Vágólapra másolva!
Hétfő este a magyar labdarúgó-válogatott döntővel felérő rangadóval zárja a Nemzetek Ligája hatodik fordulóját, melyben csoportelsőként, a kétpontos hátránnyal második helyen álló, Európa-bajnok olasz csapatot fogadja a Puskás Arénában. A hangulat garantáltan fergeteges lesz, hiszen a magyar szurkolók fél nap alatt megvettek minden jegyet a találkozóra, ráadásul az olaszok elleni meccsen búcsúzik a válogatottól a nemzeti csapat kapitánya, a németek ellen csodagólt lövő Szalai Ádám.

Marco Rossi csapata pénteken szenzációs játékkal, idegenben győzte le a német válogatottat, így a világraszóló siker mellett biztosította a bennmaradását a Nemzetek Ligája legmagasabb osztályában, ráadásul a magyar csapat biztosan első kalapos lesz az Eb-selejtezők sorsolásán.

De talán a legnagyobb elismerést Hansi Flick szavai jelentik, aki arról beszélt, hogy nehéz ellenünk játszani, nehéz feltörni a védelmünket, mert nem adunk helyet" – mondta a németek elleni sikert követően Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Major Kata - Origo

Amióta létezik kiemeléses sorsolás – az 1980-as, első nyolccsapatos Eb-től érdemes először vizsgálni – Magyarország még sosem volt első kalapos. Érdemes megemlíteni, hogy 2008-ban még az ötödik kalapból sorsolták a magyar válogatottat. Érdekesség, hogy a világbajnok franciák lehet, az angolok már biztos második kalaposak lesznek.

Az olaszok elleni találkozó tétje így már "csak" a Nemzetek Ligája jövő júniusi négyes döntőjébe jutás, ehhez Marco Rossi tanítványainak elég döntetlent elérniük a tavalyi Eb-győzelem után alaposan megfiatalított olasz válogatott ellen. A helyzet nem ismeretlen az olasz szakember számára, mert 2017-ben az esélytelenebbnek tartott Budapest Honvéd vezetőedzőjeként éppen ilyen körülmények között vívta ki a bajnoki címet a Videotonnal szemben. A bajnoki döntőn a csapata ráadásul nem elégedett meg a döntetlennel, ugyanis 1-0-ra legyőzte a riválisát.

„Egyrészt sikerülhet kijutni a négyes döntőre, márpedig évtizedek óta nem volt példa a magyar futballban arra, hogy bármilyen sorozatban a legjobb négy közé jusson magyar csapat. Másrészt

- mondta a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón Marco Rossi, aki korábban hangsúlyozta, hogy Olaszország olyan kalibert képvisel, mint Németország és Anglia, de ha mindenki mindent belead, akkor kis szerencsével talán jó eredményt érhetünk el.

Szalai Ádám legendaként vonul vissza a magyar válogatottól Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Marco Rossi által említett országos lelkesedést remekül példázza, hogy az olaszok elleni találkozóra a jegyértékesítés első napján 10 óra alatt több mint 200 ezer jegyigénylés érkezett, így fél nap alatt minden jegy elkelt, így garantált a fantasztikus hangulat, amit a Lipcse kapusa, Gulácsi Péter is kiemelt.

„Szoros meccset várok az olaszok ellen. Mindkét csapat az első helyért fog menni.

A ki nem mondott, de alap célt elértük a bennmaradással. Elképesztő hangulat lesz, ebben biztos vagyok" – mondta a németek elleni győzelem után a magyar válogatott kapusa.

A két csapat júniusi meccsét az olaszok nyerték 2-1-re Cesenában. Ez volt az egyetlen meccs a Nemzetek Ligájában, amikor Marco Rossi elégedetlen volt csapata teljesítményével.

Az olasz szakember a június vereség után azt mondta, a gondok ott kezdődtek, hogy a játékosok nem tudták szorosan követni a taktikai terveket. Rossi akkor azt is hangsúlyozta, hogy egy ilyen klassziscsapat ellen csak akkor lehet sikert elérni, ha kiemelkedően játszik a válogatott.

„Eddig nagyon jó csapatokkal játszottunk, mindegyik meccs nehéz volt. Az olaszok elleni volt a legnehezebb, mert nem tudtunk megoldást találni a játékukra. Most is úgy megyünk majd ki a pályára, mint Olaszországban. De egy itthoni meg egy idegenbeli meccs azért teljesen más. Ezúttal hetvenezren fognak mögöttünk állni. Telt ház lesz, ami nagy erőt fog adni nekünk, ezt megmutattuk az elmúlt időszakban. De nem szabad, hogy ez nyomás legyen, magunkra kell koncentrálni. Azon leszünk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást" – mondta a találkozó előtt Szoboszlai Dominik.

Szoboszlai Dominik jó hangulatban készül a meccsre Fotó: Major Kata - Origo

Az olaszokat jól ismeri Nagy Ádám, aki 2016 és 2019 között a Bologna játékosa volt, tavaly nyár óta pedig a Pisa csapatát erősíti.

„Mindig is ez volt ránk a jellemző, hogy semmi nem hullik az ölünkbe, mindenért meg kell küzdenünk. Ez így lesz a csoportelsőségért is. Az olaszok ellen több területünk lesz játszani, nagyon várjuk a hétfői meccset.

Mert ha gólt kapunk, akkor is mi vagyunk az elsők. Úgy lépünk pályára, hogy nyerni szeretnénk" - mondta Nagy Ádám, aki hozzátette, hatalmas fegyvertény lenne, ha Szalai Ádám utolsó meccsén csodát tenne a magyar válogatott.

Nagy Ádám is esélyes arra, hogy a válogatott kapitánya legyen Forrás: MTI/Illyés Tibor

A telt házas összecsapás több szempontból is különleges lesz. Az olaszok ellen utoljára ölti magára a címeres mezt a magyarok csapatkapitánya, Szalai Ádám, aki 86. válogatottságával megelőzi majd Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát és utolérheti az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

– mondta a németek elleni meccs után Marco Rossi.

A németek ellen győztes gólt lövő 34 éves támadó a pénteki meccsen a lecserélését követően Szoboszlai Dominiknek adta át a csapatkapitányi karszalagot.

„Megtiszteltetés volt, hogy megkaptam a szalagot, de nem az én döntésem lesz, hanem a főnöké.

Akármilyen fiatal is vagyok, ha huszonegy évesen megkapom a felelősséget, nem fogom azt mondani, hogy nem vállalom, mert ilyen esély ritkán van egy játékos életében.

De vannak más játékosok is a csapatban, akik reálisan esélyesek lehetnek. A lényeg, hogy továbbra is csapatként dolgozzunk" – mondta a találkozó előtt Szoboszlai, aki a németek elleni meccsen szerepelt 25. alkalommal a válogatottban, hat gólja mellett viszont most adott először gólpasszt a nemzeti csapatban.

Szoboszlai Dominik lehet a válogatott következő csapatkapitánya Forrás: AFP/Ronny Hartmann

„A meccsen bele sem gondoltam, hogy ez volt az első gólpasszom. Amikor felmegyek a pályára, mindig próbálom a legjobb teljesítményt nyújtani. A legfontosabb hogy a csapat eredményes tudott lenni.

– tette hozzá a 21 éves középpályás.

A találkozónak pikantériát ad, hogy Marco Rossi ezúttal saját hazája ellen vezeti a magyar csapatot, ráadásul a kollégája a túloldalon, Roberto Mancini egyúttal a barátja is, akivel 1993 és 1995 között együtt játszott a Sampdoria színeiben.

ezt be is bizonyította a tavalyi Európa-bajnokságon és legutóbb az angolok legyőzésekor" – mondta a két csapat júniusi találkozója előtt Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya.

Roberto Mancini, az olasz válogatott szövetségi kapitánya Fotó: Major Kata - Origo

Az olasz válogatott nincs kirobbanó formában, de éppen ez teszi veszélyessé az Európa-bajnokot. Az olaszok az Eb-döntő óta lejátszott 15 meccsükből mindössze ötöt nyertek meg, hatszor döntetlent játszottak, négyszer pedig kikaptak. Valamennyi vereség közül az idén márciusban elszenvedett, Észak-Macedónia elleni hosszabbításos vb-pótselejtezős vereség a legfájóbb, hiszen ezzel vált biztossá, hogy a négyszeres világbajnok sorozatban másodszor marad le a futball legfontosabb tornájáról.

„Ötven-ötven százalék az esély. Az erőviszonyok alapján ez egy kiegyenlített meccs lesz, amiben simán benne van a döntetlen is.

Sose egyszerű Magyarországon játszani. Tiszteljük a teljes magyar válogatottat, olyan együttesről beszélünk, amely három év alatt sokat javult, váratlan eredmények sorát tudja felmutatni.

Kiemelkedő csapatjátékban, védekezésben és fizikumban is" - mondta az olasz szakvezető, aki jó barátja, Marco Rossi miatt kifejezetten örül annak, hogy a tavalyi Európa-bajnokság után a Nemzetek Ligájában is remekel a magyar csapat" – mondta Roberto Mancini a meccs előtti sajtótájékoztatón.

Az olasz szövetségi kapitány arról is beszélt, hogy mivel győzelmi kényszerben vannak, nyilvánvalóan támadólag akarnak fellépni,

ugyanakkor nagyon figyelni kell majd a védekezésre is, mert 70 ezer néző előtt a magyarok is nyerni akarnak. Szerinte tanítványainak gyorsabban és agresszívabban kell futballozniuk, mint azt pénteken az Anglia ellen 1-0-ra megnyert mérkőzés első félidejében tették. Fontosnak nevezte még a lehetőségek kihasználását.

- összegzett Mancini, aki azt is közölte, hogy ezt a csatár Ciro Immobile nélkül kell kivívni, ő Olaszországban maradt, mert bár felépült sérüléséből, nem akarták megkockáztatni a szereplését.

Jorginho, a Chelsea sztárjátékosa Fotó: Major Kata - Origo

A játékosok részéről Jorginho azt emelte ki, hogy alázattal és tisztelettel kell hozzáállni ehhez a meccshez, melyben benne van a lehetőség a csoportgyőzelem kiharcolására.

- mondta a Chelsea középpályása, aki éppen ezért kifejezetten nehéz összecsapásra számít.

A magyar és az olasz válogatott 36. alkalommal találkozik egymással, az eddigi összecsapások utóbbi csapat fölényét mutatják. A korábbi 35 mérkőzésből a magyarok kilencszer, az olaszok 17-szer győztek, kilencszer pedig döntetlen született, a gólkülönbség 57-65.

A két csapat legemlékezetesebb meccse az 1938-as franciaországi világbajnokság döntője volt, ahol a Squadra Azzurra 4-2-re győzött, amivel megvédte címét. A mieink legutóbb 2007. augusztus 22-én győzték le az olaszokat. Akkor a Várhidi Péter vezette magyar válogatott hátrányból fordítva 3-1-re felülmúlta az akkor világbajnok ellenfelét a Puskás Ferenc Stadionban.

A magyar válogatott várható kezdőcsapata:
Gulácsi - Lang, Orbán, Szalai A. - Fiola, Nagy Á., Schäfer, Kerkez - Szoboszlai, Gazdag - Szalai Á.

A Magyarország-Olaszország mérkőzést hétfőn este 20.45-től rendezik a Puskás Arénában. A találkozót az Origo a helyszínről közvetíti.