Rossz portugál vagy jó ghánai focit nézne inkább? Szavazzon!

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, G csoport, Kamerun-Szerbia, Kamerun, Szerbia, 2022.11.28.
Supporters of Cameroon cheer during the Qatar 2022 World Cup Group G football match between Cameroon and Serbia at the Al-Janoub Stadium in Al-Wakrah, south of Doha on November 28, 2022. (Photo by Issouf SANOGO / AFP)
Vágólapra másolva!
A katari focivébé hétfői játéknapja után újra ott lóg a levegőben a kérdés: melyik meccs a jobb? Amikor a szuperképességű nagycsapatok agyontaktikázott, unalmas fociját kell nézni, vagy amikor a szerényebb képességű együttesek játszanak egymás ellen sok gólos, élvezhető meccseket?
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Az ötszörös világbajnok brazil csapat addig taktikázott, addig adogatott, addig nem csinált semmi érdemlegeset, amíg majdnem vége lett a svájciak elleni meccsüknek.

Szavazzon!

Önnek melyik tetszik jobban?


Casemiro gólja persze megoldotta a problémát, de ez a foci legfeljebb a statisztikákon, az adatalapú labdarúgáson, az XG-mutatókon élvezkedőknek nyújtott szórakozást. És akkor még nem is beszéltünk az Anglia-Egyesült Államok meccsről, amely gyakorlatilag nézhetetlen volt.

Gyömöszölés és nagy taktikai csata Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Hétfőn Kamerun és Szerbia, valamint Ghána és Dél Korea játszott egymással két olyan meccset, amelyen összesen 11 gól esett. Természetesen ezen a két meccsen voltak hibák is - mosolyogtatóak. De aki látta a Ghána-Korea meccs utolsó 10 percét - meg azt a 10 percet, amit a bíró még rátett, aligha felejti el mindazt, ami ott történt. Vagy amikor a szerbek az első félidő hosszabbításában lőttek két gólt. Ilyen sem volt még a vb-k történetében. Miközben senki sem gondolhatja komolyan, hogy a szerbek és a ghánaiak meccsén nem volt taktika. Volt.

Őrült meccs, 5 gól Korea és Ghána összecsapásán Forrás: Getty Images/2022 Getty Images/Alex Grimm

Elhiszem, elhisszük, hogy a nagy taktikai csata igazi ínyencségeket nyújt a szakértőknek, csak ha közben a közönség halálr unja magát a lelátón, akkor ott mégis baj van. A labdarúgás és a sport ugyanis még mindig a szórakoztatásról szól. Vagy arról kellene szólnia.