Vádemelés

2022.12.03. 09:45

Fűszerrel próbálták meg eltüntetni nyomaikat a sarkadi videotékát kifosztó tolvajok

Nagyobb értékre, dolog elleni erőszakkal, társtettesként elkövetett lopás bűntette miatt emelt vádat a Gyulai Járási Ügyészség egy 25 éves büntetett előéletű vésztői illetőségű, de békéscsabai tartózkodási helyű és egy 45 éves büntetlen előéletű sarkadi férfi ellen, akik egy sarkadi videotékát fosztottak ki.

Papp Gábor, [email protected]

Tavaly januárban egy éjszaka törtek be a videotékába

Forrás: Shutterstock

A duó tagjai a cselekményt megelőző hónapokban anyagi nehézségekkel küzdöttek, a 25 éves férfi kölcsön is kért egy nagyobb összeget a videotékát üzemeltető nőtől. A pénzt a sértett nő a videotéka pultja alatti fémkazettából vette elő, így az egymással baráti viszonyban álló két férfi tudomással bírt arról, hogy ott a nő nagyobb összegű készpénzt tárolt, ezért elhatározták, hogy azt el fogják lopni. 2021 januárjában beszerezték a betöréshez szükséges védőfelszereléseket, védőruházatot, kesztyűket, maszkot, pajszert, csavarhúzót, majd 2021. január 12-ére virradó éjszaka, éjfél után nem sokkal betörtek a videotékába. 

Testi erővel közösen benyomták a videotéka ajtaját, majd miközben a 25 éves férfi az ajtóban figyelte az utcán történő mozgásokat, ezalatt társa megkísérelte a pult alól kiszedni a fémkazettát, azonban ez nem járt eredménnyel, mivel a kazetta csavarokkal volt a pulthoz rögzítve.

Ezt követően mindkét férfi bement a videotékába és a magukkal vitt eszközökkel – pajszerrel és csavarhúzóval – lefeszítették a videotéka eladópultjának aljára csavarokkal rögzített, fémből készült, számzáras széfet, majd azt eltulajdonították a benne tartott közel 2 millió forint készpénzzel, 18 ezer forint értékű euróval, egy 4 ezer forint értéket képviselő emlék-bankjeggyel, valamint egy 180 ezer forint értékű aranyórával. A férfiak a bűncselekmény helyszínét a nyomok eltüntetése végett fűszerrel beszórták, majd a helyszínről a fémkazettával, a benne lévő pénzzel és értéktárgyakkal együtt távoztak. 

A széfet Sarkad külterületére, egy akácoserdőbe vitték, ahol csavarhúzó és pajszer segítségével felfeszítették, az abban lévő értékeket magukhoz vették és egymás között szétosztották. Utóbb, a nyomozás során a lopással okozott kárból a 45 éves férfi 1 millió 900 ezer forintot, míg a társa 30 ezer forintot megtérített.

A járási ügyészség a férfi beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában elsődlegesen arra tett indítványt, hogy a bíróság a két férfit próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje, a próbaidő tartamára rendelje el pártfogó felügyeletüket, kötelezze őket a sértett részére okozott kár fennmaradó részének megtérítésére, és rendelje el a bűncselekmény elkövetéséhez használt eszközök elkobzását. Tekintettel arra, hogy 25 éves férfi a lopott pénzből egy mobiltelefont vásárolt, az ügyészség arra vonatkozóan vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában