A front nem hozott elég esőt, folytatódik az aszály

A hétvégi front nem hozott annyi esőt, ami enyhítette volna a szárazságot, és a napokban sem várható jelentős javulás.

A hétvégén átvonult hidegfronttal ugyan érkezett némi csapadék, de sehol sem esett számottevő mennyiségben. A rendkívüli aszállyal sújtott tiszántúli és Duna-Tisza közi területeken pedig mindössze úgynevezett „csapadéknyom” fordult elő (vagyis kevesebb, mint 0,1 mm), ami érdemben nem javított a szárazságon. Északnyugat felől ismét egy hidegfront érte el hazánkat, ám az aszályt érdemben mérséklő esőt ez nem hoz, jelentős mennyiség ugyanis csak lokálisan fordulhat elő – mutat rá közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóség.

Az ország túlnyomó részén tehát továbbra is erős vagy rendkívüli aszály van, ezért is folytatja munkáját a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse, hogy országosan összehangolja a vízhiánnyal összefüggésben végzett tevékenységet.

A 12 vízügyi Igazgatóságból 11-nek a területén rendeltek el munkatársaink vízhiány elleni készültséget: jelenleg 12 vízhiánykezelő körzetben I., 8 körzetben II., míg 22-ben III. fokú készültség van érvényben. Folyóinkon még mindig igen alacsony a vízállás, sok helyen a valaha mért legkisebbhez közeli vagy azt alul is múló értékeket mértünk. (A Zagyván Jászteleknél július 21-én, az Ipolyon Nógrádszakálnál 22-én, a Szamoson Csengernél 23-án, a Sajón Felsőzsolcánál és a Hármas-Körösön a Békésszentandrási duzzasztó alsó vízmércéjén 24-én, míg a Tiszán Szolnoknál tegnap, július 25-én született új negatív rekord.)

A rendkívüli aszályhelyzetben az ivóvíz biztosítása mindenhol elsőbbséget élvez a mezőgazdasági és az ipari vízigényekkel szemben. Annak érdekében, hogy a Tisza-tó vízkészletének jelentős csökkenése ellenére Szolnok vízellátáshoz a vízmű munkatársai a megfelelő mennyiséget garantálni tudják, munkatársaink ideiglenes szivattyús úszóművet telepítettek a tiszai felszíni ivóvízkivételhez. Ennek segítségével a város és a környező települések megközelítően 91 ezer lakosának ivóvízellátása még abban az esetben is folyamatosan biztosított, ha a Tisza szintje a kritikus alá csökkenne.

A megnövekedett vízigények kielégítése érdekében a vízügyi igazgatóságok folyamatosan egyeztetnek a vízszolgáltatási szerződéssel rendelkező gazdákkal az ütemezett öntözési menetrendről, melynek köszönhetően a terhelés jobban eloszlik a vízfolyásokon. Kollégáink rendszeresen ellenőrzik, hogy az érintettek betartják-e időrendet, illetve az engedélyezett mennyiségeket.

Amennyiben eltérést, vagy a vízfolyásoknál illegális vízkivételt észlelnek, a katasztrófavédelem munkatársaival közösen felszólítják a vízhasználót, hogy szüntesse meg, ellenkező esetben hatósági intézkedést kérnek.

A rendkívüli aszállyal sújtott területek nagysága jelentős csapadék hiányában tovább nőtt és már hazánk nyugati felét is elérte. A Balaton átlagvízállása ma reggel 85 cm volt. A tó vízminőségét heti rendszerességgel ellenőrizzük, legfrissebb adataink semmilyen határérték-túllépést vagy egyéb problémát nem mutattak. A Velencei tó Agárdnál 64 cm, ami mindössze 1 cm-re van a valaha mért legkisebb (63 cm-es) vízállástól. A tavon továbbra is zajlik a levegőztetés: minden reggel 4 és 10 óra között egy nagy teljesítményű uszályos és három úszó munkagépre szerelt mobil eszköz dolgozik a halak oxigénellátásának támogatásán.

A Duna Budapestnél ma reggel 98 cm-en állt, a vízjárás stagnáló. A Ráckevei-Soroksári-Duna-ág vízpótlása már július 13. óta zajlik a Kvassay- és a Tassi- zsilipek szivattyúinak segítségével, de amennyiben szükséges, mobilszivattyúkat is üzembe állítunk. Fontos megemlíteni, hogy a Tiszán kialakult rendkívül alacsony vízállás lehetővé teszi, hogy az OMIT tevékenységének részeként ritkán megvalósítható méréseket végezzenek el a szakembereink. A tegnap megkezdett úgynevezett kisvízszint-rögzítés eredményeit felhasználva biztonságosabbá tudják tenni a hajózást, pontosabbá a hidrológiai előrejelzést és a rendelkezésre álló vízkészletek meghatározását. Mivel a szélsőséges vízháztartási helyzetek felülírják a korábban épült vízügyi létesítmények üzemrendjét, ezeknek az új adatoknak a pontosítása rendkívül fontos a gyors cselekvéshez.

A vízügy rendkívüli aszályhelyzet miatt felállított Ország Műszaki Irányító Törzse mindaddig működik, amíg azt a szakemberek a vízhiány miatt indokoltnak tartják.

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink