Békés megye

2022.08.09. 06:35

Felújításokkal készülnek az új tanév kezdetére

Bár még csak augusztus elejét írunk, az iskolákban már elkezdődött a felkészülés a szűk egy hónap múlva induló új tanévre. Karbantartások, felülvizsgálatok, fejlesztések és felújítások egyaránt zajlanak az intézményekben.

Papp Gábor-Licska Balázs

A Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában tíz tanterem padlózatát újítják fel, több mint 11 millió forintból

Fotó: Bencsik Ádám

A Békéscsabai Tankerületi Központ által fenntartott intézményekben a nyári időszakban a biztonsági világítás éves felülvizsgálatát, valamint a Legionella vizsgálatát végzik el a jogszabályi előírásoknak megfelelően – ismertették. Emellett ebben az időszakban a tisztasági festésre, valamint a különböző károk, hibák javítására szintén gondot fordítanak. 

Továbbá a Békéscsabai Petőfi Utcai Általános Iskolában tíz tanterem padlózatát újítják fel több mint 11 millió forintból. A Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium számára új iskolabútorokat szereznek be, csaknem 9,5 millió forint értékben. 

A Magyar Falu Program keretében elnyert támogatásból korszerűsítik a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola belső tereit. A folyosókon, a szélfogókban és három tanteremben kicserélik a radiátorokat, illetve további kettőt építenek be 18,6 millió forintból. Szintén a Magyar Falu Program elemeként a Csorvási Gulyás Mihály Általános Iskola Petőfi Sándor utcai telephelyén a földszinti nyílászárókat cserélik ki 35,5 millió forint támogatásból – sorolták a békéscsabai tankerületnél.

– A Gyulai Tankerületi Központ intézményeiben a biztonságos oktatási környezet fenntartása érdekében egész évben folyamatosak a szükséges karbantartási és állagmegóvási munkálatok – tájékoztatta lapunkat Teleki-Szávai Krisztina. A Gyulai Tankerületi Központ igazgatójától megtudtuk, a 2021/2022-es tanévben elvégzett karbantartások mellett az iskolák zavartalan működése érdekében a nyári karbantartási munkák sem maradnak el, ilyenek például a tisztasági festések, meszelések. A szeptemberi iskolakezdésre készülve az intézmények vezetői a munka- és tűzvédelmi megbízottakkal együtt járták be az iskolákat, ellenőrizve az épületek, a gépek és berendezések jogszabályi előírásoknak való meg­felelőségét. 

Teleki-Szávai Krisztina kitért arra, hogy a nyári szünetben Magyarország Kormányának támogatásával korszerűsítik a világítást a gyomaendrődi Rózsahegyi Kálmán Általános Iskolában, valamint a Mezőberényi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban. A beruházások összértéke több mint 40 millió forint. Ugyanakkor zajlik a békési Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény központi fűtésének korszerűsítése is, mintegy 65 millió forint ráfordítással. 

A szakképzésben is korszerűsítenek

A Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) főigazgatója, Mucsi Balázs megkeresésünkre elmondta, hogy a BSZC tagintézményeiben ezekben a hetekben zajlanak az általános felújítások, tisztasági festések. Kiemelte, hogy a szakképzésben rengeteg gépet használnak, amelyek tervszerű karbantartásai ugyancsak folynak. A főigazgató példaként említette, hogy a nyomdaipari tudás- és képzőközpont tanműhelyében most vannak túl először egy teljes tanéven, a rendkívül értékes berendezéseket szintén átnézik. 

Jelezte, hogy a Kétegyházi úton a légi- és gépipari képzőközpont fejlesztésének első üteme a napokban zárult le. Nekiláttak a második ütem tervezésének, amely egy másfél milliárd forintos bővítést jelentene, a fejlesztésre a jelentkező munkaerőpiaci igények miatt van szükség. Hozzátette, hogy a Vásárhelyi Pál technikumban a Wienerberger, a Kemény Gábor technikumban pedig a Praktiker jóvoltából alakítanak ki egy-egy szaktantermet. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában