Bács-Kiskun

2023.06.09. 15:57

Medárd meghozta a csapadékot, de megyeszerte sok gondot okoz az eső

A népi hiedelem szerint, ha Medárd napján esik, akkor a következő negyven napban is esni fog. Viszont ha Medárdkor nem esik az eső, negyven napig szárazságra kell számítani.

dr. Barta Zsolt

Hatalmas felhőszakadás volt Baján

Fotó: Goda Zoltán

Csütörtökön, a neves név napján esett Kecskeméten, ahogy a megye több területén is. Sőt, pénteken 10–20 milliméter eső hullott le egyetlen nap során. Ha a népi megfigyelés bejön, akkor az ember azt gondolhatja, hogy a jóslás alapján még aratás kezdetén is zuhog majd az eső.

Kujáni László agrár- és növényvédelmi szakmérnök, aki a feleségével Kecskemét határában egy mintagazdaságot felügyel, azt mondta, hogy három hete volt a tegnapi esőhöz hasonló csapadék, akkor is csak tíz milliméter hullott náluk. Azaz a csapadékra szükség van, de az eső eloszlása rapszodikus térben és időben is. Például egy hete Somogy vármegyében járt, a zselici részen. Ott a mély fekvésű területeken derékig állt a búza a vízben. Nálunk pedig nem volt eső, illetve kissé később egy kevés a tanyán. Az eső nagyon jól jött most. Bár a cseresznye lehet, hogy kireped, de a kukoricának, a napraforgónak, az árpának kellett a nedvesség, azonban a búzának védekeznie kell. Itt ugyanis a fuzárium megjelenhet, az pedig nagy kárt okozhat a gabonában.

A zöldségnek, a gyümölcsösöknek, például a szőlőnek jól jönne, ha megfelelő időben, megfelelő mennyiség esne 

– mondta Kujáni László. A Homokhátság talaja szinte minden csapadékot képes elnyelni.

A keceli Fresh Fruit cég minden évben ingyen kínálja több településen a friss meggyet a járókelőknek. Vajon az idén lesz-e mit kínálniuk?
Fotó: Barta Zsolt

Torgyikné Danis Éva kiskőrösi gyümölcstermesztő is osztja Kujáni László álláspontját: a csapadékkal az a baj, hogy egy alkalommal esik rengeteg. Például péntek hajnalban nagy vihar volt Kiskőrösön és a környékén, legalább 20 milliméter eső esett. Ez a nagy mennyiségű víz az érett cseresznyéket kirepeszti. Kevés ráadásul a gyümölcs, mert a tavaszi fagy következtében közel a fele elfagyott. Nagyon nagy a fák lomkoronája, a szél nem járja át, így a nedvesség sokáig megmarad. Ez pedig a betegségek kialakulásának kedvez.

Juhos Csaba, a keceli Fresh Fruit TÉSZ elnöke azt mondta, hogy a jubileum és a meteor meggyféléknek most gondot jelent az eső, mivel kirepednek. A kései meggyet azonban még nem zavarja a jelenlegi esőzés, a gyümölcstermesztőknek azonban számolniuk kell a nedvesség miatt kialakuló betegségekkel.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!