Vágólapra másolva!
A szurkolóknál könnyen elszakad a cérna egy vereség vagy egy sikertelenségi sorozat miatt, de a legnagyobb sztár eligazolása és játékvezetői tévedések miatt is szánták már el magukat drasztikus lépésekre. Az elmúlt hetekben több krimibe illő esemény is történt a labdarúgásban: a pocsék formában lévő Chelsea vezetőedzőjét, Graham Pottert, az olasz Sampdoria klubtulajdonosát és Lionel Messi családját is halálos fenyegetés érte. Ezek kapcsán összegyűjtöttünk néhány esetet a közelmúltból, amikor a szurkolók átléptek egy bizonyos határt és játékosokat, edzőket, tulajdonosokat és bírókat is terrorizáltak.

Bírói tévedések, sztárok az online zaklatás célkeresztjében

A közösségi média egyfelől nagyszerű eszköz, hogy a rajongók közelebb kerülhessenek a sportolókhoz, másfelől egy óriási felület a netes zaklatásra, a cyberbullyingra, amivel gyakorlatilag lehetetlen mit kezdeni. Az online térben ugyanis kisebb az önkontroll, gátlástalanabb a kommunikáció, és ha mindez még érzelmekkel is vegyül, akkor aztán hatványozottan igaz. Sok esetben a szurkolók csalódottságukban az arctalanság hamis biztonsága mögé bújva átlépnek egy bizonyos határt, amire viszont nincs mentség.

Február végén a Chelsea vezetőedzője, Graham Potter számolt be róla, hogy ő és a családja névtelen halálos fenyegetéseket kapott a csapat gyenge szereplése miatt. A londoni együttes valóban csalódást keltően teljesít a szezonban: az idei naptári évben lejátszott első 13 tétmérkőzésből mindössze kettőt tudott megnyerni. A sikertelen szereplés okának a szurkolók Graham Pottert látják.

A gyenge eredmények miatt már a szurkolók sem hisznek Potterben Forrás: AFP/Ben Stansall

A Chelsea-nél nem Potter az első edző, aki halálos fenyegetéseket kap, korábban Avram Grantet, valamint feleségét is érték hasonló támadások, még 2008-ban. Történt ugyanis, hogy egy Olimpiakosz elleni gól nélküli döntetlen után az izraeli edző nevére érkezett egy csomag a cobhami edzőközpontba. Az egyik klubnál dolgozó munkatárs felbontotta a küldeményt, amely antiszemita fenyegetéseket és halálos méregnek látszó port tartalmazott, ám később kiderült, hogy ártalmatlan anyagról van szó.

Az angol foci egyik legendás játékvezetője, a tavaly 22 évnyi bírósodás után visszavonult Mike Dean 2021-ben kapott halálos fenyegetéseket, miután két – utólag törölt – piros lapot mutatott fel. Az angol bíró előbb a Southampton játékosát, Jan Bednareket állította ki a Manchester United elleni 9-0-ra elveszített mérkőzésén, majd Tomas Souceket a West Hamből a Fulham elleni gól nélküli mérkőzésen. Mindkét eset kétes szituációnál történt, a liga bírói tanácsa pedig később úgy döntött, mindkét lapot eltörli, mert nem voltak jogosak. A két incidens után viszont Deant és a családját is halálos fenyegetésekkel bombázták a szurkolók, ami miatt a játékvezető a rendőrséghez fordult, a PL-ben pedig néhány hét szünetet kért.

Mike Deant piros lapok miatt fenyegették meg Forrás: AFP/Adrian Dennis

Bukayo Saka tavaly az év legjobb focistája volt az angol válogatottban, jelenleg pedig nagy szerepe van abban, hogy az Arsenal vezeti a Premier League-et. Pedig nem is olyan rég a fiatal angol támadó még közellenségnek számított a szurkolók körében, amiért az olaszok elleni Eb-döntőben büntetőt rontott a tizenegyes-párbajnál. Azzal a hibával ugyanis véget ért a finálé Anglia számára, és

egyes drukkerek a három büntetőt rontó játékost, Jadon Sanchót, Marcus Rashfordot és Sakát hibáztatták a vereség miatt.

A három fiatal játékos a szurkolók céltáblájává vált, a közösségi médiában számos rasszista bejegyzés született a futballistákkal kapcsolatban, köztük nem egy halálos fenyegetést is kaptak az elbukott Eb-döntő után.

Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka is egyes szurkolók céltáblájává vált Forrás: AFP/John Sibley

Ugyancsak Angliában történt az a megbotránkoztató eset, amikor a Crystal Palace védőjét, Joachim Andersent egy kakaskodás után lefejelte a Liverpool támadója, Darwin Núnez, amiért kiállították. A Vörösök drukkerei nem lehetettek túl elégedettek, mivel a meccs 1-1-es döntetlennel zárult, csalódottságukat pedig a dán válogatott védőn vezették le, aki több száz halálos fenyegetést és sértő üzenetet kapott a közösségi oldalán.

- fakadt ki a dán válogatott védő.

Robert Lewandowski tavaly nyáron igazolt a Bayern Münchenből Barcelonába, ám még mielőtt hivatalossá vált volna a klubváltás, a lengyel sztárcsatárt és családját többször is életveszélyesen megfenyegették a bajor klub szurkolói.

Lewandowski és családja is kapott már halálos fenyegetéseket Forrás: NurPhoto via AFP/Xavier Bonilla/NurPhoto/Xavier Bonilla

Levágott disznófej, pisztolygolyó, avagy fenyegetés olasz módra

2015-ben maffiafenyegetés miatt nem mert pályára lépni az olasz élvonalbeli Locri női futsalcsapat. A klub elnöke, Ferdinando Armeni és a játékosok is fenyegető üzenetet kaptak az egyik legjelentősebb olasz maffiaszervezettől, az Ndranghetától. Az elnököt és az alelnököt is távozásra szólította fel a calabriai szervezet. Ezt követően a klub vezetősége a rendőrséghez fordult, de a fenyegetések nem szűntek meg: kiszúrták az elnök autójának kerekét, majd két nappal karácsony előtt ezt az üzenetet hagyták a szélvédőjén:

"Találtam az autóm hátsó ülésén, pont a kislányom helyén egy cetlit, azzal a szöveggel, hogy "ki szokott itt ülni"? De a csapatból is volt olyan lány, akit három férfi követett. Honnan tudjuk, hogy csak figyelték vagy más szándékaik is voltak? Nem tudok állandó terrorban és félelemben élni, azzal a tudattal, hogy bármikor történhet valami rossz" – nyilatkozta Ferdinando Armeni, a Sporting Locri akkori elnöke.

Ferdinando Armeninek meggyűlt a baja az olasz maffiával Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Maradva Olaszországban, néhány napja az élvonalbeli Sampdoria drukkerei fenyegették meg a klub tulajdonosát, Massimo Ferrerót, mivel a csapat rettenetesen gyengén szerepel és egyre közelebb van a kieséshez. Az elégedetlen szurkolóknak persze nem csupán a csapat teljesítményével van gondjuk, hanem konkrétan a tulajdonossal, aki szerintük nem invesztál a csapatba, ráadásul hiába érkezett több ajánlat is a megvásárlására, egy üzletet sem sikerült nyélbe ütni. A genovai drukkerek ezért

azzal vádolják, hogy tönkre akarja tenni szeretett klubjukat,

emiatt a fanatikusok legutóbb egy levágott disznófejet hagytak a klub székháza előtt, ezzel halálosan megfenyegették a tulajdonost és az igazgatóság egyik tagját:

"Massimo Ferrero és Antonio Romei, a ti fejetek lesz a következő!" – szólt az üzenet.

Viszont nem ez az első alkalom, hogy halálos fenyegetést kapott, postáztak már neki pisztolygolyót is egy borítékban, utalva arra, hogy a halálát kívánják.

"Három évvel ezelőtt két golyót küldtek a firenzei otthonomba, jelezvén, hogy nem látnak szívesen élve. Később egyet a római házamhoz is postáztak, illetve nemrég érkezett egy újabb golyó és egy fenyegető levél. Megkérem a rajongókat, hogy ne fenyegetőzzenek, és ezt nem azért mondom, mert félek.

Továbbra is a lelátóról fogom nézni a meccseket, ha élve jövök el, az azt jelenti, hogy sikerült békét kötnünk, viszont ha nem, akkor hullazsákban távozom, ahogy azt akarják" – fogalmazott a Sampdoria tulajdonosa.

Massimo Ferrero már rengeteg fenyegető üzenetet kapott az évek során Forrás: NurPhoto via AFP/Danilo Vigo/LiveMedia/NurPhoto/Danilo Vigo

A pisztolygolyó küldése mondhatni bevett szokás Olaszországban, korábban olyan nagy csapatok vezetői is kaptak hasonló üzenetet, mint az Inter vagy az AC Milan. A milánói piros-feketék egykori futballvezérét, Adriano Gallianit és Carlo Ancelotti vezetőedzőt egy fenyegető, puskatölténnyel "nyomatékosított" levélben szólították fel 2007-ben, hogy szabaduljanak meg azoktól a játékosoktól, akik nem teljesítik a kötelességüket.

Dél-amerikai terror, halálos fenyegetés Messinek

Egészen döbbenetes, de még korunk talán legnagyobb labdarúgója, Lionel Messi sem maradhatott ki a listáról, ugyanis az argentin sztárfocistát a napokban megfenyegették, amikor ismeretlenek nyitottak tüzet az apósának boltjára Argentínában. A hétszeres aranylabdás klasszis szülővárosa, Rosario régóta küzd a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnbandákkal, a hírek szerint pedig Messi apósának boltját is éppen egy bűnbanda támadta meg, vélhetően azzal a céllal, hogy védelmi pénzt csaljanak ki az argentin sztártól.

– hagyták a motoros támadók az üzenetet, utalva Pablo Javkinra, aki egyébiránt Rosario polgármestere.

A szintén argentin Erik Lamelát nem csak megfenyegették, hanem 18 éves öccsét, Axelt el is rabolták fegyveresek Buenos Airesben még 2013-ban, amikor a játékos az AS Romából a Tottenhamhez szerződött. Az argentin támadó testvérét aztán több órán keresztül fogva tartották, majd miután a család kifizette a váltságdíjat, a rablók elengedték a fiút.

Kolumbiában már-már komoly bűncselekménnyel ér fel, ha egy rangos tornán meccset befolyásoló hibát követ el egy játékos. Andrés Escobar 1994-ben az életével fizetett azért az öngólért, amit az Egyesült Államok elleni vb-meccsen rúgott. Tizenkétszer lőttek rá egy parkolóban.

Csupán egy öngól volt Andrés Escobar bűne Forrás: AFP/Romeo Gacad

Huszonöt évvel később aztán ugyancsak drámai hiba okozta Kolumbia vesztét a Chile elleni Copa América negyeddöntőben. A tizenegyespárbajban egyedül William Tesillo hibázott, ami után a védőt ízekre szedték a közösségi médiában a rajongók, ő és a felesége is ocsmány üzeneteket kaptak, és volt közöttük halálos fenyegetés is. A játékos felesége, Daniela Mejia az Instagram-oldalára tett ki egy screenshotot az egyik üzenetről, amelyben valaki azt kívánta Tesillónak, hogy ugyanaz történjen vele, mint Escobarral.

Kolumbiában egyébként nem szokatlan ez a fajta megnyilvánulás, annak ellenére sem, hogy a rendőrség kiemelten kezeli a fenyegetéseket. A 2018-as oroszországi vb negyeddöntőjében kísértetiesen hasonló dolog történt: Kolumbia büntetőkkel búcsúzott Anglia ellen.

Carlos Bacca közellenséggé vált hazájában az angolok ellen elhibázott büntetője miatt Forrás: Imaginechina via AFP/Zhong zhenbin - Imaginechina/Zhong Zhenbin

A dél-amerikaiak természetesen azonnal a két hibázót, Mateus Uribt és Carlos Baccát tették meg bűnbaknak és mindketten több halálos fenyegetést kaptak, valamint záporoztak rájuk a gyűlölködő megnyilvánulások a közösségi médiában.

A labdarúgásnak a béke és a társadalmi átalakulás eszközének kell lennie, hiszen ez csak egy játék" – hívta fel a szurkolók figyelmét a meggyilkolt Escobar testvére arra, hogy nem szabad megismétlődnie a korábbi tragédiának.

A brazil Willian egészen Londonig menekült a fenyegetések elől Forrás: AFP/Glyn Kirk

A Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja, Willian tavaly szeptemberben tért vissza Brazíliából a Premier League-be. A Fulham 34 éves szélsőjének átigazolásában nagy szerepet játszott, hogy a Corinthians játékosaként ő és a családja is folyamatos fenyegetéseket kapott a közösségi médiában, akadt köztük halálos jellegű inzultus is.

Tavaly áprilisban szintén a Corinthians szurkolói hallattak magukról, miután a csapat első számú kapusát, halálosan megfenyegették, amiért meglepetésre 2-0-ra kikaptak a Libertadores-kupában a bolíviai Always Readytől. Cassio egy hangüzenetet kapott, amit később átadott a rendőrségnek is, ebben dühös szurkolók sértegették és felszólították, hogy hagyja el a klubot.

– így szólt a kapusnak szánt üzenet.