A favágás és a pálinkafőzés ingyen megtanulható

2023.04.01. 22:35

Nyolc osztállyal és érettségivel is tucatnyi szakmában szerezhető a tavasszal szakképesítés

Sz. Zs.

Fotó: Lang Róbert

Az általános iskolában most végző nyolcadikosok mellett a középiskolákból az egyetemekre esetleg elsőre be nem jutó, vagy akár egy második szakmát szerezni kívánó diákok érdeklődésére is számot tarthatnak a Baranya Megyei Szakképzési Centrum áprilisban induló, többségében ingyenes, egyes szakterületek esetén önköltséges képzései. 

Amint azt a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara e képzéseket friss csokorba gyűjtő táblázatából is kiderül, egyes szakmákhoz általános iskolai, néhányukhoz középiskolai végzettség (érettségi) szükséges. Mivel a szakképzési törvény alapján két szakma és egy további szakképesítés megszerzését az állam támogatja, így a tanulók számára ezek a munkaerőpiaci elhelyezkedési esélyeket is jelentősen növelő tanulmányok ingyenesek. 
A BMSZC tavasszal a vármegye három városában is indít kettő, három, hat és kilenc hónapos képzéseket. A legkorábbiak április 17-én Pécsett indulnak az intézmény Zsolnay Vilmos Technikumában, ahol ezek keretében az alapfokú végzettségűekre számítanak. A két hónapos kurzusokon többféle eladói, illetve pálinkakészítő, fakitermelő és koszorúkészítő szakképesítést szerezhetnek az eredményes vizsgát letevők. 
Májustól Szigetváron, a Zrínyi Miklós Gimnázium és Szakképző Iskolában ugyancsak nyolcadik után dajka-, illetve Pécsváradon, a II. Béla Technikum és Kollégiumban három hónapos személy- és vagyonőrképzés indul. 

Már előre gondolkodhatnak egy újabb szakma megszerzésén a pécsi Pollack Mihály Technikum és Kollégium öt képzése iránt érdeklődők: itt szeptembertől a már érettségivel rendelkezők lakberendezőnek, a megszabott alapszakmákkal rendelkezők pedig műszeres analitikusnak, műemlékfenntartó szaktechnikusnak, műemléki festőnek is tanulhatnak. 

Az ingyenes képzések mellett az intézmény olyan szakterületeken is indít oktatást áprilistól, amelyekben rendelet írja elő a tevékenység végzéséhez a képesítés megszerzését; ezeket az általában 500–600 órás képzéseket önköltséges áron végezhetik el az érdeklődők. 
A sor ezzel nem teljes, a komplett képzési palettáról, illetve a képzések rendszeréről bővebb információt a BMSZCI honlapján találnak a jelentkezni szándékozók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!