Gong Rádió

2023.02.01. 06:50

Továbbra is hetente szállítják a társasházak szelektív hulladékát Kecskeméten

Prof. dr. Sztachó-Pekáry István alpolgármester és Csongor Attila, a DTKH ügyfélkapcsolati vezetője volt a Gong Rádió Mai téma című műsorának vendége kedd délelőtt. A vendégek a heti rendszerességű szelektív hulladékgyűjtés tapasztalatairól és a közterületi kukatárolók létesítésének lehetőségéről beszéltek.

Horváth Péter

Forrás: shutterstock.com / illusztráció

Sztachó-Pekáry István értékelte a heti rendszerességű szelektív hulladékgyűjtést. A DTKH autói januárban hetente gyűjtötték a belvárosban és a Széchenyivárosban a kihelyezett szelektív hulladékot. Az alpolgármester elmondta, hogy novemberben indult az a pilot projekt, mely keretében a belvárosi és széchenyivárosi társasházak szelektív hulladék begyűjtése nem a megszokott kéthetenkénti periódusban történt, hanem hetente vitték el az újrahasznosítható hulladékot. Ennek következtében a kukák nem teltek meg annyira, és kevesebb szelektív hulladéktároló kukára volt szükség. A kedden befejeződött projektet sikeresnek ítéli az alpolgármester. Ennek köszönhetően február 1-től újabb projekt kezdődik, egy nagyobb területen. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy az új kezdeményezés is a társasházakat érinti, a családi házak esetében marad a kéthetenkénti szelektív hulladékszállítás.

Csongor Attila elmondta, hogy a szelektív szállítási naptár fennmarad, és a projektbővítés június 30-ig szól. A Széchenyiváros és a belváros benne maradt a projektben, utóbbi bővült a Mátis Kálmán és a Szabó Kálmán utcai társasházakkal. Ezen kívül a Hunyadiváros és a Műkertváros került bele a kiterjesztett heti szelektív hulladékszállítás körébe. A páros hét keddjein a Széchenyiváros, a Műkertváros és a Hunyadiváros területén lesz a plusz ürítés. A belvárosi területről pedig minden páros hét szerdáján tartanak többlet szelektív hulladékszállítást.  

A társasházak tájékoztatást is kaptak a közös képviselőkön keresztül, illetve a DTKH honlapján is tájékozódhatnak az érintettek, ahol utca szerinti bontásban tüntették fel a plusz ürítés útvonalát.

Az alpolgármester a zárható kukatárolókról is szót ejtett. Elmondta, hogy az önkormányzat korábban úgy döntött, hogy közterületen szabadon hulladéktároló edényeket a jövőben nem tárolhat a lakosság. 

Amennyiben ez mégis kint van, az szabálysértésnek minősül, ami előbb-utóbb büntetéssel is jár majd. 

Olyan építményeket létesíthetnek a társasházak, melyekben a hulladéktároló edényeket elhelyezhetik. Ezt csak hatósági eljárás keretében lehet megvalóstani, engedélyeztetni kell és bizonyos tervek alapján lehet létesíteni. 

–Ehhez hatósági engedély kell az önkormányzattól építészeti szempontból, és bizonyos esetekben a katasztrófavédelem hozzájárulása is szükséges. 

– hangsúlyozta az alpolgármester. 

– Ez utóbbi azért fontos, mert nem lehet olyan helyen a kukatároló, ami a tűzoltók felvonulási területe. Jelenleg az első ütemben jelentkező társasházak képviselői aláírták a létesítésről szóló szerződést, és a héten vagy jövő héten megkezdődik az edénytárolók építése.  Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy csak ott tudják elkezdeni ezt a munkát, ahol már az összes engedélyt beszerezték. Várhatóan április közepére–végére építik meg az első ütem közel 20 edénytárolóját.

Csongor Attila azt javasolta, hogy ahol nincs kukatároló építmény, és ahol a lehetőség adott, a társasházak oldják meg a saját területükön a hulladékgyűjtők tárolását, és azok csak az ürítés idejére kerüljenek ki közterületre. Az ügyfélkapcsolati vezető azt is tanácsolta, hogy azok a társasházi közösségek, melyek még nem tárgyalták a hulladékgyűjtők elhelyezésének lehetőségét, fontolják meg a kukatárolók engedélyeztetésének lehetőségét.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában