Kiadvány

2022.12.02. 18:01

Képes album készült a 120 éves halasi csipke születésnapjára – galériával

Egy százhatvan oldalas új képes albummal tisztelegnek az idén 120 éves halasi csipke előtt, amelynek első darabjait 1902 decemberében a Magyar Iparművészeti Társulat karácsonyi kiállításán mutatott be először a nagyközönségnek Dékáni Árpád. A kötetet Erdei T. Lilla etnográfus, csipkeszakértő és Szakál Aurél, a kiadvány szerkesztője mutatta be a halasi Csipkeházban rendezett ünnepség keretében.

Pozsgai Ákos

Egy százhatvan oldalas új képes album mutatja be a halasi csipkét

Fotó: Pozsgai Ákos

Az új magyar varrott csipke megszületése Dékáni Árpádnak köszönhető, az eredeti technika azonban Markovits Mária érdeme. A ma már Hungarikumnak számító halasi csipke története 1902-ben indult.

– Minden közösség birtokol kincset, egy, az utókornak megőrzésre méltó értéket, kiemelkedő teljesítményt. Ezeknek az értékeknek közösségformáló, összetartó és identitáserősítő képessége van. A halasi csipke ilyen a kiskunhalasiak számára, amely ma már világszerte bizonyítja, hogy egyediségével, különlegességével és minőségével csúcsteljesítményt képvisel, uralkodóházak és a Vatikán kapuja is megnyílt előtte – hangoztatta köszöntőjében Kuris István László alpolgármester, aki szerint a jeles évfordulóra készült képes album elénk tárja azt a hihetetlen gazdagságot és sokszínűséget, amely a látogatót körbeveszi a halasi Csipkemúzeumban.

Erdei T. Lilla etnográfus, csipkeszakértő a könyvet bemutatva elmondta, hogy nem egy újabb katalógus született, hanem egy összefoglaló, részletekbe menő bemutató, ami a halasi csipke korszakait elemzi és mutatja be történetekkel, összefoglalásokkal.

– Az alkotókról is képet kaphatunk, valamint az utóbbi 15–20 évben készült csipkék mind láthatók benne. A 160 oldalas albumban 203 műtárgyfotó és 101 darab archív kép található, köztük olyan felvételek, amelyekkel eddig nem találkozhatott a nagyközönség – mondta a szakértő.

Az album szerkesztője és ötletgazdája Szakál Aurél, a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója volt, aki a bemutatón arról beszélt, hogy egy közérthető, jól követhető, szakszerű és küllemében impozáns kiadvány elkészítésére törekedtek.

Szécsiné Rédei Éva, a Csipkeház igazgatója elmondta, hogy több mint hétszáz példányban jelent meg az album, amely a jövőnek is szól. Bízik abban, hogy hozzájárul ahhoz, hogy a halasi csipke még hosszú ideig fennmaradjon.

Pajor Kálmán, a Halasi Csipke Közalapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, hogy jövő tavasszal nem rendeznek nemzetközi csipkekiállítás a Csipkeházban, viszont márciusban Budapesten, a Vajdahunyadvárban terveznek egy reprezentatív csipkebemutató kiállítást a Királyok termében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!