"A várhatóan tartós készlethiányt a gyártókapacitásainkat érintő nehézségek, illetve az édesipari ágazatot is sújtó alapanyag és csomagolóanyaghiány okozzák” - írta a hvg.hu megkeresésére Mondelez Hungária Kft., miután a portálnak több olvasója jelezte: hiába keresték, nem találták a boltokban a kedvenc kekszüket, és a piaci árusoktól is az utolsó dartabokat hozták el. A Pilóta kekszet - a szendvicskekszet - 16 éve Székesfehérváron gyártják, jelenlegi tulajdonosa a Mondelez Hungária Kft.
Mayer Gábor, a kft. ügyvezető igazgatója a hvg.hu -nak hangsúlyozta: a készlethiány kizárólag a Pilóta szendvicskekszet érinti, a Pilóta termékcsalád más termékeit nem.
„A Mondelez Hungária mindent megtesz azért, hogy a magyarok második legkedveltebb kekszterméke minél előbb, a keresletnek megfelelő mennyiségben elérhető legyen a fogyasztók számára” – tette hozzá.
Korábban egy másik klasszikus magyar édességgel, a Balaton szelettel esett meg ugyanez, bár ott az ok egészen konkrétan az ukrán háború volt: a nápolyit ugyanis Lvivben gyártották, amelynek működését a Nestlé biztonsági okokból egy időre leállította, majd később Lengyelországba szervezték át.
Ha valaki úgy érzi, hogy egy percet sem bír ki tovább a pilóta-íz nékül, az jobban teszi, ha nem vár tovább, és elkészíti maga - íme a házi Pilóta keksz receptje!
Hozzávalók:
A tésztához:
- 2 db tojás
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 50 dkg finomliszt
- tej, hogy a tészta összeálljon
- 2 ek kakaópor
A krémhez:
- 20 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 3 ek liszt
- 1 ek kakaópor
- 3 dl tej
- 10 dkg csokoládé
- rumaroma
- 15 dkg vaj (vagy margarin)
Elkészítése:
- A tojást a margarinnal és a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a sütőporos, átszitált lisztet, majd kevés tejjel összegyúrjuk.
- A tésztát két részre osztjuk, az egyik sárga marad, a másik felébe kakaót szórunk. 3 mm-re nyújtjuk, pogácsaformával kiszaggatjuk, kb. 4 cm átmérőjűre.
- Kikent, kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokos előmelegített sütőben (egymástól kissé távol helyezve) 8-10 percig sütjük őket.
- A krémhez valókat a vaj vagy margarin kivételével lassú tűzön sűrűre főzzük. A tűzről levéve a vajat belekeverjük, ha elolvadt és kocsonyásodni kezd, habosra keverjük.
- Egy sárga és egy barna korongot összeragasztunk a krémmel.