Körkép

2022.11.30. 06:55

Idén drágábban vásárolhatunk fenyőfát karácsonyra

November végén ismét kezdetét vette a fenyőfa árusok munkája. Várhatóan idén is a Nordmann-fenyő lesz a legkeresettebb fafajta. Ahogy sok más áru esetében, a fenyőfák ára is emelkedett a tavalyi, illetve a tavaly előtti áraihoz képest.

Szalay Tamás

Siska István mindenkinek azt tanácsolja, ne hagyja az utolsó napokra a fenyőfavásárlást

Fotó: Szalay Tamás

Siska Istvánnál jártunk, akinek a város egyik legnagyobb fenyőfa lerakata van a kecskeméti vízműdombnál. Idén is van választék bőven a legnépszerűbb fafajtákból. A legtöbb értékesítést a nordmannból várják, de készültek a hagyományosabbnak mondható luc-és ezüstfenyővel is, amiknek az ára is kedvezőbb. 

István elmondta, hogy 2021-ben nem emeltek árat a fenyőfáknál, idén azonban a 2020-as árakhoz képest 10-15%-kal kerülnek majd többe a fenyők. Eszerint az ezüstfenyő ára 5.500 forint/méter, a Nordmann-fenyő 8.000 forint/méter, illetve az újabban, szintén nagyon kedvelt fenyőfajtának, a kolorado-fenyőnek az ára 8.900 forint/méter.

Sokan mostmár egyre tudatosabban választják a földlabdás fenyőfákat, mégis a legtöbben még mindig inkább a vágott fát részesítik előnyben. Ennek egyszerűen az a magyarázata, hogy kert vagy szabadon használható zöld terület hiányában, nem tudják megoldani a fák kiültetését vagy elhelyezését. 

A műfenyők is egyre nagyobb teret hódítanak, de drágaságuk és a jellegzetes karácsonyi fenyőillatuk hiánya miatt az „élő” fákat még nem sikerült kiütniük a nyeregből.

Magyarországon a legtöbb helyen hazai fákat árulnak. Zala és Sopron megyében foglalkoznak leginkább a fenyőfa termesztéssel. Mire egy fenyőfa karácsonyfává érik, addig – fajtától függően – sok évnek el kell telnie. A lucfenyők nőnek a leggyorsabban, ezeket 5-8 éves korukban szokták kivágni, az ezüst fenyőket 6-11 éves korukban, míg a Nordmann-fenyőket csak 8 éves koruk után használják fel. 

A faárusok is nehéz helyzetben vannak, mert a fák nevelésével és gondozásával járó költségek náluk is emelkedtek. A vegyszer árak, az üzemanyag árak emelkedése és az idei meleg, csapadék hiányos nyár szükségessé tette a fenyőfák áremelését is.

Az emberek többsége karácsony előtt 3-4 nappal szokta beszerezni a fenyőfát. Siska István azonban arra biztat mindenkit, hogy időben gondoljanak a beszerzésre, mert akkor tudnak a vásárlók megfelelő fát választani, ha van miből.

Ráadásul sok helyen arra is van lehetőség, hogy karácsonyig a vásárlás helyszínén hagyjuk a fát megőrzésre, így nem kell a lakásban megoldani a tárolását.

Ha gondot okoz a fafajták közötti választás, akkor az alábbi fajtajellemzőkkel adunk egy kis segítséget:

– Klasszikus karácsonyfaként a lucfenyőt tartjuk számon. Ez az Észak- és Közép-Európa hegyvidékein honos fafaj, igazi fenyőillatot áraszt magából, és ennek a fenyőfajtának a legkedvezőbb az ára. Viszont levelei szúrósak, és a fa nedvesség tartalmának csökkenésével hamar lepotyognak.

– Az ezüstfenyő kevésbé hajlamos a lombvesztésre, de levelei ennek a fajtának is szúrósak. Különleges, ezüstös fénye miatt kedvelik sokan. Közepes árkategóriába tartozó fenyőfajta.

– A Nordmann-fenyő a legkedveltebb, mert egyáltalán nem peregnek a tűlevelei, sőt puhábbak is, mint a többi fenyőfajtáé, így kevésbé szúrósak. Emellett élénk zöld színe, és jó illata miatt választják gyakran ezt a fajtát.

– Egyre több helyen találkozni már a kolorádói jegenyefenyővel, ami szintén egy nagyon dekoratív fenyőfajta, citrusos fenyőillattal. Ezüstös-zöldes levelei vannak, amik nem szúrnak és nem hullanak, így könnyen díszíthető. Azonban ez a fenyőfajta a legdrágábbak közé tartozik. 9.000 forintos méterenkénti ára van idén a kolorádói fenyőnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában