Kővári: ostobaság vagy lopás!

2023.04.01. 07:00

Felújították, mégis lepukkant maradt a pécsi patinás épület

A patinás Széchenyi téri épülettömbről korábban a párkányról szakadtak le darabok, most azt kijavították, az állványokat elvitték, de a kopott, bomladozó vakolatot, festést már nem javították ki. A belváros egyéni képviselője, Kővári János szerint érthetetlen, ami történt.

Bóka Máté

Fotó: AS

A napokban elkezdték lebontani azt az állványzatot, amit már hónapokkal ezelőtt elkészítettek a Nick-udvar épületei köré. A Pécs főterén lévő épülettömb kisebb felújítására azért volt szükség, mert azok balesetveszélyessé váltak. A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatója, Szabó Szilárd tavaly október elején jelentette be, hogy az omlásveszély megelőzése, valamint a főpárkány statikai megerősítési munkálatai miatt a Széchényi téri épületet körül kell keríteni és biztonsági védősávot kell kialakítani. Akkor arról is szólt, hogy a homlokzat felállványozására is hamarosan sor kerül, az meg is valósult: annak ellenére történt ez meg, hogy télen ilyen kültéri munkákat csak megszorításokkal, komoly kompromisszumokkal szoktak végezni.

Lapunk munkatársa sem tapasztalt hosszú hetekig mozgást az állványzaton, a munkálatok inkább az év elején kezdődtek meg, és az elmúlt hónapokban vált intenzívebbé, amely a homlokzati párkány statikai megerősítését célozta meg.

Az állványzat felállítása, helyszínen való fenntartása komoly összegbe kerül általában, és jellemzően akkor is fizetni kell érte, hogyha „üres járat” van a munkában, vagyis ha az kihasználatlanul áll az építési területen. Ezért általában a gondos gazdák, az előrelátó szakemberek ki is használják más jellegű munkák elvégzésére az állványokat. Ugyanakkor a Nick-udvar mostani felújítása során amíg a párkányokat láthatóan megjavították, addig az épület külső, egyéb részein a festék, a vakolat külső rétege ugyanúgy potyog, bomlik le, mint korábban – ezekkel ugyanis nem foglalkoztak, hiába volt felállítva az állványzat.

– A vezérigazgató és a cégvezetők prémiumából is lehetett volna arra néhány milliót áldozni, hogy legalább külsőleg lefessék ezeket a házakat, ha már egyszer felállványozták. Ez így lopás vagy ostobaság – mondta Kővári János, a belváros egyéni képviselője, aki szerint érthetetlen, hogyha Péterffy Attila polgármester annyira elégedett a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vezérigazgatójának munkájával, akkor ilyesmire hogyan kerülhet sor? Azt is elmondta, a történteknek utánajár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában