Munkácsy Mihály Múzeum

2022.08.09. 12:59

Győri család nézte meg ötezredikként az agyaghadsereget Békéscsabán

Gyulán nyaraltak és hazafelé, Győrbe menet megálltak Békéscsabán a Hadaró család tagjai, hogy megnézzék a Munkácsy Mihály Múzeumban a festőfejedelemről szóló kiállítást, illetve a Terrakotta hadsereg – Az első császár üzenete című tárlatot.

L. B.

A győri Hadaró családot dr. Bácsmegi Gábor és Varga Tamás lepte meg

Fotó: Licska Balázs

A győri család tagjai lettek az agyaghadseregről és az első kínai császárról, Csin Si Huang-tiről szóló kiállítás ötezredik látogatói, akiket kedden, nyitás után nem sokkal a pénztárnál Varga Tamás alpolgármester és dr. Bácsmegi Gábor múzeumigazgató köszöntött, meglepetésekkel: egy Munkácsy Mihály életét és munkásságát bemutató albummal, valamint egy mini agyagkatonával.

A családfő, Hadaró András elmondta, hogy Győrben és más helyeken is találkoztak már Munkácsy Mihály festményeivel, amelyek lenyűgözték őket, ezért nem hagyták volna ki a békéscsabai állandó kiállítást. 

Külön izgalmas számukra a történet, hogy egy asztalosinas miként jutott el a világhírnévig. Varga Tamás alpolgármester több érdekes, a festőfejedelemről szóló sztorit is megosztott velük, mesélt nekik a Békéscsaba belvárosában formálódó Munkácsy Negyedről, hogy hamarosan megnyílik a Munkácsy Emlékház is, illetve, hogy épül a Napsugár bábszínház leendő otthona az Urszinyi-Beliczey-kúria megújításával és bővítésével.

A Békéscsabán látható agyagkatonák az eredeti, Xian tartományban látható darabok élet- és anyaghű másolatai. A két hónappal ezelőtt megnyitott Terrakotta hadsereg – Az első császár üzenete című kiállítás emellett az első kínai császár, Csin Si Huang-ti életébe nyújt betekintést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában