Milliárdos egyetemi fejlesztés folyik

2023.01.26. 17:16

Kutatóbázissá alakul őszre a PTE Nyár utcai bázisa

Új köntösben, megújuló, modern belső terekkel alakul a pécsi tudomány fenntartható, új otthonává a Nyár utcai egykori gyermekkórház tömbje. A 4,5 milliárdos beruházás nyomán hét kutatócsoport veheti majd birtokba az épületeket.

Szűcs Zsolt

Fotó: Laufer László

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) élen jár a nemzetközi és hazai képzési, kutatási és gazdasági változások követésében. Stratégiai célja, hogy tárgyi és szellemi erőforrásai mozgósításával az oktatás, a kutatás, a gyógyítás és társadalmi felelősségvállalás terén is kreatív, élenjáró, korunk kihívásaira válaszolni képes, innovatív egyetemként működjön, amely alkalmas a felhalmozott tudás piaci alapú gazdasági hasznosítására is. Ennek jelentős mérföldköve a csatlakozás a Tudományos és Innovációs Park hálózatához, illetve a 2600 négyzetméternyi teret magában foglaló, már az idén őszre befejeződő mostani beruházás, amelyek részleteiről csütörtökön Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár, Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila rektor és Betlehem József általános rektorhelyettes tartott sajtótájékoztatót.

 

A Nyár utcai egyetemi telephely főépületébe a Digitális Adatelemző és Labor Központ kutatócsoportjai költözhetnek majd be, hogy egészségügyi és gazdasági adatok elemzésével, másodlagos nyersanyag és hidrogén-technológia hasznosítással, valamint intelligens egészségügyi alkalmazásokkal és eljárásokkal kapcsolatos kutatásokat és fejlesztéseket végezhessenek.

Az egykori pulmonológia épületét a Tudásmenedzsment Center veheti majd birtokba, ennek keretében kialakítandó kapacitások és folyamatok által egyrészt az egyetemi tudás áramlik az ipar felé, másrészt a gazdasági szféra igényeit is közvetíti a kutatók, oktatók, hallgatók irányába.

Hangsúlyozták, hogy az építészeti koncepció maximálisan tiszteletben tartja az épület karakterét, homlokzatait; a belsőépítészetet azonban a használhatóságnak rendeli alá. Az alagsor északi irányban történő megnyitásával biztosítják az itt található közösségi terek természetes környezeti kapcsolatát.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!