Történelemhamisításon kaptuk a Netflixet az új Bridgerton sorozat kapcsán

2 BRIDGERTON GOLDA ROSHEUVEL as QUEEN CHARLOTTE in episode 102 of BRIDGERTON Cr. LIAM DANIEL/NETFLIX © 2020
A Bridgerton család felrobbantotta a Netflixet
Vágólapra másolva!
A történészek szerint Sarolta brit királynő fehér, a Netflix szerint fekete volt.
Vágólapra másolva!

Hát, ez marha jó!

Az anyád úristenit!

Sosem gondoltam volna, hogy egyszer erre kell ébrednem.

Azt hittem, hogy a takaró – pont, mint gyermekkoromban az ágy alatt rejtőzködő szörnyektől –megvéd az elvetemült baloldali ideológiáktól.

Erre kinyitom a telefont és bumm, anyukám! Ezt nyomták bele a képembe:

A Bridgerton család-Netflix Forrás: IMDb

Milyen kegyetlen is az élet!

Hát, ez sem azt sugallja az embernek, hogy „végy a szádba, finom vagyok"...

Tessék-lássék, a Netflix újítása, amit május 4-én dobnak fel a streaming szolgáltató oldalára egy spin off, ami Sarolta királynő (Queen Charlotte) hatalomra jutását és a királlyal kötött sorsfordító házasságát mutatja be – gondolták, amilyen sikeres volt az eredeti Bridgerton széria, ez is nagyot fog ütni.

Hát, ütött is. De nem pozitív értelemben.

A Netflix sorozatok készítői, alternatív univerzumban élnek. Egy másik síkon, ahol Olaf a Jégvarázs című mese hóembere és nem az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF). Ebben a világban a „jeges tekintetű, toronymagas parókát és giccses ruhákat hordó" Sarolta királynő színes bőrű. Golda Rosheuvel, a fekete uralkodónő szerepében egy újragondolt, fajilag integrált London felett uralkodik.

Sarolta királynő (Golda Rosheuvel) A Bridgerton családban Forrás: Netflix

Micsoda meglepetés!

Kis történelem óra: a valódi régenskorszak 1811 és 1820 között közel sem volt olyan sokszínű, mint amilyennek a sorozat beállította. A rabszolgaságot csak 1833-ban törölték el Angliában, a színes bőrűek pedig meg sem közelíthették a nemesi címet, maximum a háztartás körüli munkákat végezhettek el.

A Bridgerton sorozat egy történész 1997-es elméletére támaszkodik, miszerint Sarolta királynő a portugál királyi család fekete ágának leszármazottja volt.

Mario de Valdes y Cocom, aki magát „az afrikai diaszpóra történészeként" jellemezte, azt állította, hogy „legalább 492 leszármazási vonal vezethető vissza Sarolta királynőtől", „Alfonz portugál király és mór szeretője törvénytelen fiáig". Cocom ezt az érvelést az afrikai származású egyének „színezetében és arccsontozatában rejlő finomságokra" alapozta.

Milyen mókás tudomány ez, kérem szépen!

A csávó nyilván be volt állva, mert más tudósok szerint „egyáltalán nincs hiteles bizonyíték arra, hogy Sarolta fekete volt".

Lisa Hildon „megalapozatlannak" nevezi azt a feltételezést, mely szerint a királynő „mór" volt, ugyanis a kifejezés nem feltétlenül afrikai származású személyre utal. Meglátása szerint ez egy átlagos definíció, amelyet az észak-afrikai és spanyolországi mór birodalom – fekete és fehér – lakosaira használtak.

Hilton mellett a Buckingham-palota is tagadta annak a lehetőségét, hogy Sarolta királynő fekete lett volna.

Ők azért egy kicsit jobban tudják, nem?

Cocom elmélete egyébként 2018-ban Meghan Markle és Harry herceg házassága kapcsán bukkant fel. A szokatlan frigy akkor heves vitákat váltott ki a fajról és a brit királyi családról.

No de, semmi para, őrizzük a pánikot Boleyn Anna és a Kis hableány is megkapta a maga kis érzékenyítését. Mindkét szereplőt fekete színősznő játssza, úgyhogy a színes bőrű kislányok, nagylányok örvendhetnek.

Ha már britek, meg királyi családok javaslom, hogy a Korona című – szintén Netflixes – sorozat főszerepét,

Erzsébet királynőt a 6. évadban fekete színésznő játssza!

Így lehet csak igazán elfogadó egy streaming szolgáltató.

Akinek meg ez nem tetszik, az b8ssza meg.