Ez ám a kivétel!

2022.12.02. 07:00

Változtatási tilalom: egy valakire vonatkozik a Tettyén

Az önkormányzat úgy döntött egy pécsi magánszemély ingatlanával kapcsolatos korlátozásról, hogy arról a tulajdonos elmondása szerint őt nem értesítették. Az illetékes képviselők lapunknak sem reagálnak.

Fotó: Koncz György

Az MSZP-DK-s városirányítók szerint júliusban keresték meg a Városi Főépítészetet tettyeiek, akik a Zsigmond és Zerge utca lakosok nevében kérték a Zerge utca 20-22. szám között található nyeles telekre vonatkozó építési szabályozás módosítását. Azt kifogásolták, hogy a hatályos építési előírások alapján nyolcméteres épületmagasságú, zártsorú beépítésű, 1200 négyzetméteres összes szintterületű és akár ötlakásos társasház építésére is van ott lehetőség. A kérelmezők szerint egy ilyen volumenű építmény hátrányosan érintette volna a környező telkek kialakult használatát, rontotta volna az ott élők életminőséget és településképi szempontból is hátrányos hatást gyakorolt volna a Havihegy közvetlen környezetében. A területre egyébként egylakásos lakóépületek a jellemzőek.

A baloldali önkormányzat főépítészete egyetértett a kérelemben foglaltakkal, és a kérdéskör súlyának megfelelően a helyi építési szabályzat felülvizsgálatáig, az új szabályozás hatálybalépéséig a Zerge utca - Hegyalja utca - Zsigmond utca - Havi-hegyi út által határolt tömbben változtatási tilalom elrendelést javasolta a szóban forgó telkekre, amit aztán el is fogadott az önkormányzat. 

Lapunk azonban megkereste az érintett telek tulajdonosát, aki viszont nem is tudott arról, hogy ilyenre készülnek velük szemben a városházán, őket ugyanis ez ügyben senki nem kérdezte meg, miközben a körzet egyéni képviselője, a momentumos Sajgó György és az MSZP-s Sík László Lajos, a városfejlesztési és kommunális bizottság elnöke erőteljesen érvelt a döntés mellett a közgyűlésben. Sajgó nagyon örült, hogy nem engedik meg az építkezést, mert neki is jelezték a kifogásokat, míg az MSZP-s bizottsági elnök szerint a tájba nem illő épület került volna oda egy "nagyarányú" építkezés során. 

A történtek viszont annak fényében különösen érdekesek,  hogy a Mandulás kemping esetében – ami jelesül MSZP-s körök birtoka volt – azzal támadták a nemzeti oldalt a baloldal részéről, hogy a magántulajdonosnak kártérítést kellene fizetni amiatt, ha a szabályozást egyoldalúan akarná az önkormányzat megváltoztatni. Ehhez képest most éppen az adott terület birtokosa fejet felett döntenek a korlátozásról vele szemben. 

A baloldali politikusok lapunknak sem válaszoltak a kérdésekre, pedig napokon keresztül vártuk a válaszukat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!