A botrányhős Cristiano Ronaldo teheti tönkre Portugáliát

fbl TOPSHOTS Horizontal FOOTBALL HEADSHOT WORLD CUP FINGER ON THE MOUTH
A képen is jól látszik: Cristiano Ronaldo ideges
Vágólapra másolva!
Kedden este 20 órakor a Portugália-Svájc mérkőzéssel zárulnak a katari focivébé nyolcaddöntői. A portugál-svájci összecsapás elvileg a déleurópai csapatról kellene szóljon, hiszen náluk játszik Cristiano Ronaldo. Ám Katarban a helyzet most már odáig fajult. hogy a jelenleg munkanélküli, Szaúd-Arábiába készülő játékos lett a portugál csapat legnagyobb kerékkötője. Ha miatta esik ki a 2016-os Eb-aranyérmese, az akkora balhét hozhat, amely nem volt még ennek az országnak a futballtörténetében.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

Egészen elképesztő, ami Cristiano Ronaldo körül zajlik ezen a világbajnokságon. Mondjuk azt megszohattuk, hogy mindig ő van a középpontban, de a mostani történések túlmutatnak a szigorúan vett futballszakmai eseményeken.

Megsértődik, mert lecserélik Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Salih Zeki Fazlioglu

A portugál csapat Ghána ellen kezdte meg a világbajnokságot. Ott a 63. percben a bíró megette Ronaldo kamutizenegyesét, amit a "sértett" be is lőtt, ezzel vezetett a portugál csapat és végül nyert is 3-2-re. Ronaldo már a kispadon ült, mert lecserélték, amikor a ghánai Osman Bukari szépített, majd Ronaldo gólörömét kezdte el utánozni.

A sértett világsztár alig bírta tűrtőztetni magát, mutogatott és megjegyzést tett a ghánaira.

Következett az Uruguay elleni meccs. Ott Bruno Fernandes ívelésére Ronaldo felugrott, majd úgy csinált, úgy ünnepelt, mintha ő lett volna a gólszerző.

Pedig hozzá sem ért a labdához.

Később a műesését sem hitte el a bíró, amikor meg 11-eshez jutottak a portugálok, már nem volt a pályán, így azt sem ő rúghatta.

Cristiano Ronaldo beszél, irányít, s mindig ő volt a középpontban Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Mustafa Yalcin

Dél-Korea ellen a portugál B-csapat játszott, meg Ronaldo, aki kihisztizte magának, hogy ott legyen a pályán. A portugálokat abszolút nem érdekelte ez a meccs, Korea meg is verte őket 2-1-re.

A 37 éves sztár akkor is hisztizett, amikor lecserélték.

Ronaldo most egészen biztosan tele van bizonyítási vággyal. Örök vetélytársa, Lionel Messi már lőtt egy gólt a vb egyenes kieséses szakaszában, ő még adós ezzel. Argentína már bent van a legjobb nyolc között, a portugálok még nem.

Szavazzon!

Kihagyja-e a kezdőcsapatból a portugál edző Cristiano Ronaldót?

Ugyanakkor bármennyire is hihetetlen, a portugál csapatnak most tényleg az tenne jót, ha Cristiano Ronaldo nem lenne Svájc ellen a kezdőcsapatban. A portugál játékos eljutott arra a pontra, hogy minden helyzetből kapura fog lőni, a csapattársaitól követeli majd a labdákat és a passzokat.

A kőkemény svájci középpályások egészen biztosan tesznek arról, hogy Ronaldónak csökkenjen a komfortérzete.

A portugálok most úgy néznek ki, hogy van Cristiano Ronaldo plusz tíz másik játékos, a túlsó oldalon meg ott van a teljesen egységes svájci csapat. Amely jelenleg sokkal jobban néz ki ellenfelénél. Nagyon tudatos és kemény játékot képesek nyújtani, nem véletlen, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon a világbajnok franciákat is kiverték.

A képen is jól látszik: Cristiano Ronaldo ideges Forrás: AFP/Jung Yeon-Je

Ráadásul Ronaldo körül akkor is forr a levegő, ha nem játszik. Most éppen az a téma, hogy hol folytatja a vb után a pályafutását.

A cirkusz ezzel kapcsolatban folyamatos.

