Kivették a vizes-vb programjából a magyarok egyik kedvenc versenyét

Vizes vb 2022 - Nyíltvízi úszás, FINA vizes VB 2022, FINA, vizes VB, 2022.06.29., 19. úszás világbajnokság, nyílt vízi úszás, női, 10km, befutók, Olasz Anna, Balogh Vivien
Olasz Anna az egyik legsikeresebb a magyar nyíltvízi úszók között
Vágólapra másolva!
Törölték a jövő évi fukuokai vizes világbajnokság programjából a nyíltvízi úszók 25 kilométeres versenyszámát.

A Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) hétfői közleményéből kiderül, hogy a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet, a FINA a kevés indulóval és a lebonyolítás költségeivel indokolta döntését.

A MÚSZ ugyanakkor emlékeztet rá, hogy az idei budapesti világbajnokságon 26 férfi és 15 női úszó vágott neki a Lupa-tavon a távnak, miközben a leghosszabb medencés számban, 1500 méter gyorson 23 férfi és 26 női versenyző nevezett.

- idézte a MÚSZ Facebook-oldala Gálicz Pétert, aki hazai közönség előtt bronzérmet nyert a világbajnokságon 25 kilométeren.

Olasz Anna az egyik legsikeresebb a magyar nyíltvízi úszók között Fotó: Csudai Sándor - Origo

Olasz Anna, aki 2015-ben Kazanyban nyert ezüstérmet ezen a távon, szintén nem üdvözölte a döntést:

Ahelyett, hogy arra koncentrálnának, hogyan lehetne még jobban előre lendíteni és népszerűbbé tenni a nyíltvízi úszást, mostanában szinte csak az ezt hátráltató döntések születnek" - fogalmazott a magyar versenyző, aki ezzel többek között arra is célzott, hogy az olimpiai kvóták számát 25-ről 22-re csökkentették.

A vb-n így 5 és 10 kilométeres versenyre, valamint a csapatviadalra kerül sor, míg az olimpiai programjában csak a 10 kilométer szerepel.