Emlékvonatozás

2022.05.17. 17:30

Újjáélesztenék a 2007-ben bezárt ormánsági vasútvonalat

A 62-es vasútvonalon szervez emlékvonatozást a Baranyai Vicinálisokért Egyesület június 18-ára. Tizenöt év után először járhatna személyvonat a vonalon, az egyesület reményei szerint azonban nem utoljára.

Mohay Réka

A jelentkezőket továbbra is várják az ormánsági különvonatra, mely akkor tud elindulni, ha jelentkezik 140 fő. A Sellye és Villány közti vasútvonalat 2007-ben, a második Gyurcsány-kormány idején zárták be. Országszerte számos hasonló esetre volt példa, az akkori kormányzat megtakarítást várt az intézkedéstől, ehelyett a vasútvonalak bezárása inkább a vidéki közlekedés és megélhetés nehezítéséhez járult hozzá. 

– Tizenöt éve, hogy elment az utolsó menetrend szerinti személyvonat a vonalon. Szívszorító látni, hogy egy ilyen értéket elvettek: egy munkaeszközt, a mindennapi élet szerves részét, az ország második leghátrányosabb helyzetű régiójának vasúti közlekedését – fogalmazott Szarvas-Hierholcz Márk, a Baranyai Vicinálisokért Egyesület korábbi alelnöke. 

– Ezért a vonalért vállaltam szerepet az egyesület létrehozásában és dolgoztam itt. Az utóbbi időben több kisebb-nagyobb sikert tapasztaltunk az ügyben, remélem, a jövőben valós, nagy sikerré válhatnak majd ezek együttesen. Hiszek abban, hogy a vonalnak van jövője, és mehetünk még Harkányba vonattal, nem csak nosztalgiából. Most viszont nem tudunk mást tenni, mint emlékezni a 62-es vonal 2007-ben bezárt szakaszáról – folytatta Szarvas-Hierholcz Márk.

Időközben azonban a szervezőktől megtudtuk, hogy a nyárra már sajnos nem jön össze a szükséges számú jelentkező a programra. Így a MÁV kapacitásait is figyelembe véve legkorábban ősszel nyílhat majd lehetőség az emlékjárat indítására.
 

Közös ünnepséget is terveznek

A 62-es vasútvonalon haladó emlékutazás résztvevői Pécsről indulva a tervek szerint Szentlőrincen át érkeznek majd Sellyére, ahol előreláthatólag mindkét lehetséges irányba továbbindulnak. Továbbá szervezés alatt áll egy újabb állomás meglátogatása is Drávafokon. Csányoszró és Nagycsány településeken a tervek szerint fényképek készítésére is nyílik majd lehetőség. Sellyén megemlékezés várható, a program zárásaként pedig Vajszlón ünnepséggel kívánják emlékezetessé tenni a túrát. Az emlékvonatozás további részleteiről, a szervezők elérhetőségeiről a Baranyai Vicinálisokért Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők. 


FRISSÍTÉS

A cikk megjelenése óta a szervezőktől megtudtuk, időközben világossá vált, hogy a nyárra már sajnos nem jön össze a szükséges számú jelentkező a programra. Így a MÁV kapacitásait is figyelembe véve legkorábban ősszel nyílhat majd lehetőség az emlékjárat indítására.
 

Címkék#vasútvonal

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!