Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Isteni finom és egészséges: így készül az eperlekvár cukor nélkül

default user icon
MME
Míg korábban elképzelhetetlen volt, hogy a lekvár cukor nélkül készüljön, ma már tudjuk, hogy nem kell több kilónyi egészségtelen, üres szénhidrát ahhoz, hogy igazán finom szörpökkel és lekvárokkal kápráztassuk el a családot.

Rengeteg cukor, órákig tartó főzés – hosszú-hosszú évekig így készültek a házi lekvárok. A magas cukortartalom biztosította, hogy a lekvár édes és sűrű legyen. A hosszas hőkezelés azonban nem tett jót a végeredménynek: az ízek, zamatok halványultak, ráadásul a lekvár színe is sokat vesztett élénkségéből. Az egészség jegyében készülő lekvárokban minél inkább visszaszorítják a hozzáadott cukor mennyiségét, legjobb teljesen cukor nélkül megfőzni – írja a dietaesfintesz.hu. Joggal gondolhatjuk, hogy így a lekvár túlságosan híg lesz, de ha zselésítőt használunk, a textúra megfelelő lesz. Ha nem szeretnénk állati eredű zselatint használni, próbáljuk ki a chiamagot, ami szuper zselésítő anyag, és ráadásul rendkívül egészséges.

Az eperlekvár hozzávalói:

(3-4 kis üveg lekvárhoz)

  • 2 kg eper, kicsumázva
  • édesítő ízlés szerint
  • 4-5 evőkanál chiamag

Elkészítése:

  1. A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket felforraljuk, majd takarékon főzzük, többször átkeverve, hogy minden eperdarab átforrósodjon. 
  2. Pár perc után összeturmixoljuk, majd hozzáadjuk az chiamagokat. Újabb pár perc után a lekvár besűrűsödik, és már adagolhatjuk is az előre sterilizált üvegekbe. Végül dunsztba tesszük. 

Hogyan zajlik a befőzés?

A tartósítás titka csak a teljesen tisztára mosott, fertőtlenített üvegekben, majd a légmentes lezárásban rejlik. Nincs szükség sem cukorra, sem mesterséges tartósítószerekre!

  • Csak ép üvegeket és fémfedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.
  • Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt. Áztassuk le és távolítsuk el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben, a legmagasabb hőfokon tisztítjuk az üvegeket.
  • Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzzük ki a tetőket és az üvegeket is. 
  • Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használjunk!
  • Csak kis üvegeket használjunk, mert felbontás után ezt a lekvárt gyorsan el kell fogyasztani.
  • Ha belemerjük a gyümölcsöt az üvegbe, szorosan zárjuk le, és fordítsuk fejjel lefelé. Újságpapírba csomagoljuk, és egy éjszakára száraz dunsztba tesszük. 

(Borítókép: Shutterstock)

 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss