Kecskemét

2024.03.27. 16:43

Milliókkal akarta lehúzni a húscézárt a Silver diszkó kidobóinak főnöke, de csak tanúként hallgatták meg

A kecskeméti Silver-ügyként elhíresült emberölési ügyben egy volt kommandós tanúskodott szerdán, aki a diszkót védő rendőröket irányította. Elmondása alapján J. István, a kidobók főnöke vádalkut kötött az ügyészséggel. Szabadulásáért cserébe Piero Pini olasz húscézár és a Silver kidobóinak ügyét adta a vádhatóságnak.

Baon.hu

A 2000 októberi helyszíni szemlebizottság akkori vezetőjével folytatódtak a kecskeméti Silver-ügy tanúmeghallgatásai szerdán a Kecskeméti Törvényszéken. A férfi akkor a vizsgálati osztályon dolgozott, és szűkszavú vallomásában kifejtette, hogy semmi másra nem emlékszik, mint amit a 2020-as kihallgatásán jegyzőkönyvbe mondott. Azt mondta, hogy kiérkezéskor látta, hogy az áldozat fejtetőjéről hiányzik a koponyacsont, és azt feltételezte, hogy a sérülést az elhaladó vonat lelógó alkatrésze okozta. A tanú azt mondta, hogy a vérnyomok hiánya és az áldozat melletti vérnyomszennyeződés arra utal, hogy G. János a sínek között szenvedett halálos sérülést.  

Silver, tárgyalás, ügyészség
Milliókkal akarta lehúzni a húscézárt a Silver diszkó kidobóinak főnöke, de csak tanúként hallgatták meg
Fotó: Baon.hu

Papírlapon árulták a sztorit

A tanúvallomást követően a másodrendű vádlott védője szólt, és kifejtette, amit már előző beszámolónkban is írtunk: egy bizonyos N. György 1,5 és 10 millió forint összegért árulta azt a papírlapot, amin állítása szerint az ominózus este valódi eseményei szerepelnek. Ez a papír N. György szándékai szerint vádalku tárgyát is képezte volna. A védő emlékeztetett, hogy a szegedi, a szombathelyi és a váci börtönöket is megjárt férfi cellatársa volt D. Csaba koronatanú, aki így megismerhette a papíron szereplő információkat. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ízig-vérig bűnözők tettek vallomást az ügyben, így az életszerűség és a szavahihetőség kérdéses. Ennek alapján kérte N. György tanúkénti meghallgatását.

Egy bizonyos A. László neve is előkerült, aki szintén cellatársa volt N. Györgynek, és akinek jelenlétében vetette papírra a tényállást. A. László csak azért nem vásárolta meg a – vélhetően vádalkura felhasználható – papírt, mert nem volt 1,5 millió forintja. A férfi azt állította, hogy G. János már a Silver parkolójában meghalt és úgy vonszolták oda a sínekhez.

A rendőröket beépítették a kidobók közé 

A tárgyalási nap másik tanúja meghatározása szerint vállalatbiztonsági szakember. A silveres időkben ő volt az ott biztonsági őrként dolgozó rendőrök, kommandósok vezetője. Itt elhangzott, hogy a Silver diszkó működésének bizonyos aspektusairól nem beszélhet, mert azok államtitoknak minősülnek, az információkat 80 évre titkosították. Hogy mire utalhatott, nem tudjuk, de a korábbi tárgyaláson elhangzott, hogy a rendőröket beépítették a kidobók közé információszerzési céllal, így akár ennek részleteiről is szólhat a titkosítás.

A tanú elmondta, hogy két csoport őrizte a Silver, illetve a belvárosi Extreme diszkó rendjét: a J. István vezette kidobók, és az ő általa irányított kommandósok, illetve a készenléti rendőrök, akik az Akadémia körúti Robinson diszkót védték. A rendőrök a bűnügyi vezetés tudomásával, sőt, kérésére vettek részt a védelemben.

Mint elmondta, nekik semmihez nem kellett nyúlniuk, csak ha balhé volt, akkor léptek közbe. Bent nem szerettek mutatkozni, azért, hogy ne legyen köztudomású a jelenlétük. Általában villanyoltáskor mentek be a diszkóba, és átnézték a termeket, hogy van-e drog szétdobálva. Egyébként az estét a parkolóban töltötték. Arról is beszélt a tanú, hogy a szóban forgó estén nem hallott semmit, ami az ügyhöz kapcsolódott volna. Akkor J. István, a kidobók főnöke 22 óra körül elment, és nem volt jelen az este folyamán, a Varga tanyára ment személyi testőrével. Erre azért emlékszik, mert fizetésnap volt, és Budapestről kellett jöjjenek kifizetni őket J. István távolléte miatt.

A tanú kitért arra, hogy a rendőrségen és a bűnözői körök is gyűlölték J. Istvánékat, mert felborították a város addigi rendjét, szétverték a bűnözést, valamint a bűnözők és a rendőrségi „tartótisztek” kapcsolatát is. A vádlottakkal jó viszonyban lévő tanú szerint csak J. István személyi testőréénél volt vipera, senki másnál, de ő sem használta soha. Azt is megjegyezte, hogy szerinte viperával nem lehet az áldozatéhoz hasonló súlyos sérülést okozni.  

A tanú úgy fogalmazott, hogy megdöbbent, hogy hisz az ügyészség J. Istvánnak a Silver-ügyben. Elmondta, hogy a több milliárd forintos áfacsalással vádolt olasz húscézár, Piero Pini ügyében Pini mellett dolgozott az akkori főügyész kérésére. Ugyanis J. Istvánék kétmillió euróval akarták – mint fogalmazott – lehúzni a milliárdos vállalkozót. Szerinte J. István egy csomagot adott át vádalku keretében az ügyészségnek: Pini ügyét és a Silver-ügyet. Szerinte a vádalkura az is utal, hogy Pini ügyében csak tanúként hallgatták meg.

Vallomása szerint igaztalan szóbeszéd az, hogy G. Jánost, illetve társát egy autó ellopása miatt kellett elverniük a kidobóknak. A tanú azt is elmondta, hogy N. Tamás elsőrendű vádlott megkereste őt, és panaszkodott neki a hazugságvizsgálat körülményeiről.

Az ügy tárgyalása április 15-én folytatódik, és megfelelő körülmények fennállása esetén a perbeszédek is elkezdődhetnek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában