43 éve nem látott csodát ért el Kölnben a Fehérvár

1. FC Cologne - Mol Fehervar FC Sports soccer UEFA Europa Conference League Qualification Horizontal
18 August 2022, North Rhine-Westphalia, Cologne: Soccer: UEFA Europa Conference League qualifying, 4th round, first leg, 1. FC Köln - Mol Fehervar FC, RheinEnergieStadion. Fehervar's Budu Zivzivadze celebrates his goal to make it 1:1. Photo: Rolf Vennenbernd/dpa (Photo by ROLF VENNENBERND / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Az európai labdarúgókupák playoffjának talán legnagyobb szenzációját a MOL Fehérvár csapata okozta, hiszen a magyar együttes csütörtökön hátrányból fordítva, idegenben nyert 2-1-re a Bundesligában jelenleg 4. helyen álló Köln otthonában. Magyar kupacsapat emberemlékezet (vagyis 1979 óta) nem nyert ilyen rangos mérkőzést egy német együttes otthonában. Ezért is óriási dolog a fehérvári együttes fantasztikus győzelme.

Sokan felszisszentek, még többen legyintettek akkor, amikor a Konferencia Liga playoffjának sorsolásakor a MOL Fehérvár együttese a Bundesligában szereplő Köln együttesét kapta ellenfélnek. A két bajnokság (NB I - Bundesliga) között óriási a szakmai különbség - nem véletlenül nevezik topligának a német bajnokság küzdelmeit.

Meg a magyar kupacsapatok amúgy sem szoktak győzni német földön - erre mindjárt külön is kitérünk.

Öröm fehérvári módra Kölnben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Rolf Vennenbernd

A németek egy nappal a fehérvári csapat nagyszerű győzelme után sem tudták feldolgozni azt, hogy egy számukra ismeretlen csapat legyőzte őket - 45 ezer néző előtt, hazai pályán. A német sajtó - természetesen - a kiállítást tartja a meccs sorsdöntő momentumának. Arról azonban bölcsen hallgatnak a németek, hogy a második félidőben a magyar csapat szinte tökéletes védekezést mutatott be.

A Kölnnek volt 8-9 olyan támadása, amelynél egyetlen sikeres passz hiányzott ahhoz, hogy gólt lőjenek, de a Fehérvár mindig meg tudta ezt akadályozni.

Ez legalább akkora - ha nem nagyobb dolog volt - , mint a győzelem.

A kölniek most persze mindenféle statisztikával jönnek elő. A legtöbb a hajánál fogva előrángatott kategóriájú.

Mindenesetre, majd nagyon megfontoltan fociznia a MOL Fehérvárnak a visszavágón.

Sokan sóhajtoznak amiatt is, hogy mennyire jó lenne, ha még létezne az idegenben lőtt gólok szabálya, de ezt eltörölték. Tény, hogy ebben az esetben egy 1-0-s kölni siker sem lenne elég a németek továbbjutásához. Most bármilyen olyan eredmény, ami a Köln egygólos sikerét hozza, hosszabbítást jelentene.

Ám ha a magyar csapat hazai pályán is olyan bátran focizna, mint ahogyan Kölnben tette, óriási szenzációt tudna véghezvinni.

Már csak azért is lenne mindez hatalmas dolog, mert az európai labdarúgókupák történetében csak nagyítóval fedezhetünk fel olyan meccseket, amelyeket a magyar együttesek idegenben tudtak nyerni egy német csapat ellen. A BEK (BL), a KEK, az UEFA Kupa, az Európa-liga és a Konferencialiga történetét nézve összesen egy olyan mérkőzésre bukkantunk, amelyen magyar csapat idegenben tudott nyerni egy német ellenfél ellen.

A dátum 1979. március 21. A helyszín: Duisburg.

A két csapat, az MSV Duisburg és a Budapesti Honvéd, amely az UEFA Kupa negyedik körében találkozott egymással. Ez volt az a sorozat, amelyben a Honvéd a 3. körben kiverte a holland sztárcsapatot, az Ajaxot (előtte meg a török Adanasport és a Temesvárt.) A negyedik körben - az Ajax kiütése után - papíron - nem a legnehezebb ellenfelet kapták, hiszen a legjobb nyolc között ott volt még a Manchester City, a Mönchengladbach és a Crvena zvezda is.

