Galériával - Videóval

2022.05.16. 17:31

Hetvenéves lett a békéscsabai Kölcsey óvoda

Jubileumi műsorral ünnepelte fennállásának hetvenedik évfordulóját május 16-án a békéscsabai Kölcsey óvoda. Az 1952 telén megnyitott intézményből már a kétezredik gyermek bont idén szárnyat.

Nagy Szilvia; [email protected]

Fotó: Bencsik Ádám

Pribelszki Péterné intézményvezető köszöntője és a Búzavirág nagycsoportosok tavaszi dalos táncfüzére után Varga Tamás mondott ünnepi beszédet. Az alpolgármester kiemelte, fontos megállni egy pillanatra és visszatekinteni az elmúlt évtizedekre. Hozzátette, Békéscsabán 1955-ig kilenc területi és öt üzemi óvodát létesítettek, köztük a kapuit 1952-ben megnyitó Kölcseyt. 

– A 80-as években került az államtól a város fenntartásához, vészterhes időket is megélt, de a fókuszban mindvégig a gyerekek szeretete, gondos, erős, szakmai alapokon nyugvó nevelése állt – emelte ki Varga Tamás, hozzátéve, jöhettek nehézségek, megszorítások, szakmaiatlan utasítások, ám a legfontosabb küldetés, a gyerekek biztonságos, színvonalas ellátása töretlenül stabil maradt. Hangsúlyozta, a közelmúltban is akadt komoly kihívás, ám a koronavírus-járvány során az itt dolgozók nem engedték el a gyerekek kezét, hanem kreatívan és pozitív szemlélettel – ha kellett online, vagy maszkban – elérték óvodásaikat. 

– Az intézmény a hosszú évek során a város, a szülők legkedveltebb óvodái közé került, amiben szerepet játszik az elődök tisztelete, a szakmai színvonal, a jól bevált pedagógiai programok továbbvitele, az aktuális trendekhez igazodás, azaz a minőségi rétegződés – tette hozzá. 

Pribelszki Péterné kiemelte, a Kölcseyben dolgozó óvodapedagógusok mindig hittek a csodákban, amelyet igyekeztek becsempészni a hétköznapokba is. 

– Minden ember azzal a szándékkal éli életét, hogy nyomot hagyjon a világban, a pedagógusok pedig szerencsések, mert odaadó munkájukkal láthatatlanul alkotnak maradandót – fűzte hozzá az intézményvezető, aki az ünnepi készülődés során a régi iratok, csoportnaplók, dokumentumok között sok megható, kedves emlékre bukkant. A Viharsarok népében hetven éve megjelent cikket idézve kiemelte, egy három csoportos, 83 férőhelyes, szépen berendezett, napfényes óvoda nyitotta meg kapuit hetven évvel ezelőtt. Falai között mindenki a lehető legmagasabb színvonalon tette dolgát, az elődök tudására, tapasztalataira a mai napig alapoznak. Pribelszki Péterné Nagy Ferenc alpolgármestertől elismerő oklevelet vett át, majd hálája jeléül az egykori pedagógusoknak mondott köszönetet egy-egy csokor virággal. 

A jubileumon Dr. Péter Józsefné korábbi, nyugalmazott vezető elmondta, hetven év alatt mintegy kétezer kisgyermek kezdte meg a Kölcsey falai között az önállósodását, közösségbe illeszkedését, a pedagógusok, dajkák mindannyiukat elfogadással, tisztelettel vették körül, bátorítással, feltétlen bizalommal segítették a kibontakozásban. 

Műsorral kedveskedtek a Hétpróbás Néptánciskola növendékei, a volt és jelenlegi óvodások, valamint szüleik. A Napsugár Bábszínház repertoárjából, Lenkefi Konrád és Lenkefi Zoltán bábművészek alkotásaiból óvodatörténeti és bábkiállítás nyílt, emellett felavatták Scholtz Endre jubileumi festményét is. Az óvoda udvarán retró fotókból és retró játékokból nyílt tárlat.

Az ismert bűvész is szívesen emlékezett vissza kölcseys éveire

Az ünnepségen visszaemlékezett óvodás éveire Salamon László békéscsabai bűvész, író is. Elmondta, 1963 és '66 között koptatta az intézmény kisszékeit, sok szép élménye fűződik az óvodához, amely jó táptalajt adott számára későbbi sikerekhez.

– A csoportnaplók gyöngybetűs feljegyzéseiből kiderült, hogy alapvetően jó gyerek voltam, ám előfordult, hogy elkéstem: óvodába menet megálltam csúszkálni az árok befagyott jegén. Csuromvizes lettem, egy közelben lakó néni öltöztetett át. Egy másik alkalommal gyümölcslevest kaptunk ebédre, és én úgy döntöttem, hófehér kisnadrágom zsebébe teszem az összes szilva- és barackmagot, hogy otthon elültessem – mementózott Salamon László. Hozzátette, nagycsoportban a cipőfűzőkötő verseny győztese lett, ami hatalmas büszkeséggel töltötte el, emellett megtalálta a copfhúzogatós szerelem is, egy Kati nevű kislány haja bánta. Elárulta, az óvoda közelében lakik, s bár az élet olykor nagyon messzire sodorta, mindig visszatért, nap mint nap hallja a gyerekek boldog zsivaját. Külön öröm számára, hogy Dávid és Máté unokái is a Kölcseybe jártak, járnak.

Pribelszki Péterné intézményvezető az ünnepségen külön köszöntötte Máté Andrásné egykori vezető-helyettest, Baukó Andrásné, Krett Györgyné, Lenkefi Konrádné és Zeitler Ilona óvónőt, Dr. Péter Józsefné nyugalmazott intézményvezetőt. Ugyanígy méltatta  Kulcsár Terézia és Machlik Pálné munkáját, valamint   Bacsa Lászlóné nyugalmazott óvodatitkárt és Kovács Éva, Fekete Attiláné,   Demkó Józsefné egykori dajkát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában