Dobrí apetík!

2022.10.01. 15:30

Ételkóstolóval egybekötve mutatták be a csabai szlovákok szakácskönyvét

Rendhagyó módon mutatták be szombaton a szlovák tájházban a békéscsabai szlovák önkormányzat szakácskönyvét, amelyben harminc recept kapott helyet. Ezek közül tizenhatot – a kiszelylevestől kezdve a haluskákon át a fánkig – a helyszínen meg is kóstolhattak az érdeklődők.

Licska Balázs, [email protected]

Nemcsak olvashattak róluk, hanem meg is kóstolhatták a szlovák szakácskönyvben szereplő ételeket az érdeklődők

Fotó: Bencsik Ádám

A szlovák tájház régi iratgyűjteményében találtak kézzel, csabai szlovákul, tótul írt recepteket, amelyek mindegyikének végére oda volt írva, hogy: Dobrí apetík!, azaz Jó étvágyat! Ezt követően kezdték el összegyűjteni a régi recepteket, hogy aztán azokat egyben kiadhassák – elevenítette fel a szakácskönyv ötletét, történetét Kiszely András, a békéscsabai szlovák önkormányzat elnöke. 

Varga Tamás 

Hozzátette: manapság a fiatalok egyre kevésbé főznek, sütnek, a kiadványban viszont olyan ételek is vannak, amelyek elkészítése alig pár percet vesz igénybe, és nem utolsó szempont az sem, hogy kevés alapanyagra van szükség. A szakácskönyvben szereplő ételek – a levesektől a főételeken át a desszertekig – tehát példák arra, hogy miként lehet gyorsan, olcsón, ám mégis minőségi ételt a család asztalára tenni.

Kiszely András szerint egyszerű volt a kiadványt megírni, az ételeket elkészíteni és lefotózni. Az igazi kihívást a receptek összegyűjtése jelentette, ezért köszönetet mondott azoknak, akik azokat közreadták, illetve akik egyébként otthon a mai napig készítik ezeket az ételeket. 

 

Az elnök hangsúlyozta, a szakácskönyvben az egész csabai szlovákság benne van. Szerinte Békéscsaba addig marad igazán Csaba, amíg annak szlováksága jelen van a városban, és a többiekkel együtt építi azt. Szeretné, ha száz éve múlva is állíthatnák azt, hogy élnek szlovákok a településen, ezt a célt hivatott szolgálni a nemzetiségi önkormányzat több törekvése, ezek egyike a most bemutatott kiadvány.

Elmondta, hogy a szlovák tájház Áchim L. Andrásról elnevezett terme nemrég újult meg, rövidesen pedig befejeződnek a munkálatok az udvaron. Egy rendezvényteret valósítottak meg, fedett, podsztyenás részekkel. Jövő év elejére tervezik a Sztraka Ernő tér, valamint a Vilim János liget kialakítását, azaz tanösvény jelleggel csabai hősöket költöztetnek be a szlovák tájházba. 

Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere több személyes élményét is megosztotta, amelyek a családi asztalra kerülő tésztalevessel, a haluskával voltak kapcsolatosak. Emlékeztetett, hogy a szlovák önkormányzat pont a minap vette át a városi közgyűlés elismerését, dicsérte a nemzetiség által végzett munkát, a nem hétköznapi kezdeményezéseit. 

 

Mint fogalmazott, kreatív, színvonalas szakácskönyv született, amely igen szórakoztató, olvasmányos, és amelyet humorral, a várostörténet és a hagyományok ismertetésével spékeltek meg – és a receptek alapján készített ételekkel felfedezhetők a régi ízek. Emellett olyan információk is olvashatók benne, amelyek sokaknak újdonságként szolgálhatnak, ezek átadására is remek lehetőséget nyújt a kiadvány.

Ha szombat dél, akkor négyféle haluska

A szakácskönyvet Verasztó János evangélikus lelkész indította útnak, áldotta meg a rendezvény keretében. Mint fogalmazott, az ember létfenntartásához szükséges a táplálkozás, de nemcsak ezért, ösztönből eszünk, hanem azért is, hogy élvezzük az ízeket és a velünk egy asztalnál ülők társaságát. Az étkezésnek emellett van egy hitbéli, bibliai vonatkozása is: ha magunkhoz közel engedjük Jézust, akkor velünk vacsorázik, tehát egy liturgikus térbe is beleilleszkedhetünk. Megosztotta gyermekkori emlékét, hogy náluk, a tót felmenőinek köszönhetően minden szombaton, pontban a déli harangszókor négyféle haluska került az asztalra, méghozzá ilyen sorrendben: túrós, brindzás, mákos és káposztás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában