Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lemondott az Amnesty International kijevi irodájának vezetője

888.hu

2022.08.07. 12:50

Sokaknak szúrta a szemét a szervezet jelentése.

 

Lemondott posztjáról az Amnesty International nemzetközi emberjogi szervezet ukrajnai képviseletének vezetője a szervezet csütörtökön megjelent jelentése miatt, amelyben az Amnesty azt állítja:

az ukrán hadsereg a civileket veszélyeztette azzal, hogy bázisokat létesített és fegyverrendszereket működtetett lakott területeken, többek között iskolákban és kórházakban

- olvasható a Magyar Nemzeten.

Ha valaki nem egy olyan országban él, amelyet megszállók szednek szét, az nem értheti, milyen az, amikor a védősereget ítélik el – írta ki Facebook-oldalára Okszana Pokalcsuk, elítélve munkaadója jelentését. Szerinte az Amnesty nem szándékosan ugyan, de az orosz propaganda céljait szolgálja, s nem vette figyelembe az ukrán védelmi minisztérium álláspontját.

A lap szerint az Amnesty azonban pénteken hangsúlyozta, továbbra is kiállnak a jelentésben foglaltak mellett. A szervezet munkatársai április és július között főként a Harkiv, Mikolajev és Donbasz környéki harcok helyszíneit járták sorra, ahol szemtanúkat kérdeztek ki, valamint törvényszéki és tűzszerészeti vizsgálatokat végeztek. Három hónap alatt összesen tizenkilenc olyan települést találtak, ahol az ukránok a polgári infrastruktúrát használták fedezékként a harci cselekmények alatt. A jogvédő szervezet ráadásul úgy találta, léteztek olyan alternatívák, amelyek nem veszélyeztették volna a civileket. – A védelmi pozíció nem menti fel az ukrán hadsereget a nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartása alól – közölte Agnes Callamard, az Amnesty főtitkára.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban azzal vádolta meg a nem kormányzati szervezetet, hogy a felelősséget az agresszorról az áldozatra hárítja át, a „terrorista államot”, Oroszországot pedig felmenti bűnei alól. Hanna Maljar védelmi miniszterhelyettes úgy vélte, azért vannak ukrán katonák lakott területeken, hogy megvédjék a helyieket az orosz támadásoktól. A Kijevben állomásozó amerikai és brit nagykövet is elítélte az Amnesty tanulmányát. Előbbi, Bridget Brink Twitter-üzenetében tudatta: „Mindenki számára világos kellene hogy legyen: az ukránok vannak veszélyben Oroszország agressziója, csapatai brutalitása és az ukrán városok elleni könyörtelen támadásai miatt”.

A portál szerint Moszkvában viszont megnyugvással fogadták az Amnesty International jelentését.

– Egyre nehezebb elfedni az igazságot. A bűnös kijevi rezsim semmilyen együttérzést nem tanúsít saját lakossága iránt

– fogalmazott pénteken a washingtoni orosz nagykövetség.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére