2022.08.13. 07:00
Téli kincset rejthetnek a zsákok
Lassan megjelenek a savanyítani valók a pécsi vásárcsarnokban, ahol már kapható a cseresznye és alma paprikák, kis hagymák.
Bőséges a kínálat a pécsi vásárcsarnokban, de mint az egyik vásárló megemlített, azért jó ha több pénzzel érkezik a vásárló, mivel mint az élet más területén, itt is emelkedtek az árak.
– Savanyítani valók már a pultunkon is megtalálható, a pici hagymák, cseresznyepaprikák, almapaprikák, de az igazi dömping úgy augusztus végére várható. Egy őstermelőtől vásároljuk és hozzuk a pécsi csarnokba – említi az egyik eladó, aki hozzátette, hogy az aszályos időszak ezeket a növényeket sem kímélte, kevesebb van, ami várhatóan az árakra is hatással lesz.
Míg beszélgetünk, érkeznek a törzsvásárlók, akik megemlítik, hogy már régen látták az eladót a csarnokban. Kiderült az ok, szabadságot vettek ki ők is, még az új vásárcsarnok megnyitása után két napot dolgoztak, majd a nagyszülői feladatoknak tettek örömmel eleget, az unokákra vigyáztak.
Savanyítani lehet cseresznyepaprikát, almapaprikát, zöld paradicsomot, pfefferonit, csilipaprikát, gyöngyhagymát, kis dinnyét. Először elkészítjük a savanyításhoz a levet, amihez víz, 20 százalékos ecet, só, cukor, mustármag, egész bors kell. Felforraljuk, hagyjuk kihűlni és ezzel öntjük le a savanyítani valót.
A gyümölcsfronton körbe néztünk, a listavezető továbbra is magyar dinnye. Egy rekordról is hallottunk a csarnokban, az egyik dinnyetermesztő és egyben árus, 24,46 kilós görögdinnyét hozott a piacra, amit rögtön meg is vettek tőle. A dinnye mellett népszerű szilva, barack, szeder, és már megjelentek az első magyar szőlők is.
A napokban a Világgazdaság írt róla, hogy drasztikusan emelkedhet a citrusfélék, így a citrom, narancs ára az Európai Uniós növényegészségügyi szigorítás miatt.