Kulturális program

2023.06.09. 14:16

Saját népviseleti ruhát is készítettek a jakabszállásiak – galériával, videóval

Elkészült a Jakabszállás 100 éves történetét bemutató könyv. A közönség csütörtökön ismerhette meg a Sántha György Művelődési Házban, ahol a műsor keretében az elmúlt évek kulturális programjait is bemutatták.

Sebestyén Hajnalka

A Jakabszállás 100 éves történetét bemutató könyv

Fotó: Sebestyén Hajnalka

A helyi lakosság kíváncsian fogadta az új Falukönyvet, mely a település 100 éves történetét elevenítette fel. Az est folyamán több kulturális csemege is színesítette a programot. 

Két kiállítást láthattak a résztvevők: a diákok rajzait és a tojásdíszítő szakkör alkotásait. Szabó György Róbert polgármester a gyerekek munkáit méltatta elsőként. Elmondta, hogy a Covid idején alakult meg a Kis Picassok klubja, melynek keretében nagyon sok szép munka született Fazekas Emőke tanárnő jóvoltából. Az alkotások számos rajzpályázaton szép eredményekkel szerepeltek az elmúlt időszakban. Egy tanuló, Kis-Juhász Helga pedig országosan is kiemelkedő sikert ért el. 

A rendezvény egyben A helyi identitás és kohézió erősítése Jakabszálláson és Fülöpjakabon című projekt záróünnepsége is volt. A részletekről Csorbáné Sipos Szabó Mária művelődési szakember adott részletes tájékoztatást. Mint mondta, mind Jakabszállás, mind a szomszédos Fülöpjakab programok sokaságát valósította meg. Többek között Jakabszálláson nagy hangsúlyt kapott a múlt és a kultúra értékeinek megmentése, éltetése. A tojásfestő szakkörtől a néptáncig, gasztro-foglalkozásokig, citerás- és varró programokig sokféle tartalmat kínáltak a helyiknek. Egyik nagy büszkeségük, hogy elkészült a település népviselete is, melyet több hölgy már viselt is a rendezvényen. 

A projekt keretében jól működik a Jakabi Kultúrműhely, ami ma már 35 fővel dolgozik. Előadásaik sikeresek, például az Óz, a nagy varázsló eddig tíz meghívásnak tett eleget és mintegy 1700-an látták. Januárban a fővárosi Pajta színházban adták elő a vármegyét képviselve, szintén nagy sikert arattak.

Kun Zsófia, a Bács-Kiskun Vármegye Nemzeti Művelődési Intézet igazgatója beszédében az Andrásiné Csáki Ildikó által vezetett tojásfestő szakkört méltatta, mely 20 héten át zajlott.

Az esemény végén Szabó György Róbert polgármester a Falukönyvről szólt. Öt év munkájának eredménye, hogy elkészült a település múltját és jelenét prezentáló, fényképekkel színesített kötet. A tervek szerint ez csak az első lenne. Szeretnék folytatni, melyhez kérik is a lakosságot, hogy osszák meg velük emlékeiket, melyek által megőrizhetnék az utókornak Jakabszállás múltjának értékeit.

A könyv összeállítása hatalmas munka volt, de sokkal több lett mint egy kötet. Egy időutazás, mely segít megismerni és megbecsülni a múltat. Bemutatja azokat az embereket, akik nélkül ma nem lenne Jakabszállás az a hely, amit ismernek és szeretnek. A történet 100 évvel ezelőttről indít, amikor az első telepesek házakat kezdtek építeni. 

A polgármester a végén a kincsesládájából néhány igazi kuriózumot is bemutatott: egy nagyon régi Magyar Királyi Posta bélyeget, melyen jakabszállási bélyegző van, egy 1994-es dedikált Jakabszállásról írt könyvet, egy 1935-ös képeslapot a településről, valamint egy 19. századi Kiskunszabadszállási iratot, mely a jakabi földek bérbeadásáról szólt.

A műsorban felléptek az Apróláb szakkör tagjai, Bartus Bence hegedű kíséretével, valamint a Líra Zeneiskola tanulói. 

A cikkben szereplő videó megaláható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában