Szuperhősnek érzi magát a transznemű sportoló, aki porba tiporja a női versenyzők százait

transz sportoló
Tiffany Thomas
Vágólapra másolva!
Tisztességtelen előnyt élvez, mert biológiailag férfi. Így könnyű nyerni.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy a 46 éves transznemű Tiffany Thomas csak 2018-ban kezdett el kerékpározni, viszonylag hamar nagy sikereket ért el, és azóta is uralja a versenyeket. Nemrégiben például elsöprő győzelmet aratott a Randall's Island Crit kerékpáros versenyen, valamint az LA Sweat nevű bringás csapatban is helyet kapott, ahol a legidősebb csapattársa mindössze 32 éves.

írta a transz sportoló.

Gyakori győzelmei felkeltette a nagyérdemű figyelmét: sokan úgy vélik, hogy tisztességtelen előnyt élvez a nőkkel szemben.

– írta egy kritikus.

Egy másik megjegyezte:

A közelmúltban igen megemelkedett a női kerékpársportban a transznemű atléták száma. A korábbi bajnok versenyző nemrégiben felhagyott a sportággal, miután egy transz kerékpáros miatt lemaradt a dobogós helyről.

- írta visszavonulásának bejelentésében.

A téma azután vált vitás kérdéssé, hogy az elmúlt években több transz sportoló is megdöntötte a női rekordokat; Cece Telfer gátfutó 2019-ben NCAA-címet nyert, az új-zélandi Laurel Hubbard súlyemelésben indult a tokiói olimpián. Lia Thomas, aki szintén transznemű nő, a férfiak között szerény sikereket ért el, majd coming outja után országos figyelmet kapott, miután 2022 márciusában ő lett a legjobb női úszó az NCAA bajnokságon.

Lia Thomas Forrás: AFP/Joseph Prezioso

Az espoói műkorcsolya-Eb-n pedig az 59 éves finn Minna-Maaria Antikainen villantott, de művészi hatású siklását és merész lábemelgetéseit mindössze 20–22 másodpercig élvezhette a publikum, mert utána térdre esett, és csak segítséggel tudott újra korcsolyaélre állni.

Tommy Lundberg, a svéd Karolinska Intézet élettanának előadója és a téma vezető kutatója szerint, ha valaki egyszer már átesett a pubertáskoron, olyan előnyökhöz jutott, amelyeket már „nem lehet visszacsinálni”.

Ezt a nézetet osztja Nancy Hogshead profi úszónő is, aki három aranyérmet és egy ezüstöt nyert az 1984-es olimpián.

– mondta.

A probléma orvoslásaként több amerikai állam is igyekszik megtiltani a transznemű nőknek, hogy női sportágakban versenyezzenek; olyan tanulmányokra hivatkozva, amelyek szerint a hormonterápia után is tisztességtelen fizikai előnyük marad.

Figyelemre méltó, hogy a világ egyik legismertebb transz nője, Caitlyn Jenner, aki az 1976-os olimpián aranyérmet nyert a férfi tízpróbában, szintén „a sport és a versenyszellem ellen valónak” nevezte Thomas sikerét.

Milyen érdekes, hogy transz férfiak sikeréről nem hallani.