Galériával

2022.08.15. 17:25

Leégett a felsőlajosi Új Tanyacsárda Kemencés Háza, de tovább működik az étterem

Pénteken leégett a felsőlajosi Új Tanyacsárda Kemencés Háza. A tűz délután ütött ki, és hamar a lángok martalékává lett a vendégek körében közkedvelt rendezvény terem. A tűzoltók öt vízsugár segítségével fékezték meg a tüzet, de már kiérkezésük előtt az étterem alkalmazottai porral oltóval és slagokkal igyekeztek megfékezni a lángok tovább terjedését. A hősies közös munka eredményeként az étterem többi épülete megmenekült a pusztulástól, így már másnap megtarthatták rendezvényeiket, s azóta is működik az étterem, de így is 500 milliós káruk keletkezett. Garaczi János tulajdonos mutatta meg a helyszínt hírportálunknak, felidézve a pár nappal ezelőtti borzalmakat.

Horváth Péter

Garaczi János tulajdonos mutatta meg a helyszínt.

Fotó: Bús Csaba

Az a fiatal pár észlelte a tűz keletkezését, aki szombaton tartotta volna a lakodalmát a mára elszenesedett Kemencés Házban, ami talán a legkedveltebb rendezvénytermünk. Készültek életük nagy napjára, éppen a másnapra szükséges dolgaikat hozták el, és teljesen berendeztük a helyszínt, amikor arra lettek figyelmesek, hogy valami pislákol az egyik asztalon, és belépve látták, hogy lángol a beltér. Valószínűleg fent, a tetőnél olvadtak meg a vezetékek, és a láng már onnan hullott le az asztalra – idézte fel a pénteki rémálom kezdetét Garaczi János a Kemencés Háznál állva. 

A 2002-ben épült 250 négyzetméteres ház falai között egészen péntekig az öröm és a boldogság lakott, ma már csak korom és a tetőszerkezet, a bútorok, eszközök és edények megszenesedett romjai láthatók ott. Ropogott a tetőről lehullott, ezernyi átégett cserép, amint a helyszínen jártunk, több kettétört a súlyunk alatt, annyira elégett. Az elüszkösödött fenyőfa tetőszerkezet beszakadt az épület belsejébe. Megolvadt és szétégett edények százai, hűtők, elszenesedett bútorok hevernek a tágas térben, a szénné égett beltérben időnként még a tűvészt követő pattogás hallható, mintha csak a lángok ropogásának emléke visszhangozna a meggyötört terekben. A beton tartóoszlopok állnak, de nem tudni, hogy mennyire égett át az anyaga, ehhez statikai vizsgálatok szükségesek, melyek alapján megmondják, hogy újjá építhető-e az épület. Jelenleg keresik a szakembereket, ebben az időszakban már nagyon nehéz szabad kapacitást találni.

A veszélyben nagy segítséget jelentett a kollektíva.

– A lovasok éppen bemutatót tartottak, és amikor látták a bajt, azonnal rohantak oltani, velük együtt az összes dolgozónk poroltókkal, slaggal kezdte meg az oltást. A kertészünk vezetésével pedig a főépületet a Kemencés Házzal összekötő, már lángoló ponyvát letépték, hogy ne terjedjen tovább a tűz, mert akkor itt minden leég, egy élet munkája válik hamuvá. Nem tudom eléggé hangsúlyozni hálámat a munkatársaimnak, akik hatalmas lélekjelenléttel igyekeztek az Új Tanyacsárda megmentésén – folytatta a nap felidézését Garaczi János, munkatársait méltatva.

Sajnos az esemény illeszkedik az elmúlt két év történéseinek sormintájába. – A járványidőszak miatti lecsökkent turizmus alapvetően megviselt bennünket, egy kollégánkat elveszítettük a koronavírus miatt, majd februárban egy kollégánkkal történt, hogy a vasúti átjáróban vonattal ütközött, minek következtében súlyosan megsérült, az autó totálkáros lett, a szállított áru pedig megsemmisült, majd jött ez a tűzeset. Mindez nagyon rányomta bélyegét az életünkre – mondta Garaczi János könnyeivel küzdve, és hozzátette: ez a csapássorozat arra volt jó, hogy lássák mennyi segítőkész ember jelentkezett, és a nehézségek ellenére optimista az újrakezdést illetően. 

– Nehéz időszak ez. A munkatársak addig küzdöttek az oltással, míg annyira magas volt a hő, hogy nem lehetett a tűz közelébe menni,  a tűzoltók átvették a területet, csak álltunk ott és mindenkinek folyt a könnye 

– emlékezett vissza megrendülten Garaczi János.

Jelenleg tart a katasztrófavédelem tűzvizsgálati eljárása. Amint ez és a biztosító vizsgálata is lezajlik, elkezdhetik eltakarítani az épület elszenesedett maradványait, erre is van jelentkező. – Nagyon sok jó ember ajánlotta fel a segítségét, a szakma képviselői pedig egyhangúan együttérzésüket fejezik ki felénk – mondta Garaczi János, aki a régi Tanyacsárda 1976-os tüzét is átélte.

Hangsúlyozta: az élet ment tovább, a baj után nem volt idejük bánkódni, szombaton minden rendezvényüket megtartották és az esküvő is rendben megtörtént egy másik rendezvényteremben. Reggel egy magas farost paravánnal takarták el a megszenesedett romokat, alig látható, hogy előző nap egy épület leégett a területen.

A tulajdonos hangsúlyozta: hiába falta fel a tűz az épületet, hiába keletkezett 500 milliós káruk, vendégeik tervei, álmai nem hamvadhatnak el, ezért a lefoglalt időpontokban a régi és az Új Tanyacsárda termeiben minden rendezvényt megtartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában