A pufidzsekis Pápa még maradhat, de Trump letartóztatása már túlzás lenne?

FERENC pápa
Ferenc pápa hagyományos vasárnapi Úrangyala (Angelus) imádságot mond a Szent Péter térre néző ablakából.
Vágólapra másolva!
Nem vagyunk felkészülve a mesterséges intelligencia termékeinket befogadására.
Vágólapra másolva!

Egyre több kreált, a valósághoz semmilyen szálon nem kötődő, mesterséges intelligencia által létrehozott kép kering a közösségi média különböző felületein.

Legutóbb a pufidzsekiben feszítő Pápa képe verte át a felhasználókat, még Chrissy Teigen szupermodell is azt írta róla a Twitteren:

Teigen ebben nincs egyedül, az AI kreálmányai bárkit megtévesztenek és kifejezetten riasztó, hogy ezek a magánszféra, a jóízlés és a realitás határait sem veszik figyelembe.

Így születhetett kamu fotósorozat Donald Trump letartóztatásáról vagy Putin orosz elnök bíróságai tárgyalásáról is.

A közösségi média által uralt világunkban, ahol önjelölt cenzorok mondják meg, mi számít fake news-nak és dezinformációnak különösen igaz, hogy a valóság csupán egy illúzió, amióta azonban az AI kamuképei is beléptek a képletbe, a realitás maradék körvonalai is elpárologtak. Olyan időket élünk, amikor különösen fontos lenne a tényalapú tájékozódás, az AI által létrehozott tartalmak azonban már most alapjait képezik a dezinformációs stratégiáknak. Jevin West, a seattle-i Washingtoni Egyetem professzora, aki elsősorban a téves információk terjesztésével foglalkozik, baljósan tekint erre az új világra.

Szerinte az emberek rendszerbe vetett bizalma amúgy is gyenge, ez pedig tovább ront ezen.

A közösségi médiában így is óriási a zaj, az pedig, hogy gyakorlatilag bárkiről bármilyen kamukép gyártható, csak ezt erősíti. Még bőven azon a szinten tart a digitális immunrendszerünk építése, hogy tanuljuk: Senki ne adja meg a kártyaadatait online egy helyesen írni nem tudó arab hercegnek, az ilyen, bárkit megtévesztő kamuképekre és az ezeket létrehozni tudó mesterséges intelligenciára még egyáltalán nem vagyunk felkészülve. A minket érő válságok sorozatának idején pedig, ha valamire, akkor az ilyen megtévesztő tartalmakra aztán nincs szükségünk.