Múzeumok Éjszakája

2022.06.26. 06:35

Számos programmal készültek Békés megye múzeumai - galériákkal

Huszadik alkalommal rendezték meg országszerte a Múzeumok éjszakáját, melyre több mint négyszáz intézmény készült programokkal. Koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várták hajnalig az érdeklődőket, Békés megyében is számos program közül válogathattak a kultúra szerelmesei.

Fotó: Babák Zoltán

BATTONYÁN a tájházba hívták a helyieket. Balázsné Szabó Erzsébet, a művelődési ház igazgatója elmesélte, majd 150 érdeklődővel töltötték az estét. A Terebes zenekar visszatérő vendég náluk, remek hangulatot teremtett. A Nemzeti Művelődési Intézet közreműködésével volt náluk hungarikum játszóház, népszerű volt a kézműves foglalkozás (nemezeltek és levendula buzogányt is készítettek). Battonya helyi értékeire is sokan kíváncsiak voltak, kerékpártúrán több helyszínre eltekertek (templomok, Száraz-ér, Lakatos kúria stb.). Kínáltak az este résztvevőinek rózsa és levendula szörpöket, limonádét, kalácsot.

BÉKÉSCSABÁN a Munkácsy Mihály Múzeum az Újragombolt hagyományok címet viselő programsorozattal lepte meg a csabaiakat. A szervezők több helyszínen várták az érdeklődőket. A legkisebbeknek népi játszóházzal, logikai játékokkal készültek, akik akár fajátékot is készíthettek Korcsok János fafaragó, faműves vezetésével. De Biró Bertold látványnyomdája is rendkívül népszerű volt a látogatók körében. A fényeké volt a főszerep a Munkácsy Mihály Múzeum homlokzatára kivetített fényfestő videók esetében; különleges látványt ígért a klasszikus szépségű épület formájához tervezett, annak hófehér falait beburkoló mozgókép. Akik pedig a múzeum kiállításaira voltak kíváncsiak, őket ezúttal a tárlatok kurátorai vezették körbe és osztottak meg érdekességeket a látottakról.

Szintén a Múzeumok Éjszakája programsorozat részeként Lonovics László 70 éves jubileumi születésnapja alkalmából életművének 1976-tól 1987-ig készült 70 alkotását ajánlotta fel a Munkácsy Mihály Múzeum számára. Az alkotások szitanyomással készültek, amelyek számos országos tárlaton és önálló kiállításokon is szerepeltek.

Mindezek mellé sorakozott fel a Munkácsy Emlékház egy különleges, tematikus finn délutánnal, ahol többek között a finn szaunázás rejtelmeibe, egy nagykövet életébe vagy épp a saját jövőnk megismerésébe is belemélyedhettek az érdeklődők a Lackás Akusztik koncert dallamaira.

Szarvas

MEZŐHEGYESEN Molnár-C. Pál festőművész alkotásainak az időszaki kiállítására várták az érdeklődőket: első alkalommal váltak láthatóvá MCP mezőhegyesi jegyzetei, a mesternek a ménes lovairól készített ceruzarajzai. A másik kuriózumot jelentette ifjú Vastagh György szobrászművésznek a mezőhegyesi törzsállatokról készült szobrainak a kiállítása a Mezőhegyesi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium főépületében. Egy hónapon át megtekinthetők előzetes egyeztetés alapján.

SZARVASON a Tessedik Sámuel Múzeumban az idei Múzeumok Éjszakájának tematikája az "Újragombolt hagyományok" volt, amelynek keretében szombat 16 órától éjfélig életre kelt a tárlatok háza. A változatos programok között egyaránt élvezhettek az érdeklődők interaktív tárlatvezetéseket, előadásokat, népzenei koncertet, pincekiállítást és gyermekprogramokat is.

Vendégük volt a Nagynyárádi Kékfestő Műhely, Sárdi János kékfestő mester képviseletében, aki bevezette a látogatókat a kékfestés munkafolyamatába, illetve évszázados rejtelmeibe. A tarkázás művészete – a kékfestők különös világa című időszaki kiállításukhoz kapcsolódóan pedig a fenntarthatóság és az újragombolt hagyományok jegyében kicsik és nagyok textil zsebkendőt mintáztak régi szarvasi kékfestő mintákkal, egyedi készítésű ArtiStamp pecsétekkel, valamint ékszereket készítettek kékfestő anyag felhasználásával. Az est folyamán ráadásul újragondolt szarvasi finomságokat is kóstolhattak a Tessedikbe betérő múzeumszerelmesek.

Roszik Zoltán múzeumigazgatótól megtudtuk, az előadók között volt Pocsaji Csilla, aki tippeket adott arra, hogy milyen lépésekkel indulhatunk el egy tudatosabb élet felé, illetve miként tehetjük hulladékmentessé háztartásunkat, ahogyan az egykor a paraszti háztartásokban is volt. Mindeközben a jó hangulatról a Ludas Zenekar gondoskodott, amelynek zenei repertoárjában egymás mellett szerepeltek autentikus, és feldolgozott népzenei darabok. Kiderült, a zenekar a magyar nép zenéje mellett gyakran muzsikálja nemzetiségeink dalait is, így több számuk született már román, szlovák és szerb dallamok feldolgozásaiból. Műsoraikon, így a szarvasi Múzeumok Éjszakáján is megszólaltatták a magyar és a szomszéd népek olyan különleges hangszereit, mint a cimbalom, a tölcséres hegedű, duda, hosszúfurulya, tekerőlant, tambura, vagy az ütőgardon.

Végül pedig egy kizárólag felnőtteknek szóló programot is szerveztek a Tessedik múzeumban, amelynek keretében Harencsár László író, meseíró és mesemondó a pajzán mesék világába kalauzolta az érdeklődőket.

GYULÁN tömegek vettek részt a Múzeumok éjszakája rendezvényein, a helyi kiállítóhelyeken pedig rengeteg program szolgálta a kikapcsolódást.

Fábián Tamás, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kommunikációs vezetője hírportálunknak elmondta, a Gyulai Várban Museo-caching elnevezéssel az ismert kincskereső játékok mintájára felfedező játékot hívtak életre. A kihívás után kifejezetten sokan érdeklődtek, a nyertesek a Kohán Képtárban látható Magyar Géniuszok kiállításra kaptak belépőt. Ugyancsak a várban Megtorlás és elrettentés címen középkori büntetőeszközöket mutattak be, illetve interaktív fegyverbemutató is várta az érdeklődőket.

Forrás: Für Henrik

Az Almásy-kastélyban óriási siker volt a Sisiről szóló előadás, ahogy a rendhagyó Stefánia-kör, a régimódi játékok, a fűszernövényekről szóló előadás egyaránt sokakat vonzott, de a hölgyek jelképesen Erzsébet királyné ruháját is magukra ölthették.

Kohán Képtárban egyebek mellett a kecskedudával ismerkedhettek meg a látogatók, de azt is megtudhatták, miként jut el egy tárgy a kiállítótérig, illetve koncertet adott a Sárkányhúzó zenekar is. Az Erkel-házban középpontba került a 19. századi divat és életmód. A Ladics-ház is számos érdekességgel szolgált, jelképesen még 19 század végén, 20. század elején élt Ladics Lászlóné Kliment Margittal is találkozhattak.

A városban emellett a Tájvízházban, illetve a Békés Megyei Levéltárban is érdekes programokkal várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában