Zombori Szimonetta

2022.10.01. 16:21

Művészien faragott ételszobrokat készít a tiszaalpári anyuka

Már hazánkban is egyre népszerűbbek a gyümölcsökből és zöldségekből faragott ételszobrok. Esküvők, estélyek, bálak asztalait díszítik a művészi alkotások. A leglátványosabb szobrok dinnyéből készülnek, de a dinnyeszezont hamarosan felváltja a sütőtök, ami igazán kedvelt alapanyag az ételszobrászok körében. A tiszaalpári Zombori Szimonetta az egyik legismertebb magyar ételszobrász, alkotásait már világszerte ismerik.

Vajda Piroska

Zombori Szimonetta jelenleg Angliában kamatoztatja tudását

Fotó: Beküldött fotó

Az ételfaragás szokása Japánból indult. A szigetországban már gyermekkorban elkezdik tanítani az ételfaragás fortélyait. A szobrász végzettségű Zombori Szimonetta felnőttként kóstolt bele a zöldség- és gyümölcsfaragásba. Jelenleg Angliában kamatoztatja tudását, de szívesen tesz eleget hazai felkéréseknek is. 

Látványos alkotásokat készít a fiatal édesanya
Fotós: Beküldött fotó

Bár két kisgyermek édesanyjaként mostanában kevesebb ideje jut hobbijára, családja támogatásának köszönhetően sikerült megvalósítania saját márkáját Rosegold & Grey artisan gifting néven, amit egyre többen ismernek és kedvelnek.

Szimonetta rendszeresen tart bemutatókat is, amikor élőben nézheti a közönség, hogyan születik meg egy-egy szobor a keze alatt. 

De tart workshopokat is, ahol az alapfogásokat tanítja meg az érdeklődőknek. A legjobban a dinnyét és a tököt szereti faragni, mert méretük okán igazi teret adnak az alkotásoknak. Ezekbe portrékat, képet, feliratot, bármit bele tud faragni. De szívesen használja a sajtot és az avokádót is.

Zombori Szimonetta jelenleg főként kézműves táblás csokikat és csokiszobrokat farag
Fotós: Beküldött fotó

Szimonetta folyamatos gyakorlással a legprofibbak közé küzdötte fel magát. Az évek alatt több világhírű cégnek is dolgozott, így például a L'Oréalnak évről évre ő készíti a halloweeni dekorációját Londonban. Profizmusát jelzi az is, hogy szinte bárkinek az arcképét kifaragja. 

Az eddigi legizgalmasabb felkérése az volt, amikor négy legendás énekest – Elton Johnt, Ed Sheerant, Freddie Mercuryt és David Bowie-t – kellett tökből kifaragnia – mesélte hírportálunknak az Angliában élő tiszaalpári művész.

Szimonetta arról is beszélt, hogy mivel a zöldség- és gyümölcsfaragás szezonális, kellett keresnie olyan alapanyagokat, amik állandóan a rendelkezésére állnak, így jött a csoki- és a szappanszerelem. Jelenleg főként kézműves táblás csokikat és csokiszobrokat farag, de szeretné megtanulni a bonbonkészítést is. Alkotásait saját webshopján árulja, de hosszú távú tervei között szerepel, hogy családjával hazaköltözik és saját üzletet nyit a fővárosban.

Japánban már a gyerekek is tanulják a zöldség- és gyümölcsfaragást

A japán zöldségszobrászat, a mukimono a XVI. században vált népszerűvé, amikor hivatalos elismerést kapott művészeti ágként. Azóta a japán szakácsképzésnek fontos tananyaga. A japánokkal azonos időben Thaiföldön is felbukkant az ételszobrászat: először a Loi Krathong tutajfesztivál idején, amikor a szokásnak megfelelően az ünnepségen részt vevők egyedileg ékesítették csónakjaikat.

1364-ben Phra Ruang király egyik szolgája gondolt egyet, és a tutajára nem mindennapi díszítést tett: zöldségből készített madarat és virágot, ezekkel indult a fesztiválra. A királyt annyira lenyűgözte a faragás élethűsége és szépsége, hogy elrendelte: minden nőnek meg kell tanulnia ezt az új művészetet. Az évszázadok múlásával azonban a lelkesedés egyre gyengült, így az érdeklődés felélesztése érdekében ma már az iskolákban is oktatják az ételfaragás művészetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!