokin lőtt 3 gól, és kiosztott 11 gólpassz valóban elég sovány termés. A francia fővárosában aztán újra szenzációs formába lendült, és az évek alatt 18 trófeát nyert.

Franciaországban a szélső rögvest alapember lett, 47 tétmeccsen 15 góllal és 25 gólpasszal jelentkezett az első, 2015–2016-os évadban.

A 34 éves argentin szélső 2015 óta állt a párizsi klub alkalmazásában, azóta csaknem 300 tétmérkőzésen viselte a csapat szerelését, és hosszú időn át meghatározó játékosnak számított.
A párizsi csapattal öt-öt francia bajnokságot és francia kupát, valamint négy-négy helyi ligakupát és szuperkupát nyert. Összesen 93 gólt szerzett a párizsi klubban, és 119 gólpasszt jegyzett. Azért jegyezzük meg: sokkal könnyebb az egy- legfeljebb kétcsapatos francia bajnokságban villogni, mint a PL kegyetlen darálójában, ahol öt-hat közel egyforma kaliberű csapat küzd a bajnoki címért egy sűrű középmezőnytől üldözve.

Di Maria góljának örül Neymar Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Di Maria az argentin válogatott egyik alapembere: 2008-ban Pekingben olimpiai aranyat, 2021-ben pedig Copa Americát nyert az Albicelestével. 2014-ben ott volt a vesztes vb-döntőben is az argentin csapat tagjaként. Az angol szurkolók azonban nem felejtették el neki a gyenge játékot.

A United elleni BL-meccsen a manchesteri szurkolók megdobálták az egykori játékosukat egy szöglet előtt.

Di Maria viccesre vette a figurát, és úgy tett, minta ivott volna az egyik palackból. Az esetet itt tekinthetik meg.

A futballista búcsújáról hónapok óta keringtek pletykák, és ebben az idényben már korántsem volt biztos helye a PSG kezdőjében. 30 tétmeccsen 1840 perc, négy gól és öt assziszt fűződött a nevéhez, és a meccsek közül csak négyet játszott végig. Torinóban viszont tárt karokkal fogadták a rutinos játékost.

A 34 éves szélső a Juventus 22-es számú mezét fogja viselni, és a torinóiak edzője, Massimiliano Allegri minden bizonnyal szabadabb szerepkörben fogja őt játszatni, mint anno Van Gaal tette vele Manchesterben.

Pogba a szívére hallgatott

Di Maria minden bizonnyal ott lesz a katari világbajnokságon, és a Manchester United egykori játékosa, a világbajnok Paul Pogba sem szeretné kihagyni a tornát. A nemrégben a szebb napokat látott Juventushoz igazoló középpályás úgy döntött,

hogy nem műtteti meg sérült térdét.

A vb-győztes focista a Juventus amerikai túráján szenvedett súlyos térdsérülést. Az elmúlt időszakban a játékos több szakemberrel konzultált, és végül a hagyományos kezelés mellett döntött. Az operáció miatt Pogba több hónapra kidőlne, és lemaradna a november 21-én rajtoló vb-ről. A konzervatív kezeléssel és pihenéssel viszont csak öt hetet kell kihagynia, és akár már szeptember közepén visszatérhetne a pályára. A világbajnok futballista az előző hat szezont a Manchester Unitednél töltötte,

saját bevallása szerint a sérülések, a sok edzőcsere és a rendszertelen posztváltások miatt nem tudott kiteljesedni.

Pogba nem bánja a hajdani klubváltását, amikor a mostanival ellentétes utat járt be, akkor világcsúcsot jelentő 89 millió font ellenében.

Pogba hazatért Forrás: AFP/Sebastien Bozon


– mondta el Pogba a torinói bemutatkozásánál.

– árulta el Pogba.

Paul Pogba a Manchester Unitednél nevelkedett, majd 2012-ben ingyen került a Juventushoz, ami sok MU-drukker szerint Alex Ferguson egyik legnagyobb baklövése volt. Első torinói időszakában négy szezonon át játszott az együttes színeiben és minden évben bajnokságot nyert, 2015-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőt vívott. A 191 centi magas középpályás ugyanis klasszissá érett a Juventusban: kiváló labdaszerző lett, aki képes volt bejátszani a teljes középpályát, gólokat lőtt és élményszámba menő gólpasszokat osztogatott.

Hat éve a manchesteriek – akkor világrekordot jelentő – 89 millió fontért vásárolták vissza, ám ő sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket,

hullámzóan teljesített, és sokat volt sérült. Utolsó mérkőzését idén áprilisban játszotta a Vörös Ördögöknél, majd július közepén 2026. június 30-ig szóló szerződést kötött a Juventussal.

Pogba, a vírus

A 2018-as világbajnokság után a portugál José Mourinhót kérdezték a korábbi játékosáról, aki manchesteri edzősége idején egy „vírusnak" nevezte a játékost. A jelenleg az AS Romát irányító portugál szerint a francia játékosnál azt volt nehéz elérnie, hogy mindig csak a soron következő mérkőzésre koncentráljon.

– állítja a portugál edző.

Pogba hallgatja Mourinhót Forrás: DPPI via AFP/Matt West

A Unitednél inkább az utóbbi volt a jellemző a francia játékosra, aki gyakran megtaláltak az elkeseredett drukkerek. Április közepén a Norwich elleni bajnoki meccs után a manchesteri szurkolók kifütyülték a középpályást, és csúnya szavakat kiabálva tudatták a világbajnok játékossal, hogy a következő szezonban már nem szeretnék a Vörös Ördögöknél látni.

A Manchester United az elmúlt öt szezonban egyetlen trófeát sem nyert (az utolsót 2017-ben gyűjtötte be a klub az Európa-liga megnyerésével), bár ez nem feltétlenül csak a Pogba hibája. A franciát az elmúlt szezonokban mutatott teljesítménye alapján a nemzetközi sportsajtó azok közé a túlfizetett és alulteljesítő futballisták közé sorolta, akiktől a szurkolók nagyon gyorsan szoktak elfordulni. Ez nem volt másképp Pogba esetében sem.

Hat bajnoki szezon alatt Pogba 226 mérkőzést játszott az angol csapatban és 39 gólt rúgott ezen idő alatt. A 2018/2019-es szezonban 16 góllal zárt a középpályás, a következő három idényben azonban 91 tétmeccsen mindössze 8 gólt lőtt, ami nagyon messze van attól, amit a szurkoló várnak egy hetente kb. 300 ezer fontot kereső játékostól.

A hat idény felében azonban 2000 percnél kevesebb is játékideje volt a lehetséges 3420-ból,

azaz Pogba rengetegszer hiányzott a Manchester United mérkőzéseiről.

Ráadásul a francia világbajnok játékos soha nem volt jó viszonyban a manchesteri publikummal. Amíg csapattársa, Juan Mata foglalkozott a közönséggel, ő inkább az Instagramon élte a mindennapjait.

Állítólag Pogba haragudott az angol újságokra is, mert szerinte a szigetországi média sokszor méltánytalan volt vele szemben.

A játékos megemlítette, hogy a sérülése idején 2019 decemberében elment a testvére esküvőjére, és ezért az újságírók kígyót-békát kiabáltak rá. A United alkalmazottai szerint Pogbának van egy másik oldala is. Az egyik beosztott korábban bátorító üzeneteket küldött a válogatott meccseken szereplő manchesteri játékosoknak, és csak ketten írtak vissza a férfinak. Az egyikük Pogba volt.

Nem voltak túl szép pillanatai Ronaldóval egy csapatban Pogbának Forrás: AFP/Oli Scarff

A két egykori Premier League játékos, az Arsenal legendája, Patrick Vieria és a Manchester United ikonja, a keménységéről hírhedt Roy Keane is másképp látta Pogbát az angol bajnokságban. Keane szerint a francia játékos nem egy vezető típus, és keményebbnek kellene lennie a pályán. Vieria viszont kiemelte,

hogy Pogba akkor tud igazi vezér lenni a középpályán, ha olyan játékosok vannak mellette mint a francia válogatottban N'Golo Kante

vagy mint épp Keane volt anno a Manchester Unitedben. Ők elvégzik a piszkos munkát, és így Pogba koncentrálhat a játékszervezésre. A két legendás játékos abban viszont egyetértett,

hogy Pogbának a nemzetközi futballban több ideje van megjátszani a labdákat, mint a hihetetlen iramáról ismert angol bajnokságban,

ahol állandó nyomás alatt játszott a francia labdarúgó. Ezért is volt olyan sikeres a francia válogatottban. Az egyik korábbi Twitter-bejegyzésében Pogba még azt is beismerte, hogy nem tudja, hogyan kell becsúszni.

Kétségkívül elegáns játéka sokak számára tűnhet irritálónak, az angol drukkerekkel pedig nehéz elfogadtatni, ha egy 6-os mezben, azaz labdaszerző középpályásként játszó (még, ha a francia jóval több is annál) focista visszahúzza a lábát egy-egy szituációban. Pogba gyengeségei a védekezésben azonban nem egyedüli okai voltak, hogy rosszul sikerült a manchesteri időszaka.

A Unitednél egyik korábbi edzője sem törekedett arra, hogy a számára komfortos helyen játszassa a világbajnok játékost.

A Manchester Unitedben a norvég Ole Gunnar Solskjaer alatt sokszor a baloldalon játszott, ahol nagyon jól mozgott, és sok helyzetet alakított ki a társai számára. A mexikói Ander Herrera sérülésével azonban hátrébb került a védősor előtti mélyebb pozícióba, ami már nem igazán feküdt neki.

Pogba nem találta a helyét a Unitedben Forrás: NurPhoto via AFP/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

A Villareal elleni Európa-liga döntőben Pogba nem vállalta a tizenegyest, mivel kisebb sérüléssel küszködött, és a meccs hosszabbításában már csak sántikált. A szurkolók viszont ezt sem bocsátották meg neki, számukra ez azt jelentette, hogy a csapat legdrágább játékosa, és világbajnoka kibújt a felelősség alól. A Unitednél töltött utolsó három szezonjában mindössze 50 bajnoki játszott kezdőként a lehetséges 111 mérkőzésből, mivel rengeteget volt sérült.

A Juventus új "márkája"

A játékos és a klub közötti viszony végül annyira elmérgesedett, hogy 2020 januárjában Pogba SMS-eket küldött a vezetőedző Ole Gunnar Solskjaernak, hogy a norvég segítsen neki kiharcolni az új szerződését a klub vezetőségénél. A United viszont nem kínált neki új egyezséget, csak meghosszabbította a megállapodást, amely szerint Pogba heti 290 ezer fontot keresett.

– mondta el a játékos ügynöke, a nemrégiben elhunyt Mino Raiola az Amazon Prime dokumentumfilmjében, amely a sztárjátékos karrierjéről szólt.

Pogba nem akart maradni a Unitedban Forrás: AFP/Paul Ellis

Pogba és az ügynöke nyitott lett volna további szerződés hosszabbításra a Manchester Uniteddel, de az utóbbi időszakban „értéktelennek" érezte magát a klubnál, és új kihívásra vágyott. Az angol csapat állítólag két ajánlatot is küldött Pogbának, de a játékos szerint semmivel sem kínáltak többet, mint a korábbi szerződése.

– mondta el Pogba.

– mondta el a világbajnok középpályás.

Pogba frizurái is furák Forrás: AFP/Marco Bertorello

Június közepén megszólalt Raiola ügyvédje is.

– nyilatkozta Rafaela Pimenta Pogbáról. A francia játékos azonban mindig gondoskodott arról, hogy a hírek kereszttűzébe kerüljön a viselkedésével: mindig is híres volt a gólörömeiről és a tánctudásáról, amit gyakran meg is mutatott az öltőzön kívül.

Itt épp a francia válogatott tagjaival táncolt a világbajnokság alatt.

Itt pedig a vb-döntő után énekli a csapattársai nevét, akikkel megszerezték a trófeát a Horvátország elleni fináléban.

Pogba játékstílusa kétségtelenül jobban illik a Serie A-hoz, mint a Premier League-hez. Az olasz bajnokság kevésbé intenzív és kevésbé tarkított fizikai páharcokkal a játék.

Pogba a tízes számot kapta a Juventusnál, amelyet olyan legendák viseltek korábban mint Roberto Baggio, Alessandro Del Piero, Michel Platini és Omar Sivori,

így ismét óriásiak az elvárások a világbajnok francia középpályással kapcsolatban. A Juve-drukkerek emlékeiben a mai napig egy klasszis Pogba él, aligha akarnak csalódni.

2017-ben Pogba a magasba emelhette az Európa-liga trófeát a Manchester United játékosaként. Vajon megteheti-e ezt a BL-serleggel jövőre a Juventus focistájaként a másik, Manchesterből kiutált klasszissal, Angel Di Mariával? Megtörténhet, de a realitás inkább az, hogy először az olasz bajnokságban kell újra versenyképesnek lennie a torinói csapatnak.