Postabontás

2022.09.26. 19:01

Olvasónk ötlete: a diákigazolvány legyen a buszjegy!

Ingyenesen vehetik igénybe a tömegközlekedést a fővárosban a 14 év alattiak – mint megtudtam, nagyjából egy évvel ezelőtt, tavaly iskolakezdés környékén vezették be ezt a szabályozást.

bama.hu

Képünk illusztráció

Fotó: Bujdos Tibor

A hírekben annak idején biztos olvastam is róla, de pécsiként nem vagyok részese a mindennapos fővárosi közlekedésnek, ezért automatikusan vásároltam jegyet a 12 éves gyermekemnek. Kiderült, hogy ezt feleslegesen tettem, hiszen ingyen utazhatott volna, csak a diákigazolványára volt szükség. 

Most, hogy itt az autómentes nap, és Pécsett is egy napig ingyenes a tömegközlekedés, ismét elkezdtem morfondírozni azon, ami már Budapesten az ominózus esetet követően is eszembe jutott – a baranyai megyeszékhelyen mi az akadálya annak, hogy hasonló kedvezményt bevezessenek? Nem kellene semmi újat kitalálni, csupán csak követni a fővárosi példát. A diákbérletek egyáltalán nem olcsók. Sok családnak jelentene komoly segítséget, ha ezt a havi kiadást megspórolhatnák.

És persze ha mindez társulna azzal, hogy a járatok pontosan közlekednek, és nem maradnának ki rendszeresen, az lenne az ideális. Egy héten belül ugyanis másodszor fordult elő, hogy a gyermekemet nekem kellett elvinnem a csúcsforgalomban az iskolájába, mert a járat, amivel menni szokott, nem jött. Pedig nagyon sokan várták! A késést pedig az iskolák, de a munkahelyek se tolerálják. Ilyen esetben a Tüke Busz ad igazolást? Ha igen, az se jelenti azt, hogy a probléma ezzel elintézettnek tekinthető. Hiszen, ha a gyerek elkésik az iskolából, és az első órában dolgozatot írnának, akkor az a teljesítményére is kihatással van. És nem hiszem, hogy a munkahelyeken a késéseket jó szemmel nézik. Mindezek csak aprócska példák, a sok negatív következmény közül. 

Név és cím a szerkesztőségben 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!