Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

CPAC: a kongresszus, ahol legendák szólalnak fel

888.hu

2022.05.17. 12:40

A CPAC Hungary konferenciát május 19-én és 20-án rendezik meg Budapesten. Az esemény főszónoka Orbán Viktor lesz.

 

A CPAC (Conservative Political Action Conference), magyarul: Konzervatív Politikai Akció Konferencia a világ legnagyobb és legbefolyásosabb jobboldali rendezvénye.

A CPAC 1974-ben indult útjára és „mára egy olyan konferenciává nőtte ki magát, melyet joggal érezhet magáénak több száz konzervatív szervezet, több ezer aktivista, a világ legtehetségesebb vezetői, és több millió néző egyaránt”.

 

A CPAC hivatalos oldala szerint: a Konzervatív Politikai Akció Konferencia
„az Egyesült Államok harmadik legjelentősebb politikai- és sajtóeseménye az elnöki évértékelő beszéd és a Fehér Ház gálavacsorája után, mely azt bizonyítja, hogy a CPAC képes napokon át önmagára irányítani a sajtó kiemelt figyelmét. Minden évben több mint 18 ezer embert hoz össze a legkülönbözőbb korosztályokból, köztük olyan konzervatív szervezetek és oktatási intézmények képviselőit, választott politikusokat, médiaszemélyiségeket, véleményvezéreket és aktivistákat, akik mernek és tudnak is tenni a konzervatív ügyek érdekében az Egyesült Államokban és az egész világon.”

 

Ronald Reagan volt az első felszólaló

 

A CPAC a konzervatív mozgalom barométere. A konferenciának otthont adó Amerikai Konzervatív Unió a Watergate-botrányt követően jelentős szerepet játszott a jobboldali politikai koalíció átalakításában.

1974-ben Ronald Reagan, Kalifornia kormányzója tartotta a konferencia első fő beszédét. Az „Új Jobboldal”, amely részben a CPAC-n alakult ki, később átvette a Republikánus Párt irányítását, és segített Reagant elnökké választani, bevezetve ezzel egy szenvedélyes konzervatív korszakot.

 

Néhány évtizedre rá

George W. Bush és Donald Trump követte őt a korszakalkotó felszólalók sorában.

De részt vett már a rendezvényen – a teljesség igénye nélkül – Mike Pence volt alelnök, Matthew Schlapp politikai tanácsadó, az Amerikai Konzervatív Unió elnöke, Mike Pompeo volt külügyminiszter és Kellyanne Conway is, aki Trump tanácsadója és kampánymenedzsere volt a 2016-os választási kampányban.

 

 

CPAC Magyarországon

 

Európában először, május 19-én és 20-án Budapesten rendezik meg a CPAC-konferenciát.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója a 888.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy az ACU számára kiemelten fontos volt, hogy
„az az ország, ahol megrendezik az első európai CPAC-et, olyan eredményeket tudjon felmutatni akár a családpolitika, akár a határvédelem kapcsán, melyek inspirálni tudják a jobboldali tábort a világ bármely részén”.

 

Az igazgató hozzátette:

Emellett az is fontos volt, hogy a rendezvény helyszínének otthont adó ország vezetése konzervatív, kifejezetten illiberális elvek és gyakorlat alapján kormányozzon, melyeket az ACU is vall. Világos, hogy ezeknek a követelményeknek egyetlen európai ország sem felel meg jobban, mint Magyarország, sőt, elmondható, hogy hazánk a motorja a konzervatív reneszánsznak.”

 

A rendezvény mottója az Isten, haza, család hármas egysége, így elsődleges célunk az, hogy megmutassuk:

a konzervatívok tudnak, akarnak és mernek harcolni mindazért, ami nekik kedves,

és amit most átfogó ármánykodás veszélyeztet” – mondta Szánthó Miklós.

 

Az Alapjogokért Központ igazgatója szerint „bármennyire is hihetetlen lett volna ez akár pár évvel ezelőtt is, de Magyarország mára fontos amerikai témává vált”.

 

Túlzás nélkül mondhatjuk, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor – a CPAC Hungary főszónoka – európai, de lassan az egész transzatlanti vonzáskörzetben meghatározó tényezővé vált, Magyarország a józanság hangja a ma már egyre inkább érzelem vezérelt geopolitikai döntéshozatalok során.”

– vélekedett az igazgató.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére