Marco Rossi: talán az Üllői úton éreztem először, hogy Magyarországon is otthon vagyok

A magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatója, Telki, 2022.11.19., Marco Rossi
Marco Rossi
Vágólapra másolva!
Valamirevaló magyar szurkoló fújja a válogatott névsorát és azzal is tisztában van, hogy a szövetségi kapitány a 3-5-2-es felállást részesíti előnyben. Azt azonban kevesen tudják, hogy Marco Rossi – mint minden olasz – imádja a kávét. Nem véletlenül választotta a MOL-csoporthoz tartozó Fresh Corner márkanagykövetévé az olasz szakembert, aki a kávézó hálózattal kalákában elkészítette „Rossi kedvencét", a mogyorós praliné kapucsínót. Az „ősbemutatóra" összehívott sajtótájékoztatón a 888 kérdéseire is válaszolt Rossi.
Vágólapra másolva!

Szépen és tisztán ejtett jó napottal fogadta honlapunk munkatársát Marco Rossi. Magyarja, ugyan hagy némi kívánnivalót maga után, de nem könnyű nyelv a miénk. Az persze mindenképpen dicséretes, hogy a kakaós csiga nevét is megjegyezte. Nem véletlenül, mert ugyan vigyáz a súlyára, a Fresh Corner finomságának nehezen tud ellenállni. S ha eddig a tv-csatornákon futó reklámból még nem derült volna ki, Marco Rosssi nagy kávérajongó, naponta akár hat-hét csészével is megiszik. Igaz, ez azzal is jár, hogy – főleg a mérkőzések után – nehezen tud elaludni.

– árulta el a kapitány, és hozzátette, a bolgárok elleni győztes meccs másnapján már reggel egy eszpresszóval indított az át nem aludt éjszaka miatt.

Marco Rossi Forrás: Origo

Most már saját kávéja is van Magyarországon, ezzel talán konkurenciát teremthet a híres trieszti márkának, az Illynek?

– nyilatkozta a 888-nak Rossi. „Tudom, hogy a márka névadója a trieszti magyar eredetű Illy-családhoz kötődik, de a nápolyi kávék sajátos ízvilága még Itálián belül is különlegesnek számít, szóval otthon szűkebb pátriám, Nápoly kávéit fogyasztom. Talán a rólam elnevezett kapucsínó is hasonlatos azokhoz."

Jánosy Károly: Meg lehet mondani, határozni, hogy mi a sikerhez vezető út legfontosabb része? A játéktudás, a taktika vagy inkább a szív és a lelkesedés?

Marco Rossi: Úgy vélem a játéktudásra és a megfelelő hozzáállásra kell fektetni a legnagyobb hangsúlyt, amely megalapozza vagy inkább meghatározza az eredményeket. S nyilván az sem elhanyagolható, hogy a játékosok bízzanak benned, képes legyél meggyőzni őket arról, hogy a módszered és a kidolgozott taktika működik. Ehhez természetesen nyitott és értelmes futballisták kellenek, mert azt azért nem sokan tudják vagy inkább hangoztatják: a labdarúgáshoz kiemelkedő intelligencia szükségeltetik a pályán és a szélén egyaránt. Szóval a siker receptje viszonylag egyszerű: motiváld úgy a megfelelő futballtudással rendelkező játékosaidat, hogy maximumot hozzák ki magukból. Mondani persze könnyű, csinálni már nehezebb.

Jánosy Károly: Sokszor elmondta, hogy Magyarország a második otthona, mikor érezte első ízben, hogy hozzánk is haza érkezik?

Marco Rossi: Nehéz ezt egyszerűen, röviden megfogalmazni. Nem is tudnám egy alkalomhoz kötni, hiszen hosszabb folyamat volt, de ha a sok apró részlet közül ki kell emeljek egyet, nos, az talán a 2015-ös tavaszi szezon elejére tehető, amikor másodszor ülhettem le a Honvéd kispadjára, és kimentem egy meccsre az Üllői útra munkatársammal, Cosimo Inguscióval, ahol felismertek a Fradi szurkolók, és „hajrá Honvéd" kiáltásokkal üdvözöltek. Mint mondjak, nem túl szokványos, de megtisztelő módját választották a köszönésnek."

Jánosy Károly: A kispesti szurkolók törzskocsmájában több futball-legendával együtt falikép őrzi a Honvédot 2017-ben bajnoki címig vezető Marco Rossit, ellátogat néha a Corleonébe?

Marco Rossi: Kevesebbszer, mint szeretném, de igyekszem ápolni a kapcsolatot a törzsvendégekkel.

Marco Rossi Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Tudta-e, hogy Marco Rossin nagyon szereti az ékszereket, többek között van egy piros, fehér, zöld színű is, amelyet Budapesten élő honfitársával közösen csináltattak a születésnapjukra. Azért is szereti, mert csak nézőpont kérdése, hogy ki melyik náció zászlóját véli felfedezni benne: a magyart vagy az olaszt. Egyik legkedvesebb karkötőjével pedig a 2021-es Eb után a válogatott stábja lepte meg, amelybe a „Ria, Ria, Hungaria" feliratot gravírozták.

Rossit sosem láthatjuk a meccs előtt a pályán, így volt ez a március 27-i Eb-selejtezőn is. Ez egy olyan szokás nála, akár babonának is hívhatnánk – ez a kapitány egyik titka a sikerhez vezető úton? – de amíg ilyen eredményes, mint Bulgária ellen, bármit elnéznénk neki.