Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Vége a trükközésnek: kíméletlenül lecsap az EU a csomagolással machináló gyártókra

default user icon
MME
Az Európai Unió új szabályozásának értelmében jövőre kizárólag újrahasznosítható csomagolásban árusítható a 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcs és zöldség. Ez a lépés nemcsak környezetvédelmi, hanem fogyasztóvédelmi szempontól is fontos: vége az indokolatlanul nagy, a vásárlókat megtévesztő csomagolásnak!

Az EU folytatja az egyszer használatos csomagolóanyagokkal szemben folytatott háborút. Legújabb szabályozásában kimondja: 2030-tól csak az újrahasznosítható, klímabarát csomagolóanyagok és címkék maradhatnak használatban.

A csomagolásra vonatkozó uniós szabályozás első lépésben a zöldségeket és a gyümölcsöket érinti, ezeknél az élelmiszereknél már 2024 májusától kizárólag az újrahasznosítható csomagolások és címkék használhatók – írja a FruitVeb. A szabályozásnak két meghatározó eleme van:

  • Nem alkalmazható egyszer használatos csomagolás 1,5 kg-nál kisebb kiszerelésű friss gyümölcs és zöldség esetében, kivéve, ha a csomagolás a vízveszteség, a turgornyomásvesztés vagy a mikrobiológiai és fizikai vagy egyéb veszélyek és megrázkódtatások elkerülése érdekében bizonyítottan szükséges.
  • A gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós címkéknek teljes egészében komposztálhatónak kell lenniük a rendelet hatálybalépését követő 24 hónapon belül.

A csomagolóanyagokat, azok összetétele szerint, egy A-tól E-ig terjedő skálán osztályozza az Európai Unió. A legkevésbé fenntartható, E minősítésű csomagolásokat 2030-tól kivezetik a piacról, az A–D osztályzatú csomagolás használatát pedig extra díjjal sújthatják.

A rendelettervezet célja, hogy elejét vegye a csomagolóanyag-hulladékok mennyiségének EU által 2030-ra jósolt 19%-os növekedésének. Becslések szerint 2030-ra csak a műanyag csomagolóanyagok mennyisége 46%-kal nőne a jelenlegi ütem szerint, ez a lépés azonban hozzájárul ahhoz, hogy 2050-re teljes mértékben klímasemleges legyen a termékek csomagolása.

 

Az uniós döntés másik célja, hogy gátat szabjon a gyártók csomagolással összefüggő trükközésének – írja a napi.hu. Gyakran előfordul, hogy egy termék a valódi méreteinél jóval nagyobb csomagolást kap, mivel így akár méretre, akár mennyiségre nagyobbnak tűnik. Amellett, hogy ez a gyakorlat megtévesztheti a fogyasztókat, felesleges környezetterhelést is jelent.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss