Figyeljünk a rezsire!

2022.08.07. 20:15

Földgáz-kedvezmény: havonta több tízezer forint takarítható meg az időben beadott kérelemmel

A nagycsaládosok a kormányablakban is igényelhetik a fölgáz-kedvezményt - hívja fel a figyelmet a Baranya Megyei Kormányhivatal. Havi több tízezer forintot takaríthatnak meg az érintettek, ha nem mulasztják el a kérelmet beadni.

W. K.

Fotó: Knap Zoltán

A rezsicsökkentés továbbra is minden családnak jár az átlagfogyasztásig, a nagycsaládosoknak gázfogyasztás esetében afölött is, ha igénylik - a gyermekek számával arányosan emelkedő - földgázfogyasztási kedvezményt. Mivel eddig sok nagycsaládos nem használta ki a lehetőséget, a Baranya Megyei Kormányhivatal felhívja az érintettek figyelmét, hogy havi több tízezer forintot takaríthatnak meg, ha nem mulasztják el az igénylést beadni.

Mint ismeretes, augusztus 1-jétől megváltoztak a rezsicsökkentés szabályai. A gázfogyasztás esetében az átlagfogyasztásig - ami 1729 m3 /év - jár minden családnak automatikusan a rezsicsökkentés, a nagycsaládosok esetében azonban az átlagfogyasztási határ magasabb - az három gyermeknél további hatszáz köbméterrel és minden további gyermek után még háromszáz köbméterrel nő.

Az a nagycsalád, ahol teljes évre érvényesítik a gázkedvezményt, három gyermek esetén akár évi ötszázötvenezer forintot takaríthat meg ahhoz képest, mintha nem részesülne a nagycsaládos kedvezményes mennyiségben. Fontos tudni, hogy a kérelmet azoknak nem kell újból benyújtani, akik már jelenleg is kapják a nagycsaládos kedvezményt. Az új igénylők pedig jó, ha minél előbb beadják, hogy a rezsicsökkentést mielőbb és a lehető legjobb feltételekkel érvényesíteni tudják.

- A nagycsaládos kedvezményre jogosult az a háztartás, amelyben olyan jogosult él, aki legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban. A kedvezmény csak egy felhasználási helyen vehető igénybe, fogyasztói közösség esetén egy felhasználási helyen több jogosult is igénybe veheti - közölte a kormányhivatal. 

A kérelem a kormányhivatalok családtámogatási ügyfélszolgálatán, valamint az ország több mint háromszáz kormányablakában is benyújtható az erre a célra rendszeresített igénylőlapon, ami beszerezhető a kormányhivatal családtámogatási ügyekkel foglalkozó ügyfélszolgálatain illetőleg letölthető a Magyar Államkincstár (MÁK) internetes honlapjáról (www.allamkincstar.gov.hu).

Önálló felhasználási hellyel rendelkező igénylő esetén mellékelni kell az utolsó számla, a szolgáltatásba újonnan bekapcsolt felhasználási hely esetén pedig az egyetemes szolgáltatási szerződés másolatát. A kérelmet annak kell kitölteni, akinek a nevére szól a gázszámla, még akkor is, ha nem ő részesül családi pótlékban.

A szolgáltató a MÁK -tól kapja meg a határozatot, melynek beérkezését követően érvényesíti a kedvezményt.

A házközponti fűtéses társasházban élő nagycsaládosok is érvényesíteni tudják a gázkedvezményt -  esetükben az igénylőlapon fel kell tüntetni a közös képviselő adatait is. A kedvezmény megállapításáról a MÁK-tól értesítést kap az egyetemes szolgáltató, a Kormányhivataltól pedig a társasház közös képviselője, aki a szolgáltató által kiállított számla alapján érvényesíti azt a jogosult felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!