Póczik József (balra) is játszott az MSV Duisburg elleni győztes UEFA Kupa-meccsen Forrás: Origo

Nos, az első, budapesti meccsen a Duisburg 3-2-re nyerni tudott. A visszavágón a Honvéd 2-1-re diadalmaskodott, ami azért is volt nagy szó, mert a kispestiek tartalékos csapattal utaztak ki Duisburgba.

Ez a 2-1-es siker azonban nem volt elég a továbbjutáshoz,

mert a Duisburg idegenben három gólt lőtt, s ez jelentette a németek továbbjutását.

Akármennyire is hihetetlen, de ez volt az egyetlen olyan meccs a nemzetközi kupasorozatokban, amelyen egy magyar csapat német földön győzni tudott. Ám van még egy olyan mérkőzés, amely mellett nem lehet szó nélkül elmenni.

Az 1978-as nyári Intertotó kupasorozatban a Mezey György vezetette MTK idegenben 3-1-re nyert a Bayern München otthonában.

Hivatalosan ez tétmérkőzés volt, a magyar források Nemzetközi Kupa '78 néven emlegetik a sorozatot, a külföldiek Intertotó Kupaként. Az utóbbi fedheti inkább a valóságot, hiszen a bajnokságok befejezése utáni, de az 1978-as világbajnokság kezdete előtti meccsmentes időszakban ezek a tétmeccsnek tűnő összecsapások szerepeltek sok ország totó-szelvényein.

A Mezey György vezette MTK 1978-ban Intertotó kupameccsen 3-1-re nyert a Bayern München otthonában Forrás: MTI/Németh Ferenc

A magyaron egyébként hazai NB II-esek, vagyis erre a csatára nálunk nem lehetett fogadni. A két csapat először 1978. május 6-án, Budapesten csapott össze, a végeredmény 0-0 lett. Ekkor mondta azt a Hungária körúton pályára lépő Gerd Müller, hogy a visszavágón simán elintézik az MTK-t. Tévedett a német nemzet bombázója, ugyanis három héttel később Münchenben az MTK 3-1-re nyert. Hivatalosan 2.514 néző előtt az Olimpiai Stadionban. Akkoriban egy szép májusi napon ennél többen összejöttek ott egy stadiontúra során is. De a negatív nézőcsúcsról csak közvetve tehet a magyar csapat, a siker viszont 100 százalékosan a játékosoké.

Kerüljön is szóba, hogy kik szerezték a gólokat: Fülöp Ferenc, Koritár Lajos és Kovács János.

Az MTK-VM egyébként megnyerte a csoportját az AS Roma, a Saint-Étienne és a Bayern München előtt.

Ami a válogatott meccseket illeti, ott két örökké emlékezetes összecsapást tudunk felidézni. 1985. január 29-én a Mezey György vezetette magyar nemzeti csapat Hamburgban 1-0-ra nyert barátságos meccsen az NSZK ellen. A mieink a spanyolországi Benidormból, az edzőtáborból jöttek erre a meccsre és Péter Zoltán góljával nyertek - borzalmas időjárási körülmények között. 2004-ben, közvetlenül a portugáliai Európa-bajnokság előtt a Lothar Matthaus vezette magyar válogatott Kaiserslauternben lépett pályára a németek ellen.

A piros mezes Torghelle Sándor a német védők gyűrűjében 2004-ben Kaiserslauternben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Bernd Weissbrod

Azt a barátságos meccset Torghelle Sándor két góljával nyertük meg 2-0-ra, s mindmáig ez volt az utolsó magyar győzelem, amelyet német földön elértünk. S a 2021-es Európa-bajnokságon a müncheni 2-2-es döntetlen sem éppen csúnya emlék, de az akkor nem ért a csoportból továbbjutást.

Mindebből tökéletesen látszik, mekkora eredményt ért el a MOL Fehérvár csütörtökön este Kölnben.

Most már tényleg csak annyi hiányzik, hogy az augusztus 25-i visszavágón a magyar csapat kiharcolja a továbbjutást.