Szabadidősport/Galériával

2022.10.04. 19:58

Generációk találkoztak a szabadszállási honvédelmi túrán

Az eső sem riasztotta el azt a több mint háromszáz túrázót, akik a hétvégén a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesülete által rendezett Őszi Strázsa Honvédelmi Túra 17, vagy 30 kilométeres távján elindultak.

Gulyás Sándor

Az időnként szakadó esőben a túra résztvevői bejárhatták az egykori helyőrség volt objektumait

Fotó: Gulyás Sándor

– A Bajtársi Egyesületek Országos Szövetsége által meghirdetett pályázathoz csatlakozva az „előttem az utódom” szlogennel, az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság és alárendelt szervezetei, valamint vállalkozók támogatásával szervezte az egyesület a sorrendben IX. őszi túráját, ami része az „Ötpróbával Párizsba”, a „Kiskunsági Barangolók”, a „Világ Gyalogló Nap”, az „Egészséges Bács-Kiskunért” és az „Európai Sporthét” rendezvénysorozatoknak is – mondta el hírportálunk érdeklődésére Buza Vince, a szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub Strázsa Túraegyesületének elnöke.

Az időnként szakadó esőben a túra résztvevői bejárhatták az egykori helyőrség volt objektumait, az egyik ellenőrző ponton, az Erdei-pihenőben megismerhették Szőrös Zoltán önkéntes területvédelmi tartalékos hadnagy fegyvergyűjteményét. A célba érkezést követően egy kiállítás megtekintésével emlékezhettek meg az MN Páncélos és Gépjárműtechnikai Kiképző Központ alapításának 60. és az MH Alföldi Kiképző Központ alapításának 25. évfordulójáról. A délutáni hivatalos programot az MH Szentendrei Helyőrségtámogató Parancsnokság fúvószenekarának koncertje nyitotta meg. Vezényelt Rixer Krisztián őrnagy. 

A túra résztvevőit megtisztelte jelenlétével Csinga Mihály ezredes az MH Tartalékképző és Támogató Parancsnokság törzsfőnöke, aki gratulált a túrázók lelkes kitartásához, a szervezők és támogatók teljesítményéhez és kiemelte, hogy ez a rendezvény szép példája a múlt, jelen és jövő találkozásának.

– Egy nagy katonamúlttal rendelkező helyszínen, egykori katonák szervezésében bemutatkoztak a jelen katonái, reményeink szerint a jövő katonáinak – fogalmazott az ezredes, aki beszédében hangsúlyozta a tartalékos katonák szerepének jelentőségét a honvédségen belül, majd megnyitotta a Magyar Tartalékos Honvédek Napja alkalmából országosan szervezett több napos rendezvénysorozatot.

A település polgármestere, Darabos József dicsérte a túrázók kitartását és külön gratulált az Idősek Világnapja alkalmából az érintett résztvevőknek. Köszönetét fejezte ki a Honvéd Nyugdíjas Klub tagságának, akik meghatározó szerepet töltenek be a város közösségi életében.

A célba érkezést követően a túrázók egy forró tea és ebéd elfogyasztását követően a Magyar Honvédség feladatrendszeréről, a hivatásos- a szerződéses- és a tartalékos katonák szolgálati körülményeiről az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 13. toborzóirodájának munkatársaitól kaptak tájékoztatást. Az MH Anyagellátó Raktárbázis sátraiban lehetőség nyílt a honvédségnél rendszeresített öltözet, felszerelés és fegyverzet, az MH Légijármű Javítóüzem kiállítóhelyén pedig egy L-39-es Albatrosz katapultülésének megtekintésére, „kipróbálására”.

A kecskeméti Gáspár András Technikum, a kiskunmajsai Tomori Pál Katolikus Gimnázium, Technikum és Kollégium, valamint a Kiskunhalasi Dékáni Árpád Technikum kadétjai, amellett, hogy közülük közel százan a túrán is részt vettek, tájékoztatást kaptak a Honvéd Kadét Programba történő jelentkezés feltételeiről.

– Az ország 87 települését képviselő túrázók közül a választott 17 kilométeres távot legfiatalabbként a 8 éves Botos Léna, Fábián Olivér, Józsa Ádám és Juhász Ákos, legidősebbként a 78 éves Kusztos Lajosné teljesítette. Valamennyien szabadszállásiak. A 30 kilométeres távot legfiatalabbként a 15 éves budapesti Szigeti Mátyás, a legidősebbként a szintén budapesti 84 esztendős Zsolnai István teljesítette – mondta el Buza Vince.

A program során a résztvevőknek lehetőségük volt helyi termékek kóstolására és megvásárlására is. A rendezvény lebonyolítását az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred 38. Merász Mihály Területvédelmi Zászlóalj önkéntes területvédelmi zászlóalj katonái segítették és szabadszállási vállalkozók, valamint a helyi önkormányzat támogatta.
A szervezők felhívták a figyelmet, hogy december 17-én a Téli Strázsa túrán, valamint 2023. március 25-én a X. Strázsa Honvéd Teljesítménytúrán a Petőfi bicentenárium jegyében lehetőség lesz Petőfi Felső Kiskunsági barangolását követve Kiskőrös, Dunavecse, Szalkszentmárton és Szabadszállás Petőfi-emlékhelyeit és hagyományait is megismerni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában