De miért?

2022.08.09. 07:00

Péterffyék újabb fejlesztést állítottak le Pécs városában

A Belváros–Kertváros kerékpárút megépítésének leállítása az emelkedő üzemanyag­árak miatt is fájó lehet, Péterffy Attila polgármester önkormányzata azonban nem oldotta meg a finanszírozást, a vállalkozó pedig nem tudta az emelkedő árak mellett tartani a vállalását.

Bóka Máté

Fotó: Pezzetta Umberto

Az önkormányzat nyilvánosan elérhető tájékoztatása szerint még 2016-ban, tehát az előző városvezetés idején nyert el 322 millió forintos forrást arra, hogy megvalósítsa a Kertváros–Belváros kerékpárutat. A projekt kivitelezéséről szóló megismételt közbeszerzés le is zárult, de a legjobb ajánlat is meghaladta a keretet. 

Az önkormányzat ezért 2021 januárjában az Irányító Hatósághoz fordult 221 millió forint biztosításáért, de közben nem gondoskodott a hiányzó forrás előteremtéséről, holott ezt például a vásárcsarnok esetében megtették az EIB-hitel-keret terhére, amíg a kormány nem adja meg a támogatást. 

A közbeszerzésen nyertes cég közel egy esztendőt várt az önkormányzatra, majd idén februárban jelezte, hogy ugyan továbbra is szándékukban áll a munkát elvégezni, de az építőárak növekedésétől nem tudnak eltekinteni. A Péterffy Attila vezette városvezetés aztán idén nyáron a projekt teljes lefújása mellett döntött. 

A munkálatok 4,5 kilométer kerékpárút megépítéséről szóltak volna, aminek a fő nyomvonala az Apáczai Csere János körtértől indult volna és a Maléter P. út–Málomi út–Táncsics M. u.–Jegenyés u.–Észak Megyer dűlő–Siklósi út (belső út)–Verseny utca érintésével érte volna el a belvárost. Mindezek mellett a Tüskésréti-tó elérését szolgáló leágazás is szerepelt az elképzelések között. 

Az elmúlt években az előző városvezetés által elindított fejlesztési célok keretében kerékpárút- és sávhálózat épült ki Pécsen, a Budai vámtól egészen Uránvárosig, a 400 ágyas klinikáig, valamint dél felé a Nagy Imre úton is történt ilyen fejlesztés. A most lefújt programot egyébként a környezetvédelmi szempontok mellett az emelkedő üzemanyagárak is indokolttá tették volna. 

Állítólag a pécsi fejlesztésről nem mondanak le, a 2021–27-es uniós finanszírozási ciklus projektötletei között szerepelteti az önkormányzat. 

Máskor is volt ráemelés a megyében

Egyáltalán nem rendkívüli az, hogy egy-egy projektet nagyobb összeggel támogassanak meg utólag. Például a Pécsnél jóval kisebb költségvetésből gazdálkodó Komlón a piac építéséhez 140 millió forintos többletet kértek, de amíg a döntés nem érkezett meg, addig is önerőből biztosították a pluszt, hogy a munkálatok el tudjanak indulni. 

Szigetváron pedig még 200 százalékos ráemelés is megvalósult. Nagy Csaba parlamenti képviselő ugyanis tavaly decemberben számolt be arról, hogy a kormány több mint 266 millió forint többletforrást biztosított a Napsugár Óvoda befejezéséhez, amire eredetileg 133 millió forint áll rendelkezésre. 

Pécs esetében beszédes, hogy Gyopáros Alpár Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztosként márciusban közölte: szimbolikus, hogy Pécs polgármestere az egyetlen megyei jogú város élén lévő városvezető, aki a 2019-es önkormányzati választások óta egyszer sem kereste meg őket. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában