Vágólapra másolva!
A magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (OTP Bank Liga) címvédő Ferencváros edzője, Sztanyiszlav Csercseszov az egyik orosz televízióban szerepelt, az interjúban szóba kerültek igazolások, sérülések, Lisztes Krisztián és Habib Nurmagomedov is.

"Nehéz, sikeres és hosszú év volt. Nemrég kiszámoltuk, 63 meccsünk volt, 243 edzéssel egy év alatt. Azok, akik értenek a focihoz, tudják, hogy ez rengeteg. Minden meccs és edzés előtt és után megbeszélést kell tartani, rengeteg időt töltöttünk együtt. Az állandó munkáknál, akár tetszik, akár nem, kell néha a pihenő, hogy minél hamarabb újratöltekezhessünk. Persze a sportigazgatóval folyamatos kapcsolatban vagyok" - idézte az orosz edző szavait az ulloi129.hu.

Hozzátette, amikor megy a szezon, akkor a munkára kell koncentrálni, de most, hogy véget ért, elemezniük kell a tavaszi teljesítményt.

A Fradi edzője, Sztanyiszlav Csercseszov szerint a sok sérült miatt volt a rosszabb tavaszi szereplés Forrás: MTI/Illyés Tibor

"Tizennégy ember hiányzott az első csapat keretéből az utolsó fordulóban. Tizennégy ember hiányát minden csapat megérzi. Ilyen helyzetben, ennyi sérülésnél mindent újra kell értékelni, az érintett játékosok helyzetét is. Döntésre kell jutnunk, hogy erősebbek legyünk jövőre.

Az utolsó meccsen három 18 éves játékos és egy olyan 33 éves kapus játszott, aki az elsőosztályban most szerepelt először nálunk. Ez nem az erőnléti edzőkön múlott, mert akut sérülések voltak. Egész évben két izomsérülés volt, 63 meccsen, ezeknél felmerülhet az erőnléti edző felelőssége, az akut sérüléseknél viszont nem" - árulta el Csercseszov, aki elmondta, tavasszal volt egy nyeretlenségi sorozatuk, így csökkent az előnyük, ám így is megtaálták a megoldást.

"Mi ebben a helyzetben egy 17 éves srácra tettünk mindent, aki 5 gólt és 2 gólpasszt ért el 5 meccsen.

az édesapja a Bundesligában játszott. De az nem jó, hogy olyan helyzetbe kerültünk, hogy ennyien hiányoztak. Ezt kezelni kell."

Lisztes Krisztián berobbant a Fradiba Forrás: MTI/Illyés Tibor

Csercseszov azt is elárulta, hogy az elmúlt másfél évben 14-ről 16 nemzetre gyarapodtak a játékosokat tekintve, az edzői stábban oroszok, litvánok, britek, spanyolok, magyarok, németek vannak, így igazán nemzetközi a csapat. Az orosz tréner beszélt a magyar sajtóról is, elmondta, hogy profik, jó kérdéseik vannak, de az is igaz, hogy nem olvassa a őket. Az újságírók, a szurkolók mindenütt hasonlóak. Elvárásaik vannak, provokálnak... ezt meg kell érteni és el kell fogadni. Majd szóba kerültek az igazolások is.

"Daler Kuzjajev az egyetlen orosz játékos most, akit szeretnék a Fradiban tudni. Daler okos srác, nem kell százszor beszélni vele. Neki, ahogy minden más focistának, magának kell meghoznia a döntést.

Intelligensen meg kell ismertetni a lehetőséggel. Amikor szerződtetni akarunk egy játékost, akkor videóhíváson keresztül beszélünk, a sportigazgatóval, az ügynökökkel közösen. Beszélünk és megértjük mit akarunk egymástól. Mit mondhatnék még róla? Hogy rossz játékos, aki nem tudna segíteni nekünk? Hogy ő akar-e hozzánk jönni, arról nem engem kell kérdezni."

Daler Kuzjajev a Fradi célkeresztjében Forrás: NurPhoto via AFP/Mike Kireev/NurPhoto/Mike Kireev

Hozzátette, a sportigazgató, Hajnal Tamás sokszor kérdezi az orosz piacról.

"Mindent látunk, van amikor összeállnak a dolgok, van amikor nem.

Az orosz szakember arra is figyel, hogy a pályán kívül is a játékosai segítségére legyen.

"Néhány hónapja hallottam, hogy a játékosok, többek közt Tokmac és Laidouni, azt mondogatják: 'Habib, Habib...' Odamentem, hogy miről van szó. Kiderült, hogy Nurmagomedov rajongói, hát felhívtam videón Habibot:

'Bocs, de ezek a srácok odavannak érted.' Ezután készített egy videóüzenetet a csapat tagjai számára. Nagyon megleptem ezzel a srácokat, vagy egy hétig hálálkodtak még utána."

Habib Nurmagomedovért rajonganak a Fradi játékosai Forrás: Sputnik/Said Tsarnaev

Ez most idén sikerült, senki nem jutott el oda a nemzetközi kupában, mint mi. Most a következő lépés jön. A Bajnokok Ligája selejtező, ahol a legjobbunkat kell adjuk, hogy ezzel mit érdemlünk majd ki, azt a futball istene dönti majd el."