Órási felfedezés

2023.03.30. 11:31

Forradalmi áttörés a szívkárosodások gyógyításában, ami egy pécsi kutatónak köszönhető

Egy olyan fehérjét fedezett fel a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének, illetve a Szentágothai János Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, dr. Bock-Marquette Ildikó, ami a különböző szív-és érrendszeri betegségek kezelésében jelenthet gyógymódot.

Cz. E. (forrás: pte)

Fotó: Likoper

A károsodott szívszövet regenerálására egyszerű vénás injekció formájában is képes lehet a felfedezett fehérje, ami a thymosin béta-4 névre hallgat. A magyar kutató elmondta, hogy a fehérje, amivel foglalkoznak, és amihez hasonlókat keresnek, olyan érdekes kismolekula, ami képes a szövetek regenerálására egy károsodás után, miután úgymond visszaemlékezteti a felnőtt szervet, szövetet annak embrionális állapotára. A kutatásban résztvevők reménykednek szerint egy egyszerűen használható gyógyszer készülhet belőle, hiszen a kísérletek során rájöttek, hogy a fehérje intravénás módin is kifejti hatását.  

A fehérje egyébként már 1966 óta ismert, viszont szívregenerációra gyakorolt hatásaira csak az elmúlt években derült fény Bock-Marquette Ildikó és kutatótársai munkájának köszönhetően. Elképzelések léteztek már ezen hatásával kapcsolatban, és a magyar kutatót Kellermaye Miklós inspirálta, aki az 1980-as években már felvetette azt, hogy a sejtek által kiválasztott fehérjék nagy jelentőséggel bírhatnak. Bock-Marquette Ildikó pedig 1999-ben el is kezdte kutatni a fehérje tulajdonságait az USA-ban, ahová egy ösztöndíjjal került ki. 

Hat évnyi kutatás után sikerült felderíteni a thymosin béta-4 peptid szívregenerációs tulajdonságát, és miután a témában több fontos tudományos közleményt is publikált munkatársaival, Bock-Marquette Ildikó a 2010-es évek elején hazaköltözött, és hazahozta magával a kutatási témáját is. 

A pécsi kutatócsoport vizsgálja a fehérje szervekre gyakorolt regenerációs képességeit is, amelynek többek között a veleszületett, illetve szerzett betegségek, így például a poszt-Covid szindrómák kezelésében is óriási lehetőség lehet.

A pécsi kutató elmondta, hogy most azt a kötőfehérjét keresik, amivel a molekula csatlakozik a sejtekhez, illetve azt vizsgáljuk, hogy a fehérje hogyan alakítja át az őssejteket differenciált szívsejtekké. Mindemellett az USA-ban zajlanak a szívszövet regenerációval kapcsolatos klinikai tesztelései. Az eredmények pedig azt mutatják, hogy a fehérje alkalmazása az előrevetített dózisban nem jár komoly mellékhatásokkal. Ez a felfedezés pedig megnyitja az utat a további tesztek és a gyógyszerfejlesztés előtt.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!