A sajtó minden rezdülésre figyel. Bár a portugál sztárjátékos és családja megpróbálta azt a kamu hírt közzétenni, hogy Ronaldo a vb után a Sporting Lisszabonhoz tér vissza, ez szinte biztosan nem igaz. Szinte megállt az élet Lisszabon utcáin, amikor Cristiano Ronaldo autóit egy teherautó a portugál fővárosba szállította. A portugál sztár Cadillac Escalade-jét és Bentley Flying Spurját a Cheshire állambeli Alderley Edge-ben bérelt villájából Lisszabonba vitték. Egy szemtanú szerint megpróbálták eltitkolni, hogy Ronaldo autóiról van szó, de nem sikerült, azóta az egész főváros róla beszél. Az autók lisszaboni felbukkanása azt sejtette, hogy Ronaldo tényleg a Sporting játékosa lehet. Ugyanakkor a jól értesült spanyol Marca című lap azt írta, hogy

Ronaldo a vb után a szaúdi Al Nassr együtteséhez igazolhat, két és fél évre írhat alá, évenként 200 millió eurós gigantikus fizetéssel.

Ezt Angliából cáfolta meg Ronaldo újságíró haverja, akinek a sztár a vb előtt botrányos interjút adott, ami miatt az angol csapat kirúgta őt. Piers Morgan a Twitteren igyekszik bizonygatni, hogy Ronaldo nem megy Szaúd-Arábiába.

A portugáloknak amúgy elegük van a folyamatos cirkuszból. Az A Bola nevű portugál újság felmérése alapján az olvasók nagy része nem játszatná Cristiano Ronaldót a Svájc elleni labdarúgó-világbajnoki nyolcaddöntőben.A 37 éves játékosnak számtalan kihívója akad a posztján csapaton belül, hiszen többek között Rafael Leao, Joao Félix, André Silva és Goncalo Ramos is nagyobb szerepet kaphatna, ha kiléphetnének Ronaldo árnyékából. Így vezette fel a kérdését az A Bola is, amely az olvasói véleményére volt kíváncsi, hogy ők kezdőként szerepeltetnék-e a Svájc elleni nyolcaddöntőben.

Az olvasók több mint kétharmada úgy gondolta, hogy a 37 éves támadónak a pályán nyújtott teljesítménye elégtelen, és nem jelent már akkora veszélyt, amit korábban vagy amire a csapattársai képesek lehetnek.

Az eredmény alapján ugyanis a szavazók mindössze 30 százaléka gondolja úgy, hogy Ronaldónak kezdenie kell, míg 70 százalékuk azt állítja, hogy a kispadon kell várnia az esetleges becserélésre.

Ronaldo a portugál válogatott hétfő esti edzésén Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Ezek a hírek természetesen eljutottak a sztárhoz, aki ettől csak idegesebb lett. Nem véletlen, hogy szexi modell felesége, Georgina Rodriguez is azt érzi, hogy most Ronaldo mellett kell állnia.

Georgina Rodriguez a családdal együtt Katarban van, hogy támogassa Ronaldót,

aki nem élete legjobb pillanatait éli. Legutóbbi posztjában egy közös fotón nyugtatta a szerelmét.

"Az életem szerelme" - ezt írta a fotó mellé Georgina Rodriguez.

A probléma igazából az, hogy Ronaldót még mindig valamiféle szent tehénként kezelik,

miközben jelenléte a pályán már nem olyan segítő és domináns, mint korábban. Sokkal kevesebbet fut, mint régen, rengeteg labdát elkér, ezért a társai is feszültek lesznek. A vb előtt nagyszerű játékkal verték Nigériát, akkor Ronaldo nem volt a pályán. Élmény volt akkor nézni a Ronaldo nélküli portugál játékot.

Ugyanakkor azt mindenki tudja, hogy még mindig képes lenne kiugró teljesítményre, ha körülötte minden rendben lenne. De nincs. Az átigazolási cirkuszok, az állandó médiahisztéria, a folyamatos egoizmus és a hiányzó alázat lehet ennek a játékosnak és

Portugáliának is a veszte.

Podcastunkban is erről beszélgettünk, illetve természetesen szóba került a Marokkó-Spanyolország nyolcaddöntő is.

Doha, 2022. december 5. hétfő.