Nagykőrös

2024.03.25. 11:30

Fogy a lábasjószág, nőnek az árak 

Főleg az apró lábasjószágok felhozatala jellemezte a vasárnapi nagykőrösi országos vásár állatállományát. Akik megalapozni vagy bővíteni akarják állatállományukat, az Iréneket ünneplő sokadalomban találhattak maguknak bőséggel baromfit, nyulakat vagy malacokat.

Miklay Jenő

Az állattartásra alkalmas portákra többnyire a tavaszba menően vásárolják meg a hizlalnivalót. Borsos árat kértek értük a tenyésztők: például a napos libákért 2500-3000, a rántani való csirkéért 3000, a nagy Bráma fajtájú kakasokért 11-12 ezer forintot. A tél végi vásárhoz képest 10-15 százalékkal drágultak a jószágok. 

állatvásár, Nagykőrös, árak
Kacsavásár. A nemes fajtákért elkértek 8–9 ezer forintot.
Fotó: Miklay Jenő

Közel ilyen mértékben emelkedtek a malacok árai is. A háztájikban ilyenkor fogják hízóba a két-három hónapos jószágokat, megalapozván azokkal a családi disznótorokat. Utóbb 41-43 ezer forintot fizettek a választásiakért a nagyobb süldőkért pedig 50-65 ezer forintot. Fehér József helyi gazdálkodó szerint az egyre nagyobb hiány veri fel az árakat. A tenyésztési költségek folytonos emelkedése, az értékesítés bizonytalansága miatt a kisgazdaságok sorra abba hagyják a tenyésztést.  Fogy a sertés a romániai felvásárlók. üzletkötései által is, az utóbbi hónapokban folyamatos az állatok kiszállítása.   

Tavalyhoz képest nemigen változott a szarvasmarhák ára. Bizonytalan ugyan az összehasonlítás, mert legutóbb csak néhány borjat árultak. Patonai Antal kecskeméti tenyésztő szerint már-már elfogy a kisüzemi szarvasmarha állomány.

– A tejelő, vagy a húshasznú állománnyal a jövedelmezőség  régóta közelít a ráfizetéshez. Inkább csak az idősebb tenyésztők próbálnak velük boldogulni, ők más tevékenységet már nem akarnak vállalni. A fiatalok pedig hozzá se fognak, mert úgy látják, a piacon csak veszteni lehet a szarvasmarhákon, nemigen térül meg a költségük. Sokba kerül a takarmányozásuk, ezért ma már inkább csak a szántóföldi növénytermesztő háttérrel rendelkezők bírják fenntartani gazdaságukat – mondta el tapasztalatát a gazda.

A lóvásárnak fenntartott területre senki sem hajtott állatot. A vásározáshoz szükséges okmányolások költségessége miatt. Közel 50 ezer forintba kerül a vérvétel, a takonykór vizsgálata, a mikrochip, vagyis összességében a lóútlevél kiváltása. Ezt túl nagy kiadásnak tartják a bizonytalan értékesítéshez.

állatvásár, Nagykőrös, árak
A kicsik legszívessebben házinyulakat vásárolnának.  
Fotó: Miklay Jenő

A vásárba kilátogatók sokaságát főleg a tavaszi ruhafélék érdekelték. Azt mondják, az országos vásárokban mindenféléhez olcsóbban lehet hozzájutni a kiskereskedelmi árakhoz képest. Túlzás ez az állítás, de amiért mégis sokan a vásárokra esküsznek, annak oka a hatalmas választék. A kisiparosok is jól megkérik portékájuk árát, ám termékeik többnyire tényleg jó minőségűek. Ezért például a vesszőkosarakat jóformán csak a vásárokban szerzi be az alföldi ember. 

Kapósaknak tűntek más háztartási eszközök is továbbá a külföldről szerzett s az itthoni bolti árukhoz viszonyítva olcsóbban eladható kávék, édességek, konyhai, egészségügyi papíráruk adták a vásárfiák jelentős részét. 
 

Gazdasági állatok ára (ezer forint)
Választási malac41–43
Süldő (30 kg)50–65
Hízóbika (3 hó)230–250
Üsző (40–50 kg)200–230
Vágójuh 50–60
Vágólúd6–12
Vágótyúk3–4
Vágókacsa5–9
Pulyka6–12
Napos kacsa0,8–1,2
Naposcsibe0,6–0,7
Rántanivaló csirke4

Forrás: Irén-napi vásár

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!