Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Hiába kunyerálna tőlünk gázt Weber, az energiaellátás biztosítása tagállami felelősség

888.hu

2022.07.05. 10:45

Az atv.hu megkérdezte Palkovics László tárcáját, a Technológiai és Ipari Minisztériumot, hogy mi a véleménye Weber vasárnapi, az EU-ba érkező földgáz „kötelező“ beszerzéses és elosztásos ötletére, és az Orbán Viktor elleni támadására is.

 

Manfred Weber nem egyszer osztotta meg negatív véleményét Orbán Viktorról. Korábban május 30-án nyilatkozta azt – még az olajembargóról szóló megállapodást megelőzően –, hogy „szükség esetén Magyarország nélkül kell bevezetni olajembargót Oroszországgal szemben”.
Ezzel összefüggésben kifogásolta a magyar kormány álláspontját is.

 

Őszintén szólva elegem van abból, hogy Orbán Viktor diktálja az ütemet.”

– mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Ha a magyar kormány „nem hajlandó felhagyni a blokáddal”, akkor el kell érni, hogy az EU a „leglassabbakat” hátrahagyva haladhasson előre – tette hozzá. Úgy gondolja, hogy a magyar miniszterelnök „nem játszadozhat velük”.

 

Majd ezt követően a múlthéten arra ragadtatta el magát, hogy szükség esetén júliusban egy rendkívüli EU-csúcsot kellene tartani az orosz gázszállítások korlátozása miatt. Valamint javasolja, hogy osszák el igazságosan az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között. Elfogadhatatlannak tartaná, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak.

 

 

Az atv.hu megkérdezte Palkovics László tárcáját, a Technológiai és Ipari Minisztériumot, hogy mi a véleménye Weber vasárnapi, az EU-ba érkező földgáz „kötelező“ beszerzéses és elosztásos ötletéről, és az Orbán Viktor elleni támadásáról is.

 

Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről, Magyarországról.”

– írták a kérdéseikre.

 

Közölték:

A magyar szabályozás eddig is lehetővé tette, hogy a szolidaritás jegyében a szomszédos országok lakossági fogyasztóit energiaválságban kisegítsük, ez azonban nem veszélyeztetheti a hazai energiaellátás biztonságát. A magyar gáztárolók üzemeltetése magyar kézben van, és abban is marad.”

 

Hozzátették, hogy

 

Az Európai Bizottság által elindított EU Energia Platform nem kötelező közös földgáz beszerzést céloz, hanem önkéntes részvételen alapul. Az energiahordozók beszerzése, az energiaellátás biztosítása álláspontunk szerint végső soron tagállami felelősség.”

 

 

A TIM a válaszában elárulta, hogy „a kormány kiemelt célja a magyar emberek és vállalkozások energiaellátásának biztosítása, a megfizethető energiaárak garantálása. A rezsicsökkentésnek köszönhetően jelenleg a magyar családok fizetik a földgázért a legalacsonyabb, az áramért pedig a második legkedvezőbb átlagárat Európában”.

 

Arról, pedig, hogy Webernek elege van abból, hogy Orbán Viktortól függnek az EU-ban a külpolitikai és az olajembargós döntések, a következőképpen reagáltak:

 

Manfred Weber mindig is becsmérlően nyilatkozott a magyar emberekről és Magyarországról. Magyarország ezért nem támogatta megválasztását az Európai Bizottság elnöki posztjára.”

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére