Békéscsaba

2022.08.10. 19:55

Le kell adni a talált pénztárcát, telefont

Zsebre vágta a talált pénzt, eltette az őrizetlenül hagyott telefont – ilyen esetek is előfordultak Békés megyében az elmúlt időszakban, amelyeket követően a rendőrség eljárást indított. Ugyanis a talált tárgyat nyolc napon belül át kell adni a tulajdonosának, esetleg le kell adni a helyi önkormányzatnál, de a rendőrségen is segítenek.

Licska Balázs

Ha értéktárgyat találunk valahol, kötelesek vagyunk leadni /Illusztráció: Shutterstock/

Kiesett a kabátzsebéből, így hagyta el az irattartóját több tízezer forinttal együtt a tulajdonosa, az eset hónapokkal ezelőtt történt Békésen. Egy férfi megtalálta, a bankjegyeket kivette belőle, a tárcát pedig feltette egy kerítésre. Bár a tulajdonos később meglelte az irattartóját, bejelentette a rendőrségen, hogy a pénze eltűnt. Ezt követően a rendőrök rövid idő alatt azonosították és előállították a tettest­. 

Jogtalan elsajátítás miatt indult eljárás 

Egy nő egy padon felejtette pénztárcáját Békéscsaba belvárosában, szintén hetekkel ezelőtt. Egy férfi megtalálta, kivette belőle a pénzt, majd a tárcát a közeli bevásárlóközpont recepciójánál leadta. A történteket térfigyelő kamera rögzítette, és miután a rendőrség közzétette a felvételt, a férfi – aki ellen jogtalan elsajátítás miatt indult eljárás – önként jelentkezett, és beismerő vallomást tett. 
Ugyancsak jogtalan elsajátítás miatt kell felelnie annak a férfinak, aki Békéscsabán, a Szarvasi úti bevásárlóparkban biciklizett, amikor meglátott egy padon őrizetlenül hagyott telefont. Megállt, visszasétált a készülékért, és eltette azt. Bár látta rajta a hívásokat, nem fogadta azokat, végül a telefon le is merült. Ugyan felkereste a mobilszolgáltatót, ahol azt mondták neki, hogy vigye a készüléket a rendőrségre, ezt nem tette meg. 

Nyolc napon belül kell cselekedni 

A talált tárgyat a meglelésétől számított nyolc napon belül annak, aki rábukkant, vissza kell adni a tulajdonosának, esetleg át kell adnia a helyileg illetékes jegyzőnek – ismertették a békéscsabai városházán. Hozzátették: ha közönség számára nyitva álló épületben, esetleg autóbuszon vagy vonaton fordult elő az eset, akkor a talált tárgyat az üzemeltetőnek kell átadni, mégpedig azonnal. Mindez törvényi elvárás, és aki ennek nem tesz eleget, az rendőrségi eljárást kockáztat. 

A városházán megosztották, hogy a talált tárgyak nagy része, 80 százaléka a rendőrségen keresztül jut el a békéscsabai polgármesteri hivatalba. Főleg valamilyen iratról, telefonról, kulcsról vagy kerékpárról van szó, de előfordult már az is, hogy pénzt, tárcát adtak le. Érdekesség: megesett, hogy szemüveget, fél pár fülbevalót, valamint nagyothalló-készüléket vittek be. 

Igényt tarthat a meglelt tárgyra a megtaláló 

Akár a rendőrségre, akár a hivatalba sétál be a megtaláló, egy jegyzőkönyvet vesznek fel vele, és akkor nyilatkozik is arról, hogy igényt tart-e az adott tárgyra. Ha azért a tulajdonosa három hónapon belül nem jelentkezik, illetve a megtaláló nem kérte, akkor azt árverésen értékesítik – ha pedig értéktelen a dolog, akkor megsemmisítik. 

Amennyiben személyi igazolványról, lakcímkártyáról vagy jogosítványról van szó, akkor azok a kormányhivatalhoz, a korábbi okmányirodához kerülnek. Ha más iratot vagy olyan dolgot találtak, amelyből beazonosítható a tulajdonosa, akkor értesítik őt – ismertették a békéscsabai városházán. 

Mielőbb vissza kell juttatni

A rendőrségen is kiemelték: a talált tárgyat nem szabad megtartani, mielőbb vissza kell juttatni a tulajdonoshoz. Az, aki a talált, illetve véletlenül vagy tévedésből hozzá került idegen dolgot elteszi, esetleg nyolc napon belül a hatóságnak vagy annak, aki elvesztette, nem adja át, bűncselekményt követ el. Elmondták: ha nem tudni, hogy kié, akkor az illetékes jegyzőnél kell leadni az adott dolgot, szükség esetén a rendőrök is segítenek az ügyintézésben. Jelezték: ha megállapítható a jogsértés, akkor – az 50 ezer forintos értékhatártól függően – a rendőrségen szabálysértési vagy büntetőeljárás indul, jellemzően jogtalan elsajátítás, bizonyos esetekben viszont lopás miatt. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában