„Van pénzem”

2023.03.28. 11:25

Péterffy Attila elárulta, hogy csinált aranyat

Péterffy Attila pécsi polgármester már korábban is büszkén hangoztatta, hogy „van pénze”. A legutóbbi közgyűlésen azt is elárulta, hogy hogyan lehetnek valakinek aranyrúdjai, aranyrészvényei, befektetései, vagy éppen több százmilliós mecsekoldali villája, úgy, mint neki.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A baloldali városvezető februárban vagyonnyilatkozatában arról vallott, hogy a megválasztása után nem sokkal, 2019-ben megvásárolt – akkor 100 millióért hirdetett – egy mecseki villát, ami ma akár negyedmilliárdot is érhet. A Cseralja dűlőben lévő telken egy 250–300 négyzetméteres ház található. A villa mellé vett még tavaly nyáron egy 47 négyzetméteres lakást is. A polgármesternek több mint három kilogramm aranytömbje van, aranytáblából 150 grammal, aranylapkából pedig 20 grammal rendelkezik. 

Az internetes portálok szerint egy kilogramm arany ára 20 millió forint körül alakul, így megközelítőleg 60–70 milliós bevallott vagyona lehet csak aranyban. Különböző Aranyszárny-kötvényekben van még nagyjából úgy 22 millió forintja és közel 18 ezer eurója készpénzben, ami akár költőpénzként is jól jöhet a kiruccanások alatt. Állampapírokban, részvényekben, értékpapírokban nagyjából 70 millió forintja van, bár ez függ a dollár, az euró és a svájci frank árfolyamától is. 

„Van pénzem” 

Néhány hónappal ezelőtt Péterffy nem véletlenül jelentette ki, hogy „van pénzem”. Ezúttal a közgyűlésben azért fordult elő vele ez, mert a szocialista párt egykori pénztárnokával, Puch Lászlóval való kapcsolatáról kérdezték, valamint arról, hogy miből finanszírozza, finanszírozta a politikai kampányát. A kérdés azért is jogos, mert az az MSZP-s képviselőjelöltséggel próbálkozó ügyvéd, Bodnár Imre vezeti a Pécs Jövője Egyesületet, amely várhatóan indítja majd álcivilként a DK-s, MSZP-s képviselőjelöltetek és Péterffyt, Bodnár és köreit pedig már 100 milliós nagyságrendben stafírozták ki. Péterffyékről már korábban elkotyogta a Momentum korábbi városi elnöke, a polgármester innovációs biztosa, hogy az MSZP és a DK is pénzelte a kampányát. Ehhez képest a baloldali polgármester ismét kijelentette, hogy „van pénzem”. 

Oktatott is! 

Arra is rákérdeztek a közgyűlésben, hogy Puch László fizette-e, illetve ki a kenyéradó gazdája a polgármesternek. Erre előbb még egy óvatos, ám elcsépelt válasz érkezett: „nekem a kenyéradó gazdám a 140 ezer pécsi és akik nekem szurkolnak”, majd pedig kioktatta a jelenlévőket, hogy „tisztelt uraim, ha tanulnak, ha szorgalmasan dolgoznak, akkor elegendő vagyont tudnak összegyűjteni, hogy boldoguljanak. Gyűjtsenek vagyont, akkor nem kell kuncsorogni pártokhoz”. 

Az adósság árnyékában 

Csakhogy Péterffy Attila eddig polgármesterként nagyjából 50 millió forintot kapott a pécsiektől, de a luxusautójának a kiadásait is a városlakók fizetik, ami 20 millió forint körül alakul. Ezek mellett pedig Péterffy különböző döntéseinek köszönhetően a saját baloldali holdudvarát is hizlalta több százmillió forinttal például a vezetői bérek emelésével, prémiumokkal, tanácsadókkal, közvélemény-kutatókkal, baráti ügyvédek megbízásaival, miközben 16 milliárd forintra nőtt az általa összehozott városi adósságállomány. 

Összefűtötték a vagyonát 

Péterffy Attila állítása szerint 1993-tól dolgozott a Pécsi Hőerőműben és 2008. január 1-től, 2015 júniusáig a Pannon Hőerőmű Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A céges beszámoló szerint 2013 óta Pécs energiatermelését a két biomassza-tüzelésű blokk látja el, így biztosítva a város 31 500 lakásának és 460 közintézményének a távfűtéshez szükséges hőenergiát. Péterffy regnálása alatt több millió tonna fát égettek el az erőműben a környezetvédők szerint úgy, hogy a polgármester akkori kenyéradójának, a francia Veoliának érdekeit tartotta szem előtt, nem pedig a pécsi polgárokét. A fentiekből pedig az is kiderül, hogy Péterffy például abból gazdagodhatott meg, amit a panelokban nála jóval szerényebben élők voltak kénytelenek kifizetni a multinak a PÉTÁV-on keresztül. 

Hálás volt a multijának 

Péterffy nem maradt hálátlan a Veoliával, hiszen ahogy lehetősége nyílt rá, polgármesterként az elmúlt években több százmillió forintot csurgatott vissza osztalék gyanánt a pécsi önkormányzati szférából a volt munkahelye kasszájába. 

Rejtély, hogy miért ment el Pécsről

Péterffy a saját kampányoldalán sem beszél arról, hogy mégis hogyan történt az meg, hogy az önmagát rendkívül sikeresnek, professzionálisnak nevező cégvezető egyszer csak távozik Pécsről 2015-ben, pedig saját állítása szerint „a Pannonpower irányításán túl a kőbányai és dorogi erőmű vezetője lettem, később az erőmű tulajdonosának minden energetikai komplexumát irányítottam”. Ilyen magasságokból aztán megcsípte a jóval kisebb Fővárosi Kiserőmű Kft. ügyvezetői posztját, ahol 500 ezer forintos megbízási díjat kapott 15 százalékos prémium mellett. Rejtély maradt tehát, hogy mi volt a váltás valódi oka, nem kizárt, hogy ez áll a Veoliának a pécsiek vagyonából történő kistafírozása mögött. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!